Семейная фабрика плагиата

0
Горожане
0
Проездом
Yago
16:12, 28.05.2021
Спільна заява організаторів конкурсів

РБЖ Азимут

Зоряна фортеця

Ми вважаємо учасників наших конкурсів талановитими і креативними, і завжди сподіваємося, що на конкурсах вони зможуть розвинути свій талант та покращити навички письменства. Проте іноді креативність набуває зовсім інших форм, як стається з оповіданнями, що підписані іменами Софії Федорової та Оксани Федорової.

Так, на конкурсі № 58 від журналу РБЖ Азимут, що відбувся у травні цього року, брало участь оповідання «Шовковиця» учасниці під ніком София.

Ссылка

Ми виявили, що насправді це майже дослівний переклад оповідання «Розы и оливы» Анатолія Мєдвєдєва, яке восени 2020 року на російському Самвидаві посіло перше місце на конкурсі журналу «Химия и жизнь».

Ссылка

У відповідь на запит модератора София зізналась у плагіаті. Справжній автор також підтвердив, що він не перекладав свій текст українською і не давав на те згоди. Ми дискваліфікували оповідання «Шовковиця», але спочатку не стали розголошувати справжню причину і написали – «за бажанням автора». Ми мали надію на те, що це лише одиничний необачний вчинок початківця, адже Софія є ще школяркою.

Проте згодом виявилося, що цей плагіат було відзначено літературною премією імені Ігоря Федорова.

Ссылка

Завдяки інформації з цього оголошення вдалося встановити, що тексти, надіслані від імені Софії Федорової на деякі інші конкурси, також є плагіатом. Усі вони взяті з російських сайтів, перекладені українською та підписані іменем Софії або Оксани Федорової.

Наприклад, оповідання «Останнє відлуння» посіло друге місце на конкурсі VIII відкритого літературного конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі “ФантФест”, організатором якого була Херсонська обласна бібліотека для дітей

Ссылка

А це оригінал «Третье эхо», взятий з російського конкурсу «Пролёт фантазии», перекладений, зі зміненими іменами та назвами

Ссылка

Цей текст «АстроНЯВти» під іменем Софії Федорової брав участь у конкурсі Видавництво НК Богдан

Ссылка

А це оригінал «Котики-наркотики» також із сайту конкурсу «Пролёт фантазии»

Ссылка

З сайту «Пролёт фантазии» також взятий текст «Див не буває. Невже?», що брав участь на нещодавньому конкурсі «Загибель богів» від «Зоряної фортеці» під авторством Оксани Федорової, яка є мамою Софії.

Ссылка

А насправді це оповідання «Шишок» на «Пролёт фантазии»

Ссылка

Ми вважаємо, що плагіат у будь-якому випадку є неприйнятним. І звертаємось насамперед до організаторів конкурсів, видавців, укладачів збірок – візьміть до уваги цю інформацію! Шахрайство не живе там, де є розголос. Неважливо, звідки бралися тексти. Жодні імовірні грошові премії та цінні призи не варті зіпсованої репутації.

Ми закликаємо пам’ятати, що мова йде про молоду людину, у якої ще все життя попереду, і що сам по собі розголос вже є достатнім випробуванням.

Головне – це принцип змагальності та чесної гри. Шануймося.
(с)
С ресурса АТ.
Ссылка
Конечно, мамы и папы помогают деткам писать сочинения, рефераты и т.д.,но обычно он не воруют чужие тексты.
Iva
Жандармы
+ 221
Аксакал
ADSU (28.05.2021, 00:54) писал:Головне – це принцип змагальності та чесної гри.

Не плохо бы в условиях такого рода конкурсов, напоминать участникам про Закон Украины об авторских правах. Можно, даже парочку выписок из основных статей этого Закона представить.
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте