Требование к спортивной форме на уроках физкультуры

0
Горожане
0
Проездом
Мария_
20:51, 25.09.2014
Поднимаю такой вопрос не случайно. Выяснилось, что в школе №12 на занятиях по физической культуре, которые проводятся в зале, дети должны быть обуты в чешки. Хочу подключить к беседе родителей других учащихся этой школы, чтобы выяснить, их устраивает такое введение. Я перечитала нормативные документы.
Гігієна одягу та взуття під час занять фізичною культурою і спортом. Гігієнічне значення одягу та взуття під час занять фізичною культурою і спортом визначається їх роллю в регуляції теплообміну і попередженню травм і пошкоджень.

Гігієнічна оцінка одягу проводиться за такими його якостями: тепло- і повітропроникність, гігроскопічність, електростатичність, знезаражуваність (спроможність піддаватися знезаражуванню), обтічність (вплив одягу на зустрічний опір повітря під час руху).

Теплопровідність одягу характеризується його спроможністю проводити тепло. Чим вища теплопровідність, тим більше тепла організм буде віддавати в оточуюче середовище; чим теплопровідність нижча, тим більше утримує тепло. В холодну погоду потрібний одяг з низькою теплопровідністю, в спекотну – навпаки.

З матеріалів, що використовуються для одягу, найкраще зберігає тепло вовна.

Повітропроникність одягу характеризується його спроможністю до обміну повітря між простором під одягом і зовнішнім середовищем. Шкіра виділяє піт, який містить кінцеві продукти обміну, тому під одягом накопичуються водяна пара, шкідливі гази. За належної повітропроникності простір під одягом вентилюється, що покращує дихання шкіри і сприяє виведенню продуктів метаболізму. Добра повітропроникність у вовни, бавовняних тканин, шовку, льону.

Електростатичність найменша у вовни. Бавовна накопичує електрику в 11 разів більше ніж вовна, а нейлон – в 17 разів більше. Підвищений електричний заряд одягу негативно впливає на нервову систему, шкіру людини, знижує працездатність (див.с.6).

Гігроскопічність – спроможність убирати вологу, має важливе значення при посиленому потовиділенні під час фізичних навантажень. Найвища гігроскопічність у вовни, менша у бавовни, ще менша у нейлону.

Знезаражуваність. При забрудненні одягу на нього потрапляють мікроби. Синтетичні тканини не витримують температури води вище 30-40˚, тому під час прання мікроорганізми не знешкоджуються. Тканина, торкаючись шкіри, викликає її подразнення та інфікування з розвитком різноманітних хвороб. Бавовняні тканини стійкіше до кип'ятіння і добре знезаражуються. Прання в гарячій воді дозволяє досягти знезаражування і вовняних тканин.

Таким чином, одягу з вовни та бавовняних тканин притаманні низька теплопровідність, добра повітропроникність, висока гігроскопічність, низька електростатичність. Ці тканини добре піддаються знезаражуванню, отже, вони якнайкраще відповідають гігієнічним вимогам. Одяг з синтетичних тканин легкий, еластичний, облягає тіло і зменшує зустрічний опір повітря, проте йому притаманні гірші гігієнічні якості порівняно з одягом з вовни та бавовняних тканин.

Взуття для занять фізичними вправами повинно відповідати наступним гігієнічним вимогам: сприяти збереженню постійної температури стопи (теплопровідність взуття), забезпечувати вентиляцію стопи (повітропроникність взуття), убирати піт (гігроскопічність), не пропускати зовнішньої вологи (вологозахищеність), сприяти попередженню пошкоджень опорно-рухового апарату (нижніх кінцівок, хребта), що забезпечується вірним підбором взуття у відповідності з індивідуальними особливостями будови і розмірів ноги, амортизаційні та корсетно-підтримуючі властивості взуття. Гігієнічні якості взуття залежать від трьох його складових: шкарпетка, устілки і власно зовнішнього взуття.

Теплопровідність спортивного взуття значною мірою залежить від шкарпеток. Шкарпетки з вовни та бавовни мають кращі гігієнічні якості, зокрема теплопровідністю, порівняно з синтетичними матеріалами. При низьких температурах надівають дві пари шкарпеток – з вовни та бавовни. Взуття для холодної погоди з натуральної шкіри має кращі гігієнічні якості. Взуття зі шкіри у поєднанні з шкарпетками з вовни та бавовни добре зберігає тепло, володіє гігроскопічністю та повітропроникністю.

У сиру погоду, як правило, використовують взуття з синтетичних матеріалів – гумове. Проте гумове взуття для занять фізичною культурою і спортом не рекомендується, оскільки йому притаманна низька повітропроникність, що утруднює вентиляцію стопи і тепловіддачу, посилює потовиділення.

Враховуючи велике навантаження на стопи і весь опорно-руховий апарат під час бігу, в ряді видів спорту важливе значення мають амортизаційні властивості взуття, які зменшують ударні навантаження на суглоби та хребет. Ці якості взуття створюються завдяки грубій пружній підошві, устілок з супінаторами, які підтримують зведення стопи і тим самим підвищують її амортизаційні властивості і попереджують розвиток плоскостопості. Груба підошва та устілки сприяють також теплоізоляції.

Різні види спорту вимагають взуття з конкретними властивостями (тому і виготовляють бігові, баскетбольні, волейбольні, футбольні, тенісні та інші кросівки). Наприклад, під час метання молота і диску, в ігрових видах спорту, гірськолижному спорті і фігурному катанні велике навантаження припадає на гомілковостопний суглоб, тому взуттю надається корсетна функція (стягування шнурівкою взуття навколо гомілковостопного суглоба). У деяких видах спорту, наприклад стрибки, потрібне підвищене зчеплення взуття з опорою, що досягається за допомогою шипів на підошві.

Сучасне взуття – це складна модель з комплексом новітніх технічних розробок. Виробництвом спортивного взуття займаються чимало фірм. Одним із світових лідерів є ASICS Corporation, Japan. Успіх кросівок ASICS визначається використанням новітніх технічних рішень, найбільш значущим серед яких є амортизаційна система ASICS® GELTM на основі напівтвердої субстанції-желе, яка знаходиться у пластиковій капсулі, що розташована в середній підошві в місцях докладання ударних навантажень. Крім даної системи кросівки ASICS мають наступні цікаві технічні рішення:

– легка проміжна підошва з етилвинилацетата (EVA) створює додаткову амортизацію і має низьку теплопровідність;

– амортизаційна система ASICS® GELTM дозволяє гасити не лише прямі, але й бокові ковзні удари, не втрачає своїх властивостей при зміні температури або тиску повітря;

– система DUOMAX конструкція середньої підошви (система контролю стійкості стопи), для виготовлення якої використовуються матеріали різної жорсткості, запобігає несиметричній деформації підошви (зменшує ризик зверхпронації – скручування);

– пластина-супінатор TRUSSTIC (система контролю стійкості стопи), яка розташована під середньою частиною запобігає надмірній пронації і скручуванню підошви; надає підошви анатомічної форми і значно зменшує вагу взуття;

– роздвоєний каблук SPLIT HEEL і зовнішня підошва WAVE DUOSOLE сприяють гнучкості і відмінному зчепленню з опорою;

– AHAR гума підвищеної зносостійкості, яка використовується на ділянках підошви, що підлягають підвищеному зношуванню;

– DUOSOLE комбінована підметка, яка виготовлена із синтетичного матеріалу, вкритого зносостійкими сегментами; покращує зчеплення, зменшує вагу взуття, підвищує зносостійкість і гнучкість підметки;

– світловідбиваючи елементи над каблуком і на носку по боках;

– система швидкого шнурування;

– канавки гнучкості в передній частині.

Почему мы должны рисковать здоровьем своих детей? Начиная от банального ОРВИ и заканчивая травмами. ЧЕШКИ не пригодны для занятий по физкультуре.
Если руководство школы не изменит установленные НИМИ порядки, буду писать во все инстанции, начиная от санстанции до прокуратуры за грубейшее нарушение санитарно-гигиенических норм. Я не намерена подчиняться бзикам директора. Пол не паркетный в зале, чтобы на него не дышать.
Горожане
0
Местный
У нас в 5 гимназии чешки не требуют, но заставили купить всем одинаковые футболки. Причем, яко-бы школа закупила их сама. На них деньги сдали ещё марте, но до сих пор так и не получили.
Горожане
+ 26
Местный
Про Asics тоже в нормативных документах пишут, или Вы уже от себя?
Як тэбэ нэ любыты, Могадишо мий...
Горожане
0
Проездом
avan (25.09.2014, 19:16) писал:Про Asics тоже в нормативных документах пишут, или Вы уже от себя?

Все оттуда, ни слова от себя
Отец-основатель
+ 430
Аксакал
Kanarsky
21:01, 25.09.2014
Мария_, так Вы против чешек, но «за» хорошо «зарекомендовавший» себя перед составителями нормативов Asics?
Я говорю то, что думаю - потому и молчу...
Far
Горожане
+ 66
Заслуженный
пенсионер
Мария_ (25.09.2014, 16:53) писал:Почему мы должны рисковать здоровьем своих детей? Начиная от банального ОРВИ и заканчивая травмами. ЧЕШКИ не пригодны для занятий по физкультуре.

Чешки не пригодны, если заниматься профессионально. Если это начальная школа и детки занимаются в спортивном зале, значит есть новые нормативы, для которых кроссовки просто не пригодны. И не забываем, что физическая культура - это не только гимнастика, а так же закаливания организма. Если ребенок на протяжении всего урока просидит на холодной лавочке поджав ноги в чешках, то это большой вариант вечером вернутся домой с температурой. Но, если же ребенок будет активен, а это небольшой бег, прыжки, кувыркания на матах, то почему он должен заболеть.
И еще, в чешках меньше устанут ноги, чем в китайских кроссовках за 100 грн!
— Я знаю ВСЁ! — сказала Википедия.
— Во мне всё можно найти! — похвастался Google.
— Я самый главный в мире! — заявил Internet.
— Ну, ну… — тихо ответило электричество.
Горожане
0
Проездом
Far (25.09.2014, 22:37) писал:значит есть новые нормативы

для отдельно взятой школы нормативы не разрабатывают.
Far (25.09.2014, 22:37) писал:закаливания организма

Вот начинайте с себя прям сейчас. На ноги босоножки, на тело куртку.
Горожане
0
Проездом
Все выяснила. Первоклашки занимаются в зале ЛФК, он маленький и половое покрытие там ковролин. Поэтому нужны чешки. Теперь никаких проблем.
Горожане
+ 1
Гастарбайтер
Мария_, если так переживаете за здоровье купите в чешки теплые стельки и ноги не будут мерзнуть проверено лично на себе!
Горожане
0
Проездом
Лапуся, спасибо за подсказку. Попробую, если ножка по полноте войдет, обязательно так и сделаю.
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте