В Кременчуге появится новая улица и два сквера

0
Горожане
+ 180
Великий Гуру
Kanarsky
02:17, 13.10.2011
Информационное осообщение об этом. Гораздо интереснее, как происходила дискуссия в комиссии: Г.Т.Капустян предложила назвать улицу в честь Чучупаки (интересное бы было наименование), потом сошлись на "Холодноярской". А вот из-за скверов "Жертв Холокоста" и "Академического пани Капустян и её сторонники бодняли небольшую бучу: не понравилась им эта идея (в смысле чтобы еврейская община что-то ставила и как-то сквер называла), за одно и "Академический" сквер под "раздачу" попал. За сквер "Жертвам Холокоста" пообещали "волну народного гнева", которая обрушиться на тех, кто это решение примет. Интересно узнать: насколько Чучупака и Холодный Яр ближе к Кременчугу чем Холокост?
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
Горожане
Гражданин
Странные у нас историки в городе... Главное чтобы сквер БЫЛ. А то у нас скверы распиливать только умеют...
Горожане
+ 266
Великий Гуру

Retro (12.10.2011, 22:01) писал:Странные у нас историки в городе...


Странные у нас власти. Почему именно историки должны давать названия улицам, а не люди там живущие. Они-то, наверняка подобрали бы достойное название своей улице, - ведь именно им там жить...
Улица Холодноярская... название напоминает какую-то холодную яму... не хотела бы жить на улице с таким названием.
"Пройду по Абрикосовой
Сверну на Виноградную,
И на Тенистой улице я постою в тени.
Вишнёвые, Грушёвые..." (с)
Да... это явно не про нас...
Совесть придумали злые люди, что бы она мучила добрых.
AD
Горожане
+ 186
Великий Гуру
AD
23:45, 12.10.2011
Ну а чего все ждали: был бренд Голодомор,теперь он неактуален,пошел новый бренд-атаманы.
Пани Капустян тоже меняет свою "альму".
В Полтаве тоже дуют в ту же дудку и собирают сведения про повстанческих атаманов.Пан Ревегук нашел уже 10х. Это не Чигиринский уезд или Роменский,где они под каждым кустиком сидели.
Самое смешное.то,что в той самой Кременчугской губернии в Кременчугском уезде атаманов не было своих (Махно прошелся и все),были только мелкие группы уголовных бандитов по 2-3 человека. Но теперь усилиями Капустян атаманы прорвались в Кременчуг.
И почему Чучупака (которых вообще-то было несколько),а не головной отаман Холодного Яру Петренко,и не Орел. И не Зализняк,неполиткорректно выражавшийся по поводу "жидівськой влады",с которой он не помирится.( Ай эм сорри,но это точная цитата из того,в честь которого будет назван сквер тоже).
Благими намерениями вымощена дорога к AD
(c)
Старший сержант запаса.
Забаненные
+ 2
Гастарбайтер
а кто такой Чупакабра, или как его там???
AD
Горожане
+ 186
Великий Гуру

бодя (13.10.2011, 01:03) писал:а кто такой Чупакабра, или как его там???


http://uk.wikipedia.org/wiki/Чучупак_Василь_Степанович
Ну или братец....
Благими намерениями вымощена дорога к AD
(c)
Старший сержант запаса.
Горожане
+ 28
Почетный
гражданин
wonder-el
10:05, 13.10.2011

ruda98 (12.10.2011, 22:17) писал:"Пройду по Абрикосовой Сверну на Виноградную, И на Тенистой улице я постою в тени.



вспомнилсь, как жила в Одессе на ул. Солнечной, а к ней примыкала ул. Тенистая - раньше не обращала на это внимание, а теперь эти незамысловатые названия так милы уху, чем Холоднояррсоро....
Горожане
+ 74
Великий Гуру
писатель
13:57, 13.10.2011
Ви про це говорите ?
У мерії відійшли від радянських стандартів

