Лікарняна каса Полтавщини

0
Горожане
+ 1
Старожил

makey_s (11.09.2012, 10:07) писал:Поділюсь і своєю історією. Нещодавно потрапив в 1 лікарню по направленню. В приймальні відправили в відділення де я буду лягати, щоб завідуюча поставила свій підпис. Завідуюча одночасно з підписом направила в касу платити благодійний внесок, не дивлячись на те що я повідомив про наявність картки ЛК. В касі були здивовані так я члени ЛК 50 грн "добровільного внеску" не платять, тому, кажуть, зараз не платіть, а як завідуюча буде лаятись прийдете і заплатите 30 грн, але все обійшлось і я нічо не платив. В приймальні я теж повідомив що є картка ЛК, вони записали його номер і направили в відділення. Лікарю, який мене оглядав, я теж повідомив про наявність картки ЛК, і вона по фоомуляру виписала ліки в листі призначень. Того ж дня ст. медсестра без проблем видала всі необхідні ліки (доречі деякі з них були вищі за 100 грн за упаковку, хоча, можливо, це ні про що і не каже). Альтернативні лікувальні засоби інших країн для покращення ефекту лікування мені не пропонували, тому приходжу до висновку що і за мої кошти мені кололи б те саме. Лікар повідомив, що для визначення точного діагнозу потрібне додаткове дослідження на томографі (до 300 грн), а ще краще на МРТ (близько 600 грн) - на ньому буде більш точний діагноз. Ось тут то і почалась морока.
На сайті ЛК є іфнормація, що ЛК надає допомогу за умови членства в ЛК більше 6 місяців на обстеження на комп’ютерному томографі та МРТ, про що було повідомлено лікаря, але як пізніше повідомила ст. медсестра, у ЛК немає договору з нашими на безкоштовне обстеження. Я почав звонить на Полтаву в офіс ЛК для вирішення цієї проблеми, де мені повідомили що МРТ можна було пройти в Полтаві, але там цей апарат переїзджає з однієї лікарні в іншу, тому він зараз не доступний. Безкоштовно пройти КТ я можу у обласному онкодиспансері (дорога туди і назад мені обійдеться в половину дешевше ніж обстедження тут), але там мені повідомили що ЛК не компенсує їм кошти, тому і мені безкоштовно не зроблять. Знов телефоную в ЛК і повідомляю про відмову, де мені обіцяли розібратись і повідомити про рішення. На наступний день приходить до мене головний лікар відділення і повідомляє що безкоштовно обстежать мене тут і попросив щоб я зателефонував в Полтаву і повідомив їм про це. Таким чином, чи то через те що я не захотів платити та рішили потягнути час, чо то і справді там така велика черга на КТ, але обстеження мені зробили на 10 день лікування, в принципі перед самою випискою. Як мені стало відомо я чи не єдиний хто зміг добитись безкоштовного лікування, так як до мене навіть мед працівникам - членам ЛК не давали дозвіл на безкоштовне дослідження
Продовжив лікування я в 5 лікарні, де я теж, завдяки картці ЛК, я не платив "благодійний внесок" в розмірі 200 грн. Тому як на мене - членство в ЛК - реальна допомога - перевірив на собі, головне добиватись і вимагати


Благодийный внесок можна не платить и без картки Л.К))
Горожане
0
Проездом
Міркування про лікування, або про медичну реформу.
Держава, конституційно гарантуючи нам захист здоров’я, не в змозі на 100% забезпечити кожного пацієнта медикаментами. Коштів вистачає не певні державні програми (і то частково) та певній пільговій категорії населення.
Але держава нам надає право, не порушуючи закони України, самостійно вибрати, як захистити своє здоров’я.
Кожен житель України фінансує охорону здоров’я зі своїх податків. Але цих коштів недостатньо. Зміна системи фінансування та розподілу коштів може призвести до незначного збільшення поступлень коштів до пацієнта, але мати надію на 100% забезпечення не потрібно. Без додаткового фінансування та залучення додаткових позабюджетних коштів підняти рівень медикаментозного забезпечення пацієнта не можливо.
У нас з Вами є три шляхи захистити своє здоров’я у випадку хвороби та лікування.
Перший шлях найбільш поширений – його використовують 96 % населення України: чекати поки грім гряне та надіятися «можливо мене це не чіпатиме». Ми живемо сьогоднішнім днем, не згадуємо про хвороби поки півень не … А потім починаємо вишукувати кошти, турбувати друзів та родичів, створювати для сім’ї масу проблем. Назбирали необхідну суму грошей та накупили два пакети ліків, які написав на аркуші рекламного блокноту черговий лікар. А вранці новий лікар написав новий список ліків, які можуть не співпадати з попереднім списком. І пацієнт, не розуміючи навіщо лікар призначив 50-60% препаратів від іншого діагнозу та БАДів, продовжує витрачати кошти та забезпечувати прибуток фармвиробнику та аптеці. На даний час в небагатьох лікарнях проводиться постійній експертний контроль зі сторони заступників головних лікарів по медичній частині за призначенням лікуючих лікарів. В цьому не має сенсу. Якщо раніше вони контролювали раціональне використання ліків за бюджетні кошти, то в даний час не має сенсу економити кошти пацієнта.
Даний шлях найбільш розповсюджений, але він має найбільше недоліків:
• На період захворювання терміново потрібна значна сума коштів;
• Призначення лікарів можуть мінятися кожен день, накуплені вчора ліки можуть бути непотрібними сьогодні;
• Ліки можуть призначатися не за формуляром і протоколами лікування, ніхто не контролює їх призначення, частка другорядних рекламних препаратів може становити до 50-70 % від витрачених коштів, а без цих препаратів можна було б і обійтися в даний час.
Не будемо рахувати подяки, чи гонорар лікарю за його посмішку чи виконану роботу.
Другий шлях – ним скористались біля 2% українців – це добровільне медичне страхування. Він зручний та можливий для забезпечених громадян, або працівників великих підприємств, за яких сплачує медичну страховку власник (повністю, або частково).
Переваги:
• Можливий цілодобовий супровід пацієнта;
• Можливість вибрати лікаря чи лікарню;
• Можливий контроль (але не завжди) при призначенні ліків згідно протоколів лікування.
Недоліки:
• При поступленні в лікарню необхідно шукати кошти (як і в першому шляху), а потім страхова компанія компенсує витрати на лікування;
• Компенсація буде проходити за препарати, що рекомендують протоколи лікування, а Ви придбали ліки, які захотів та призначив лікар, часто ігноруючи рекомендації протоколів. І Ваші витрати знову не обґрунтовані та не доречні;
• Страхові компанії - комерційні структури, мета яких прибуток. Сума страхового полісу становить від кількох тисяч в рік при самостійному страхуванні та від 1000-1200 грн. якщо Ви працівник великого підприємства;
• З людьми похилого віку страхові компанії намагаються не працювати, або сума страхового внеску зростає в рази.
Держава надала можливість громадян піти третім шляхом та об’єднатися в громадські чи благодійні організації (товариства, фонди) та по механізму взаємодопомоги та солідарності захистити своє здоров’я - це також біля 2% населення. В Україні працюють понад 200 різних організацій взаємодопомоги: Каси здоров’я, Лікарняні каси, Товариства здоров’я, Фонди здоров’я, які допомагають закладам охорони здоров’я та жителям регіону при лікуванні. Найбільша БО «Лікарняна каса Житомирської області» - понад 15% населення області - 210 тисяч жителів.
Переваги:
• Вносити невеликі внески щомісячно (30-50 грн.) значно легше, ніж шукати велику суму грошей на випадок лікування;
• Лікування проводиться згідно Фармацевтичного формуляру та протоколів лікування під наглядом лікаря – експерта;
• Ліки для пацієнта в 90% знаходяться в лікарні, або відразу беруться в аптеці на території лікарні за рахунок організації чи товариства;
• При солідарному механізмі роботи організації не має значення сума внесених внесків – надається допомога, яка необхідна по тяжкості стану пацієнта;
• Організації не має значення в якій лікарні Ви отримуєте ліки. За принципом «гроші ходять за пацієнтом» сплата проходить незалежно куди Ви звернулися.
Недолік:
• Пацієнти, ставши членами організацій, мають надію, яка не завжди збувається, що до них зміниться відношення лікарів, адже вони вже допомагають закладам охорони здоров’я виконувати свої функції та обов’язки, повноцінно лікувати людей.
На жаль, в жодному зі шляхів вибраних пацієнтом етичне відношення лікаря не можливе без початку запровадження навчання ще на студентській лаві основ медичної етики та деонтології.
Міністерство охорони здоров’я започаткувало реформування медичної галузі.
Пересічного українця цікавлять питання:
• як та де при необхідності пройти лікування;
• яку суму офіційно він повинен сплатити лікарні за перебування в ній;
• на яку суму йому потрібно готуватися при закупівлі ліків під конкретний діагноз;
• в яких умовах він буде лікуватися (це в останню чергу).
У пацієнта на період хвороби загострюється почуття егоїзму та його не цікавить ні проблеми лікарні, ні зарплата лікаря. Його цікавить тільки його хвороба та сума на її лікування.
Це ї є ключове питання, яке в першу чергу повинно було вирішувати міністерство охорони здоров’я – надати відповідь хворим та потенційним пацієнтам - скільки коштуватиме їх лікування по різним патологіях, яку суму в змозі компенсувати держава, а яку співоплату необхідно готувати пацієнту.
Якби українці бачили хоча б проекти гарантованого пакету допомоги, зрозуміли, що не все так і погано: держава за операцію компенсує лікарні 90% вартості послуги у вигляді комунальних платежів та зарплат медичним працівникам, а 10% вартості послуги - медикаментозне забезпечення сплатить пацієнт, - можливо потім пацієнт спокійно б віднісся до інших напрямків медичної реформи.
Виключення з законів по медичній реформі поняття «співоплати» та «синього списку» ввело в оману велику частину населення, вселило їм надію, що медицина знову буде безкоштовною, що все за зеленим списком гарантує та забезпечить держава, а червоний список з його косметичною хірургією якось переживемо. Але як, а основне - хто буде сплачувати за синій список, який становить більшу частину діагнозів? Відклавши відповідь на дане питання до 2020 року МОЗ відсторонилося від основних питань пацієнтів.
Аксіома МОЗУ: «Ми не будемо лікувати онкохворих, ми будемо проводить профілактику» вірна, але цинічна. Вірна вона тому, що аксіомою стане лише після того, як повмирають всі онкохворі та недообстежені з онкопатологією, і лише нове покоління , яке з дитинства буде займатися профілактикою зможе підтвердити дану аксіому.
Чудова ідея підняти зарплати лікарям, щоб стримати їх міграцію за кордон та викорінити корупцію. Але для початку потрібно провести ліцензування лікарів. Хто підтвердить кваліфікацію – надати ліцензію на медичну діяльність, лише потім підняти зарплату, а у випадку виявлених випадків корупції – забирати ліцензію без права її поновлення. Тоді у лікарів з’явиться стимул до вдосконалення та відчуття відповідальності за свою ліцензію. Надія, що пацієнти виберуть кращих лікарів, а гірші залишаться без гонорару не життєздатна. Якщо на 10 сіл один лікар, навіть найгірший в районі, то він самий кращий з усіх наявних у даних селах. І лише територіальні громади значним покращенням умов проживання та збільшеною зарплатою зможуть залучити до себе найкращого лікаря. Але на всі громади найкращих лікарів не вистачить. Звичайні лікарі також будуть працювати.
Найкращих лікарів потрібно вирощувати ще років 6-8, починаючи з цього року.
А як вижити українцю за ці роки? Як дочекатися, коли вивчаться кращі лікарі? Коли МОЗ України озвучить гарантовані медичні пакети, а народні депутати узаконять поняття «Співоплати»?
Не чекаємо та вибираємо один з трьох шляхів захисту свого здоров’я. Удачі!
Горожане
+ 9
Местный
Як на мене, 30-50 гривень на місяць ніяк не компенсують затрати при лікуванні. Наприклад, коли у мене була гостра бактеріальна інфекція, то тиждень лікування обійшовся у 5000 гривень. Тобто 8 років внесків. Не кажучи про інші важкі хвороби (онко, судини, ...)
Горожане
0
Проездом
mustitz (12.03.2018, 15:51) писал:Як на мене, 30-50 гривень на місяць ніяк не компенсують затрати при лікуванні. Наприклад, коли у мене була гостра бактеріальна інфекція, то тиждень лікування обійшовся у 5000 гривень. Тобто 8 років внесків. Не кажучи про інші важкі хвороби (онко, судини, ...)

Солідарний механізм і забезпечує таку допомогу: Сьогодні комусь потрібна допомога по сумі 8-ми річного внеску, 8 людей сплачують, але в цьому році не лікувалися. Одночасно всі не хворіють. З приводу онкології можливо і її перекрити, аби було додаткове фінансування за кожного українця. Поки що онкологія( хіміопрепарати) в перелік ЛК не входить як державна програма, але на операцію ми забезпечуємо медикаментами - в середньому до 3,5-4 тисячі грн.
Горожане
0
Проездом
До благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини» щоденно телефонують власники картки ЛК з запитаннями про медичну реформу та роль Лікарняної каси в даному реформуванні.

Майже 20 років жителі України самостійно налагоджували механізм взаємодопомоги через процес об’єднання в лікарняні каси.

Лікарняні каси України створювалися для допомоги системі охорони здоров’я забезпечувати пацієнтам повноцінне надання медичної послуги.

Залучення позабюджетних коштів, благодійних внесків та використання їх як «співоплату» при лікуванні пацієнта, контроль за їх поступленням, цільовим використанням у відповідності до потреб пацієнта, у відповідності до протоколів лікування та Фармацевтичного формуляру – основне завдання різних благодійних та громадських лікарняних кас.

Надамо роз’яснення про місце Лікарняних кас України в процесі запровадження реформування медичної галузі.

АМБУЛАТОРНЕ ЛІКУВАННЯ.

З початку реформування первинної ланки медицини кожен пацієнт – житель України за рахунок бюджету у відповідності до Наказу від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» має можливість за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра пройти лабораторні та інструментальні діагностичні дослідження, що здійснюються у межах медичних послуг з надання первинної медичної допомоги (ПМД):

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.
Загальний аналіз сечі.
Глюкоза крові.
Загальний холестерин.
Вимірювання артеріального тиску.
Електрокардіограма.
Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.
Швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.

Також пацієнт – кожен житель України має можливість проходити постійне амбулаторне лікування, отримуючи лікарські засоби за рецептами сімейного лікаря у межах програми «Доступні ліки» при лікуванні серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми.

Власники картки БО «Лікарняна каса Полтавщини» до вище вказаного гарантованого державою пакету медичних послуг з надання ПМД додатково отримує:

Безкоштовно обстеження за направленням лікарів всіх напрямків:

усі загальні аналізи крові, сечі, мокротиння;
біохімічні аналізи,
функціональні та рентгенологічні обстеження.

Крім: обстежень на хвороби, що передаються статевим шляхом, онкомаркери, гормони щитовидної залози та обстеження на спадкові захворювання.

Безкоштовно лікарські засоби за рецептами сімейного лікаря та інших вузьких спеціалістів:

При амбулаторному лікуванні гострих станів та загостренні хвороби:

неврит, дорсалгія, тонзиліт, фарингіт, отит, синуїт, бронхіт, пневмонія, гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунку, алергія, цистит, пієлонефрит, хвороби ока, травми, переломи, опіки, абсцес, фурункул.

СТАЦІОНАРНА ДОПОМОГА.

З 2020 року жителі України матимуть право на безкоштовну для пацієнта медичну допомогу при захворюваннях, які будуть включені в «Програму медичних гарантій», при екстреній та паліативній допомозі, при пологах та при лікуванні дітей (згідно з протоколами лікування та Національним переліком лікарських засобів).

Держава не буде забезпечувати планове лікування жителів України у відповідності до «червоного списку діагнозів».

Власники картки БО «Лікарняна каса Полтавщини» до вище вказаного гарантованого державою пакету медичних послуг з надання вторинної чи третинної (стаціонарної) допомоги додатково отримують з 2003 року - лікарські засоби, вироби медичного призначення, реактиви при більшості захворювань (згідно з протоколами лікування та Фармацевтичним формуляром ЛК – в 6 разів більше препаратів ніж в Національному переліку лікарських засобів, гарантованих державою). Розмір допомоги обмежений Фармацевтичним формуляром ЛК, до 10 днів лікування та 3 випадків допомоги на рік.

Власники картки ЛК мають можливість отримати медикаментозне забезпечення при плановому лікуванні (за умови відсутності отримання медичної допомоги за останні 3 роки):

плановому профілактичному лікуванні захворювань терапевтичного профілю;
хірургічному лікуванні (кила, варикозна хвороба, оклюзійно - стенотичні ураження судин кінцівок, кісти, фіброміоми, поліпи та інше) в медичних закладах Полтавської області;
офтальмологічних операціях, метою яких є імплантація штучного кришталика, корекція короткозорості, далекозорості, астигматизму та їх ускладнення (крім кришталика та розхідних матеріалів);
планових операціях з трансплантації штучних імплантатів (крім імплантатів та розхідних матеріалів).

Після закінчення реформування охорони здоров’я Лікарняні каси, які повноцінно працювали, використовували комп’ютерні програми, систему формулярного та експертного контролю за використанням коштів - будуть продовжувати надавати допомогу при лікуванні членів організацій. Реформа та часткова допомога лікарням за рахунок збільшення фінансування надасть можливість Лікарняним касам розширити перелік діагнозів по медичному забезпеченню.

Чи «вигідна» для пацієнта наявність картки ЛК кожен вирішує самостійно. Держава не в змозі стовідсотково забезпечити медикаментами наше лікування. Тому «співоплата» або самостійно пацієнтом, або через страхову компанію, або через Лікарняну касу, або інші благодійні та громадські організації все одно буде запроваджено. Пацієнт має право вибору, як йому «вигідніше» платити за своє здоров’я. Хоча думати про вигоду, коли розмова про здоров’я - не вірно. Адже не має нічого ціннішого, навіть безціннішого, ніж наше здоров’я.

Потурбуйтеся про своє здоров’я завчасно!

Благодійна організація «Лікарняна каса Полтавщини», м.Полтава, вул.Залізна, 17,

0532-63-74-56, 0503-63-74-56, 0981-63-74-56.
м.Кременчук, вул. Ігоря Сердюка, 10/25, тел 3-61,82,
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте