Видатні українці

0
Видатні українці: Кого ви вважаєте найбільш видатним українцем?
Князь Володимир
(4/16.67% голосов)
Петро Могила
(0/0% голосов)
Григорій Сковорода
(2/8.33% голосов)
Богдан Хмельницький
(11/45.83% голосов)
Тарас Шевченко
(5/20.83% голосов)
Михайло Грушевський
(2/8.33% голосов)
Степан Бандера
(4/16.67% голосов)
Леонід Кравчук
(0/0% голосов)
Брати Кличко
(5/20.83% голосов)
Горожане
+ 2
Гастарбайтер
Костянтин Василь II Острозький (* 2 лютого (12 лютого) 1526 — † 13 лютого (23 лютого) 1608) — князь (син Костянтина I Івановича Острозького), одна з найбагатших людей Речі Посполитої. Особливо велику роль К.В.Острозький відіграв у культурно-національному відродженні України. Вклад його в становлення освіти в Україні неоціненний. Одна Острожська академія, яку він створив до рівня найсучасніших в Європі, виховала цілу плеяду видатних людей. Він був прихильником цивілізованого налагодження стосунків між українцями та поляками, що оцінили на жаль лиш сучасні українці та поляки.
Горожане
+ 2
Гастарбайтер
Петро Конашевич Сагайдачний (*1570, Кульчиці — †10 березня 1622, Київ) — шляхтич червоноруський з Перемишльської землі, козацький ватажок, кошовий отаман Війська Запорозького, Гетьман реєстрового козацтва. Організатор успішних походів українських козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства, меценат православних шкіл, які дали масову освіту українцям. Оспіваний у багатьох козацьких думах та українських народних піснях. В час, коли мало хто з московитів знав про Чорне море, Сагайдачний громив турків від Криму до Анатолії.
Горожане
+ 2
Гастарбайтер
Петро Могила був вихідцем з давнього молдавського боярського роду. Він народився 31 грудня 1596 року в сім'ї валаського і молдавського господаря Симеона Могили та семигородської княжни Маргарет. В 1607 році внаслідок боротьби за владу батько хлопця загинув. Після смерті Симеона Могили та після захоплення в 1612 році Кантемиром Мурзою молдавсько-валахійських володінь, княжна Маргарет разом з сином мусили покинути Молдавію та переїхати на українські землі, де Петро був вихований та замав освіту. Цей емігрант до кінця життя залишився відданим українській справі в царині захисту православ’я та налагодженню масової освіти в Україні. Результати його праці при допомозі Козацтва в царині освіти шокували Боплана.
Горожане
+ 2
Гастарбайтер

адвокат Ульянов (08.10.2012, 00:35) писал:Чи можна назвати Пінчука видатним українцем?

Наш забитий люд навіть Лєніна до таких причисляв. Пінчук, якщо йдеться про зятя Кучми, то це такий же пройдисвіт, як і його тесть.
Горожане
+ 2
Гастарбайтер

Богдан Хмельницький
(27грудня 1595 (6 січня 1596) — 27липня (6 серпня) 1657) — український військовий, політичний і державний діяч. Організатор повстання проти пану-вання шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави на теренах Центральної України— Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Через ненадійність кримських союзників та важку війну з Річчю Посполитою, у 1654 році в Переяславі уклав військовий союз з Московським царством. Наприкінці свого життя намагався переорієнтуватися на союз зі Швецією та Османською Портою, вбачаючи в амбіціях Москви небезпеку козацькому суверенітету. Помилка цієї видатної людини була в тому, що він виріс завдяки опору на маси народу, яку він не зберіг до кінця своїх днів завдяки тому, що його гонор перевершив розум. Та це оцінка лиш з висоти сьогоднішніх днів.

Маруся Чурай (1625—1653)— напівлегендарна українська народна співачка і поетеса часів Хмельниччини що, за переказами, жила в Полтаві. Вона створила багато пісень, які стали народними і живуть вже багато століть. До таких відносяться для прикладу: «Віють вітри», «Ой не ходи, Грицю», «Грицю, Грицю, до роботи», «Сидить голуб на березі», «Засвіт встали козаченьки» (Засвистали козаченьки), «Котилися вози з гори»…
 
Предупреждение.
  • Все ваши сообщения будут отправлены на модерацию.
Написать ответ
Ваше имя
  1. жирный
  2. курсив
  3. подчёркнутый
  4. перечёркнутый
  5. цитата
  6. Спойлер Введите название спойлера (не обязательно):
  7. ссылка Введите адрес ссылки:
  8. смайлы
  9. картинка Введите адрес картинки:


    Выравнивание:
  10. Видео Введите адрес ролика (YouTube, RuTube, Vimeo, VK):

    Для RuTube и VK скопируйте код для вставки (iframe)
  11. цвет текста
  12. Слева
  13. По центру
  14. Справа
  15. скрытый
  16. информация