У Кременчуці буде Холодноярівська вулиця

Як назвати нову вулицю, що з'явилася на Ревівці, і чи варто присвоїти їй якусь стару назву зразка "Зеленої". Та як назвати сквер, що має з'явитися на вулиці Київській?
Спеціальна комісія міськради, переважна більшість якої - чиновники мерії, цього тижня міркувала над гуманітарними питаннями. Суперечливих питань два. Перше - назва нової вулиці. Думок з цього приводу декілька. Звісно, краще було б назвати її ім'ям Стаханова, або іншого Героя Соціалістичної Праці, який тільки і робив, що працював та на цій роботі помер. Однак нині інші часи і, відповідно, інші думки.
Точка зору професора історії КДУ Ганни Капустян - нині час згадати про власних героїв, які жили у нашому краї і життя яких так чи інакше пов'язане з Кременчуком. Найближчий приклад з цього - отаман Холодного Яру Василь Чучупака, який відстоював інтереси селян і запекло боровся з комуністами на початку 20 років минулого сторіччя.
Натомість з головним отаманом Холодного Яру боролося все Кременчуцьке управління НКВС. І загинув він у віці 25 років. Врешті-решт, боротьба закінчилася для тамтешніх отаманів ув'язненням у київській тюрмі й повстанням у ній, де живим не залишився ніхто.
Пропозиція професора КДУ з цього приводу - варто назвати нову вулицю саме цим прізвищем. Тим більше, що про Холодний Яр в Україні ніхто не забув.
Ще думки з цього приводу - він представників краєзнавчого музею. Вони вважають, що краще було б згадати дуже старі часи й назвати нову вулицю "Олександрівською" чи "Царською". Гірше, що нині - не 1890 рік, а "царських сіл" у нашому місті вже два.
Втім чиновників мерії теж можна зрозуміти - назвати вулицю прізвищем головного отамана Холодного Яру теж не зовсім відповідає місцевому самоврядуванню. У такому випадку це буде не надто добрим прикладом.
Тож компромісне рішення від заступника міського голови Віталія Малецького - у цьому випадку можна піти назустріч кременчуцьким історикам. Однак у цій справі буде компроміс - вулицю прізвищем Василя Чучупаки не назвуть, але дадуть назву "Холодноярівська" на честь усіх отаманів, що загинули у боротьбі за права людей, яким не подобалася радянська влада.

Пам’ять про Голокост увіковічать у сквері

Друге питання - назви скверу на вулиці Київській. Пов’язане воно з війною, розстрілом євреїв на Піщаній горі та намірами вшанувати їхню пам’ять. Сьогодні вже мало хто скаже, де саме це було, але те, що Голокост у нашому місті був, ніхто не заперечує. До того ж стріляли не тільки євреїв, але й українців, росіян та всіх інших, хто був військовополоненим.
Гірше, що сама назва "Сквер жертвам Голокосту" теж звучить далеко не святково, а більше пов'язана з трауром. Звісно, можна назвати сквер іменем кременчуцьких “Праведників миру”, чиї прізвища увічнені в Єрусалимі. Однак з цього приводу є попередні рішення, й комісія їх дотримується.

Андрію Ізюмову встановлять пам’ятну дошку, а сквер стане "Академічним"

Це останні питання, які, в принципі, не викликають заперечень. КП "Кременчукводоканал", де все ще святкують соту річницю з дня утворення підприємства, просить міську владу увіковічити пам’ять про міського голову Андрія Ізюмова, інженера Івана Саніна та проектанта Адама Гонша. За проектом останнього, перші двоє 1908 року спорудили у місті водогін з водонапірною баштою, яку розташували на території піщаної гори - у нагірній частині міста. Втім казати, що це для тих часів був великий прогрес - теж не можна. Загалом, водогони з баштами почали будувати ще дві тисячі років тому у Стародавньому Римі. Однак для Кременчука, який не є Римом, це вже був прогрес. Тож, враховуючи побажання керівників КП "Кременчукводоканал" розмістити дошку на будівлі підприємства, комісія погоджується з пропозицією.
Останнє - про сквер "Академія". Він знаходиться поряд з приміщенням Дніпропетровського університету бізнесу і права і своїм існуванням зобов’язаний виключно мешканцям прилеглих житлових будинків. Якби не вони, то на цьому місці давно набудували б купу гаражів, якщо не кіосків. Однак, за прийнятим рішенням, йтиметься вже про сквер, влізти з будівництвом у який буде не так і легко.
"Програма плюс". О.Курилов
P.S.
Да й історики у нас нормальні. Я теж правда казав надо було вулицю назвать ім"ям Єжова і Берії, але чомусь таку ідею сприймають нерадісно
Горожане
+ 180
Великий Гуру

писатель (13.10.2011, 12:12) писал:Ви про це говорите ?


Ви, розкажіть, будь ласка, як відбувалася дискусія, а точніше сказати "маленький скандал"
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
Горожане
+ 74
Великий Гуру
Ну які там скандали ? Запропонував назвати вулицю Стахановською, а ще краще у Крюкові був Герой соцпраці - отримав в 50-і роки звання героя й у цеху помер під час роботи - норму подвійну клепав. Особливих скандалів і не було - різні точки зору так. Але ніхто не кричав
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте