БТИ, что дальше ?..

0
A85
Горожане
+ 100
Великий Гуру
A85
20:15, 22.11.2011
Нигде пока ничего вразумительного не узнал, что и как будет обстоять в вопросах оформления и рег. недвижимости и т. п.

Вот цитата с сайта http://100realty.ua/news/6152 :
Напомним, что с 1 января 2012 года БТИ будут лишены полномочий по регистрации прав собственности и пользования земельными участками, недвижимостью, а также прав на ее аренду. Регистрировать вещные права будут госрегистраторы, подчиненные Министерству юстиции.

Еще одна ссылка по этой теме, Функции БТИ могут передать частным компаниям : http://100realty.ua/news/5691

Ясности в этом вопросе не нашел...
В БТИ тоже ничего толком не знают.
Может кто имеет более четкую информацию - что и как будет в новом году ?
Ум человеческий … не пророк, а угадчик, … но не дано ему предвидеть Случая – мощного мгновенного орудия Провидения
(А.С. Пушкин)
Горожане
+ 266
Великий Гуру

A85 (22.11.2011, 18:14) писал:Может кто имеет более четкую информацию - что и как будет в новом году ?


Ну, если не знают в Министерстве юстиции, то наврядли на нашем форуме Вам кто-то даст чёткую информацию.
Можно только предполагать, что после 1 января регистрировать недвижимость и получать выписки о собственности мы будем в какой-то новой структуре при управлении юстиции, а оформлять техническую документацию и вносить в неё изменения в БТИ, по-крайней мере так устанавливает Закон. Что касается частных БТИ, то об этом говорят уже давно. В частности, в воздухе витают слухи, что при горисполкоме собираются создать такую службу. Можно только представить, какой дерибан начнётся с приходом таких частных структур!!!
Совесть придумали злые люди, что бы она мучила добрых.
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Далі засилаємо людину, яка напише про черги та ціни. Далі напише про зміни з Нового року - появу структури, яка буде вести реєстр і вартість цих послуг. Самому цікаво, що це буде за реєстр, який вестиме по моєму приватна фірма. Але може тут помиляюся - може державна
Горожане
+ 266
Великий Гуру

писатель (22.11.2011, 20:24) писал:Самому цікаво, що це буде за реєстр, який вестиме по моєму приватна фірма. Але може тут помиляюся - може державна


А как это может быть?!? Государственный реестр и частная фирма? Прочитайте для начала (хотя бы!) закон или погуглите в интернете, - там масса материала на эту тему...
Совесть придумали злые люди, что бы она мучила добрых.
A85
Горожане
+ 100
Великий Гуру

ruda98 (22.11.2011, 20:36) писал:А как это может быть?!? Государственный реестр и частная фирма? Прочитайте для начала (хотя бы!) закон или погуглите в интернете, - там масса материала на эту тему...



Наверное теперь надо будет платить ( как ранее ) БТИ + регистратор ( или как там его назовут ) ?...
Ум человеческий … не пророк, а угадчик, … но не дано ему предвидеть Случая – мощного мгновенного орудия Провидения
(А.С. Пушкин)
Горожане
+ 266
Великий Гуру

A85 (22.11.2011, 20:42) писал:
Наверное теперь надо будет платить ( как ранее ) БТИ + регистратор ( или как там его назовут ) ?...


Для обозрения:

З 2012 року бюро технічної інвентаризації будуть позбавлені повноважень реєстрації прав власності нерухомості
Розділ «Новини» | 19.11.2011

Як буде реформована сфера послуг, що надаються бюро технічної інвентаризації? Після того як з січня 2012 року вони будуть позбавлені повноважень з реєстрації прав власності на нерухомість, в уряді мають намір допустити до ринку послуг технічної інвентаризації приватні фірми. Разом з тим планується встановити граничні вартість і термін виконання таких послуг. Ринок поки не готовий до даної ініціативи, вважають його учасники. Крім того, вони побоюються ослаблення держконтролю і зростання махінацій у сфері нерухомості.

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк повідомив "видання" про підготовку законопроекту про створення ринку послуг з проведення технічних експертиз та розрахунку інвентаризаційної вартості об'єктів нерухомості. Проект готується в рамках виконання доручення президента Віктора Януковича щодо демонополізації повноважень бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Згідно з законопроектом, послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства, а й організації інших форм власності. При цьому отримувати документи про стан об'єкта нерухомості громадяни зможуть за принципом "єдиного вікна". "Людина буде подавати документи реєстратору, який зв'язується з виконавцями технічної інвентаризації (БТІ комунальні, приватні фірми, технічні інститути або експерт .-" видання ") і з'ясовує, хто може запропонувати мінімальну вартість і термін виконання послуги, після чого повідомляє результати громадянину. Замовник послуги зможе вибрати найбільш прийнятний варіант ", - повідомив міністр.

Пан Близнюк зазначив, що умовою виходу на ринок для приватного бізнесу стане сертифікація: "Експерти, які бажають надавати послуги з технічної інвентаризації, повинні будуть надати Мінрегіонбуду документи про відповідну освіту і пройти атестацію. В результаті вони отримають сертифікат, який підтвердить їхнє право працювати в даній сфері ". Чиновник уточнив, що архівні документи комунальних БТІ протягом трьох років будуть занесені до спеціальної електронної бази (галузевий архів). Доступ до неї матимуть держреєстратори, експерти, нотаріуси.

За словами Анатолія Близнюка, для здійснення угод купівлі-продажу нерухомості не знадобиться кожного разу запитувати в БТІ документи з технічними характеристиками об'єкта. "Достатньо буде один раз пройти процедуру технічної інвентаризації, так як тільки первинна є обов'язковим. Всі наступні - за бажанням ", - зазначив він. Щоб уникнути завищення вартості послуг планується встановити граничні ціни і терміни виготовлення документів. "Для кожної послуги будуть розраховуватися витрати на її виробництво, роботу експерта та рівень рентабельності - не більше 5-10%", - пояснив міністр.

Цей законопроект продовжить реформу БТІ, розпочату ще в лютому 2010 року. Тоді була прийнята нова редакція закону "Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", згідно з якою з 1 січня 2012 БТІ будуть позбавлені повноважень з реєстрації прав власності та користування земельними ділянками, нерухомістю, в тому числі недобудованою, а також прав на її оренду. Реєструвати речові права будуть держреєстратори, підпорядковані Міністерству юстиції. Дані про них будуть вноситися до єдиного держреєстру прав -
"Укргосреестр". Мін'юст також позбавить БТІ повноважень з ведення обліку безхазяйного майна, оформлення довіреності на управління нерухомістю, обмеження володіння і користування об'єктами.

БТІ зможуть проводити лише технічну інвентаризацію побудованих і реконструйованих будівель. Для цього експерт, як і раніше, буде фіксувати в техпаспорті фізичний знос об'єкту, інформацію про його конструкції (стіни, перекриття, вентиляція), розраховувати інвентаризаційну вартість, готувати проект капітального ремонту будинку або його перепланування, розробляти і затверджувати поверховий план будинку, а також визначати відповідність розташування квартири цього плану.

У БТІ очікувано прохолодно поставилися до нової ініціативи. "Вже є сумний досвід реформування земельній галузі, коли держакти на землю видавали приватники. І що вийшло? 99% актів не відповідають дійсності. Не виключено, що це станеться і з об'єктами нерухомості ", - упевнений директор КП" Сумське міське БТІ "Борис Афанасьєв. "З виходом приватників на ринок з'являється ризик того, що влада втратить контроль над ситуацією.

Навряд чи приватні фірми будуть інформувати місцеві влади про випадки самовільного будівництва, а за певну плату і зовсім стануть узаконювати технічно непридатні для перебування і проживання будівлі ", - стверджує" видання "директор КП" Магдаленовское "Микола Підгорний.

У Спілці фахівців з нерухомості (об'єднує 120 компаній і 2 тис. фізосіб) відзначають, що було б доцільно використовувати грузинський сценарій демонополізації БТІ. "Потрібно, як в Грузії, забезпечити кожному громадянинові електронний доступ до виписок та довідок з реєстрів прав власності. Крім того, там людина має можливість через інтернет замовляти технічну інвентаризацію і оплачувати її. Україна могла б піти аналогічним шляхом, - вважає президент асоціації Олександр Рубанов .- Абсолютно не ясно, навіщо виводити на ринок приватні контори, якість роботи яких буде складніше контролювати. Чому б просто не обмежити вартість і терміни для кожної послуги, наданої комунальними БТІ? "

Джерело finance.lg.ua


Ну и немного того, о чём нет в этой статье и о чём умалчал министр Близнюк: реестр уже создан летом этого года, на создание и содержание Укргосреестра уже затрачены миллионы, а когда он заработает неизвестно. Необходимо создать региональные регистрационные группы при минюсте - нет специалистов, надо учить, на обучение нужно время - это говорит о том, что кадровое обеспечение данной системы отсутствует. Выход из такой ситуации возможен только за счёт специалистов-регистраторов существующих БТИ, но пойдут ли по этому пути - это большой вопрос, во многих регионах планируется сокращение регистраторов предприятий БТИ. Планируется набрать в штат Укргосреестра по всей вертикали более 3000 тыс. чиновников, которые будут на содержании госбюджета, в то время, когда нынешние БТИ находятся на хорасчёте и самоокупаемости, к тому же приносят доход в госбюджет. Вобщем, как всегда, всё через задницу (пардон!)
Совесть придумали злые люди, что бы она мучила добрых.
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте