Про причини відставки редактора "Вісника"

0
Горожане
+ 4
Гастарбайтер
ЗАЯВА

Юлії Билини
про причини відставки з посади головного редактора газети «Вісник Кременчука»


Хочу пояснити причини своєї відставки з посади головного редактора газети «Вісник Кременчука», аби уникнути зайвих пліток і домислів.
Я прийняла рішення піти з посади керівника комунальної газети на вимогу міського голови Кременчука Олега Бабаєва, оскільки не бачу перспектив надалі виконувати обов’язки, покладені на мене громадою – справжнім власником газети.
Глибоко переконана в тому, що основним завданням будь-якої газети – незалежно від форми власності – комунальної чи приватної – є найперше служіння інтересам суспільства, а не обслуговуванням якихось політичних груп чи бізнес-кланів.


Новообраний міський голова запропонував мені подати у відставку. На жаль, відкритої аргументації причин цього рішення так і не прозвучало.
І хоча «Вісник Кременчука» – газета міської ради і юридично головний редактор підзвітний лише раді та територіальній громаді – я не бачу себе у команді Олега Бабаєва, бо не розділяю ні тих цінностей, з якими прийшла ця команда, ні методів, якими вони збираються ощасливити місто.
Судячи з останнього рішення мера закрити апаратні щотижневі наради для журналістів, міський голова взагалі не усвідомлює цінності свободи слова та суспільної важливості професії журналіста.
Я свідома того, що конфлікт з мером у ситуації фінансової залежності газети від міськвиконкому й відсутності механізмів забезпечення реального громадського контролю та чітко визначених критеріїв оцінки професійної діяльності журналістів призведе лише до одного: жертвою конфлікту стане колектив газети.
5 років тому я і мої колеги-однодумці ішли працювати у «Вісник» з намірами служити інтересам рядових кременчужан, забезпечувати прозорість у роботі міської влади, озвучувати реальні проблеми, які існують у місті чи в країні, сприяти суспільному діалогу між владою і громадою.
Не скажу, що всі ці роки були легкими і безхмарними. Не скажу також, що в нашій роботі не було недоліків чи помилок. Однак, основне завдання нам завжди вдавалось виконувати: ми найперше ставили інтереси читача, ми озвучували проблеми навіть тоді, коли це не надто подобалось сильним світу цього.
Вірячи в суспільну місію журналістики, спираючись на європейські професійні стандарти та етичні норми, «Вісник Кременчука» надавав слово тим, хто хотів донести до суспільства важливу інформацію. Ми піднімали такі важливі теми, як загрози довкіллю, пов’язані з намірами побудувати під Кременчуком металургійний комбінат «Ворскла-сталь» та розширити Єристовський кар’єр, знищивши 11 нині існуючих сіл та екологічно чисті землі. Газета писала про небезпеки для здоров’я кременчужан у зв’язку з постійними неконтрольованими викидами шкідливих речовин із сталеливарного заводу. Цього літа «Вісник Кременчука» одним із перших розповів про забруднення Дніпра та послідовно висвітлював проблеми, пов’язані зі станом питної води й масовою загибеллю риби.
Незважаючи на тиск високих посадовців, ми першими розповіли правду про ситуацію на сталеливарному заводі, коли кілька років тому через корпоративний конфлікт акціонерів «стрілочниками» намагалися зробити простих робітників заводу.
«Вісник Кременчука» регулярно висвітлював конфліктні ситуації, пов’язані з рейдерськими захопленнями таких кременчуцьких підприємств, як сталеливарний завод, завод технічного вуглецю, компанії «Кребо».
Газета послідовно висвітлювала проблеми малого та середнього бізнесу, в тому числі й щодо поспішного протягуванням Податкового кодексу. Озвучуючи кожну проблему, ми надавали слово експертам та представникам громадськості.
Звісно, гострі публікації завжди викликали невдоволення, особливо з боку олігархічних кланів. Однак, підтримка колег і читачів, а також більшості депутатів міської ради минулої каденції дозволяла уникати цензури та забезпечувала журналістам право на свободу слова. За що я надзвичайно вдячна усім.
Не чіпляючись за посаду, скажу: мені не байдуже майбутнє справи, в яку вклала частку своєї душі.
Мусимо відповісти собі на питання: чи хотіли б ми мати газету, яка буде і надалі відстоювати інтереси рядових кременчужан, а чи її поступово перетворять у видання з одами меру та угодним йому політикам?
Ситуація з призначенням нового головного редактора «Вісника Кременчука», так само, як і побудова принципів роботи редакції – це тест і для нової міської ради, і влади взагалі. Як влада пройде цей тест, побачимо дуже скоро.

З повагою і вдячністю за співпрацю
усім читачам, колегам, партнерам
Юлія Билина
Горожане
+ 28
Почетный
гражданин
Юлія Билина,
спасибо тебе за твою роботу, за понимание и поддержку. Очень жаль, что "молодой" команде не нужны специалисты... Хочу пожелать тебе выдержки и удачи!!! И приходи на чай-кофе)))
Молодой девушке требуется некоторое время, чтобы найти мужчину на всю жизнь. Это не мешает ей тем временем выходить замуж. (с) Колетт, фр. писательница
Горожане
+ 509
Аксакал
Похоже на "охоту на ведьм"...Жаль, если так..
"Найжаркіші куточки в пеклі залишені для тих, хто в часи найбільших моральних випробувань зберігав нейтралітет" Данте
Горожане
Заслуженный
пенсионер
[quote=Юлія Билина]призведе лише до одного: жертвою конфлікту стане колектив газети[/quote]
Зря Ви так. Если все так серьезно, то скорее всего и ему не так долго осталось, не намного дОльше Вас....но другой путь - такой жесткий и тяжкий, что идти им - никому не пожелаешь с легким сердцем, да :(
Постскриптум: этот виртуальный персонаж пал смертью скомороха в неравной схватке представителей форума с вуду. Реинкарнации не подлежит.
Горожане
+ 62
Почетный
старейшина
Хочу сказать Юлии огромное спасибо за все те добрые дела, которые она сделала, будучи главным редактором газеты. Спасибо огромное за помощь Маше, Дане и ещё многим, к беде которых Вы оставались неравнодушны. Спасибо Вам огромное!
Горожане
+ 25
Старожил
Юля держитесь. Надеюсь, Вы без работы не останетесь :)

А решение правильное - если Вы чувствуете, что это не Ваша команда - какой смысл работать дальше? Будут постоянные конфликты и недопонимания.
Женщина-тоже человек!
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Без роботи не залишиться. З цим, слава Богу питань немає
Горожане
+ 3
Почетный
гражданин
[quote=Юлія Билина]Я прийняла рішення піти з посади керівника комунальної газети на вимогу міського голови Кременчука Олега Бабаєва[/quote]
Как то не понятно......

Она сама приняла решение уйти по политическим соображениям или он её уволил?

Если он её уволил то как она может *прийнять ришення* и уйти если уволена.....

Каша......

Или он еёпринудил уволиться давлением? Ниче не понятно.....

Добавлено спустя 4 минуты 49 секунд:

[quote=Юлія Билина]Новообраний міський голова запропонував мені подати у відставку. На жаль, відкритої аргументації причин цього рішення так і не прозвучало. [/quote]
Вот здесь что-то не то...... Бабаев не такой дурак чтобы такие мансы жонглировать...... вот точно......

Шото тут не то..... хотелось бы услышать внятные обьяснения а не эмоции....
U2
Горожане
+ 8
Гастарбайтер
а откуда слух о новом главреде?
Горожане
+ 4
Гастарбайтер
U2 Русик, а ти що думав: буде конкурс? То я бачу так стараєшся про реформи розповісти.
Даремно.
Про Колю Фельдмана - не чутки. Його кандидатуру озвучив мер. Затвердять завтра

Добавлено спустя 2 часа 30 минут 48 секунд:

rock , tarara

Цитата:Как то не понятно...... Она сама приняла решение уйти по политическим соображениям или он её уволил?
Шото тут не то..... хотелось бы услышать внятные обьяснения а не эмоции....



Постараюсь объяснить. Если будут вопросы - отвечу.
Организационно-правовая форма газеты - орган ГОРСОВЕТА, а не исполкома. То есть главный редактор утверждается сессией горсовета, увольняется - сессией и подотчетен исключительно совету, а не исполнительной власти или мэру.
То есть юридически мэр не имеет права уводить главреда.
Это сделано для того, чтобы гарантировать независимость газеты как "сторожевого пса демократии". (независимость СМИ - одна из важных составляющих гражданского общества).
Такова теория.
На практике коммунальное СМИ имеет существенную дотацию от горсовета (у "Вiсника" это примерно 50% бюджета, у КТРК - почти 100%), которую собственно и тратит на освещение деятельности совета и его исполнительных органов.
"Освещение" - это и печатание официальных документов и авторские материалы о работе власти.
С док. понятно. А по поводу формата авторских материалов часто представления журналистов и поликов расходятся. И тут имеет значение личность мэра и депутатов, их представления о свободе слова как общественной ценности и готовности эти ценности защищать.
Проще говоря: мэр готов, чтобы газета просто информировала людей о его работе так, как журналисты эту работу видят, или хочет навязывать определенный формат. Дифирамбы и т.д.
Глухову чаще всего достаточно было дифирамбов по КТРК. От газеты ничего подобного он не требовал.
Мейданович - человек другой. Да Бог, конечно, чтобы я ошибалась. Но известная частная газета говорит о том, что заказчик очень любит, чтобы его хвалили.
И тут возникает вопрос выбора. Потому что любой журналист - личность. И кое-что должен обществу. И как только он начинает врать - ему перестают доверять. И он перестает быть журналистом.
Поэтому для любого журналиста, в том числе и для главреда очень важными являются УСЛОВИЯ РАБОТЫ,
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте