KA-BAR Красив?

0
Горожане
+ 7
Почетный
гражданин
Сказать точно является ли предмет холодным оружием или нет - не может никто, кроме эксперта.
Существует "Методика определения принадлежности ... к холодному оружию" (вроде так называется).
Там есть очень много параметров...
Кратко (для ножей) - должен выдерживать неоднократный удар в дерево, без поломки лезвия и соскальзывания руки на него.
Если есть претензии к предмету - едем в отделение, оформляем изъятие под протокол.
Ножи типа вышеуказанного Ка-бара - ХО.
Хранить можно, носить без разрешения - нельзя.
"нельзя попустительствовать беспорядку ради того, чтобы избежать войны, ибо войны не избежать, а преимущество в войне утратишь"
Горожане
0
Аксакал
Поделюсь одним документом:

МІНІСТЕРСТВО
ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО
ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ


МЕТОДИКА
КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ
ТА
КОНСТРУКТИВНО СХОЖИХ З НЕЮ ВИРОБІВ


Затверджена
рішенням розширеного засідання секції НКМР
міністерства Юстиції України
з проблем трасології та судової балістики
із залученням членів Координаційної ради
з питань судової експертизи.
Протокол від 15.01.99 року

Зі змінами та доповненнями
відповідно до вказівки МВС
від 21.08.99 № 19/3302


К И Ї В - 1 9 9 9
Розробники проекту:
Рибалко Я.В. - заступник начальника ЕКУ МВС України, голова робочої групи;
Прохоров-Лукін Г.В. - завідувач лабораторією Київського НДІСЕ, к.ю.н., заступник голови робочої групи;
Бергер В.Є. - провідний науковий співробітник Київського НДІСЕ, к.ю.н.;
СамусьВ.Р.- заступник начальника відділу ЦКД при ЕКУ МВС України;
Ягодін О.П.- завідувач сектора Київського НДІСЕ;



1. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

1.1. Холодна зброя - предмети та пристрої, конструктивно призначені та за. своїми властивостями придатні для неодноразового завдання тяжких (небезпечних для життя у момент спричинення) і смертельних тілесних ушкоджень (в подальшому - "ураження цілі"), дія яких заснована на використанні м'язової сили людини
За конструкціио та способом нанесення тілесних ушкоджень холодна зброя розподіляється на:


- зброю безпосередньої дії (клинкову, неклинкову, комбіновану);
- зброю опосередкованої дії (метальну).


1.2. Клинкова холодна зброя - предмети та пристрої уражуючим елементом яких є клинок.

1.3. Неклинкова (ударно-дробильна) холодна зброя - предмети та пристрої уражуючим елементом яких є ударна частина (частини).

1.4. Комбінована холодна зброя - предмети та пристрої, у яких в одне конструктивне ціле поєднані уражуючі елементи, характерні для різних типів холодної зброї (наприклад, кастет-ніж з клинком та ударною частиною).

1.5. Метальна холодна зброя - предмети та пристрої, які призначені для ураження цілі на відстані.
Метальна холодна зброя розподіляється на:
просту метальну холодну зброю (ураження цілі обумовлено її контактом з предметом, який отримав направлений рух внаслідок безпосереднього прикладання до нього м'язового зусилля людини - метальні ножі, сюрікени та ін.);
механічну холодну зброю (ураження цілі обумовлено її контактом із снарядом, який отримав направлений рух внаслідок прикладання м'язового зусилля людини до механічного пристрою - луки, арбалети, пращі, тощо).

1.6. Не є холодною зброєю вироби господарсько-побутового, виробничого, спортивного та іншого призначення, які схожі з холодною зброєю за зовнішнім виглядом та/або конструктивно, проте не мають всього комплексу суттєвих ознак, притаманних холодній зброї, які наведені у п.1.1.
Зокрема, не відносяться до холодної зброї вироби спортивного, бутафорської о та сувенірного характеру, які суттєво відрізняються за своєю здатністю до ураження цілі у порівнянні з їх найближчими бойовими чи мисливськими аналогами.

1.7. Види холодної зброї:

- бойова;
- мисливсьська;
- кримінальна.


1.7.1. До бойової холодної зброї відноситься зброя, що призначена і придатна для смертельного ураження цілі при вирішенні бойових та оііеративно-службових завдань державними та іншими ЛЕГІТИМНИМИ ВІЙСЬКОВИМИ або ВОЄНІЗОВАНИМИ ФОРМУВАННЯМИ чи знаходилась в них на озброєнні.

1.7.2. До мисливської холодної зброї відноситься зброя, призначена і придатна для смертельного ураження (в т.ч. добивання) звіра, в умовах промислового або спортивного (в тому числі підводного) полювання.

1.7.3. До кримінальної холодної зброї відносяться виготовлені кустарним або саморобним способом предмети та пристрої, які призначені для завдання тілесних ушкоджень людині і не мають аналогів серед бойової та мисливської зброї.

1.8. Види незакінчених виробництвом предметів (пристроїв), які не є холодною зброєю.

1.8.1. Заготовка - предмет, який має в наявності формальні ознаки холодної зброї, але ще не одержав властивостей, які дозволяють його використовувати в такій якості, і для забезпечення свого призначення потребує значної доробки.
1.8.2. Напівфабрикат - предмет, який оброблено настільки, що ним вже можливо ураження цілі, але він ще не має зручності утримання або є небезпека ушкодження руки виконавця удару внаслідок незавершеності виробу.


2. КРИМІНАЛІСТИЧНІ ВИМОГИ ДО ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ

2.1. Визначення належності до холодної зброї.
Належність до холодної зброї визначається за наявністю у предмета (пристрою), який знаходиться на випробуванні, сукупності таких загальних криміналістичних ознак:

- призначеності для ураження цілі;
- придатності для неодноразового ураження цілі.

Всі інші предмети (пристрої), у яких повністю або частково відсутня хоча б одна з цих загальних ознак, до холодної зброї не відносяться.

2.2. Призначеність предмета (пристрою) для ураження цілі визначається за наявністю сукупності конструктивних ознак, які дозволяють віднести його до певного різновиду холодної зброї.
До такої сукупності конструктивних ознак входять:

- наявність елементів певного виду, форм та розмірів;
- спосіб з'єднання елементів.

Призначеність предмета (пристрою), який випробовується, для ураження цілі визначається в результаті встановлення збігу притаманній йому сукупності конструктивних ознак із сукупністю конструктивних ознак відомого різновиду холодної зброї при порівнянні з відомими аналогами певних різновидів холодної зброї, у якості яких виступають натурні зразки з криміналістичних та інших колекцій, описи та зображення різноманітних зразків холодної зброї в офіційній довідковій та спеціальній літературі, комп'ютерних базах даних та з урахуванням даних фірм-виробників.
Сукупності необхідних конструктивних елементів для окремих видів та типів холодної зброї, а також декотрих типів виробів господарсько-побутового призначення надані у "Додатках".

2.3. Придатність випробуваного предмета (пристрою) для ураження цілі визначається за наявністю технічної забезпеченості як окремих елементів, так і конструкції в цілому, а також за достатністю його уражуючих властивостей.

2.3.1. Наявність технічної забезпеченості конструкції в цілому і окремих елементів предмета (пристрою) визначається в результаті встановлення:

- відповідності розмірних, ергономічних, міцносних (як відносно елементів об'єкту, так і відносно їх з'єднань) та інших технічних характеристик досліджуваного предмета (пристрою) як в цілому, так і його складових, - стандартам (ДСТУ та ін.), технічним умовам (ТУ), а при відсутності нормативно-технічних документів - параметрам відомих аналогів даного різновиду холодної зброї;
- безпечності та зручності його використання при застосуванні у спосіб, характерний для найближчого аналогу холодної зброї (перевіряються експериментальне);
- можливості неодноразового використання (перевіряється експериментальне).


Для клинкової зброї, в зв'язку з цим, встановлюється спосіб кріплення клинка, зручність утримання зброї у руці, безпечність нанесення визначених по силі та напрямку ударів.
Для арбалетів та луків: можливість ведення прицільної стрільби; відповідність міцносних характеристик як конструкції в цілому, так і окремих деталей предмета (пристрою) вимогам Державних стандартів, ТУ, діючих в Україні, а також міцносним характеристикам аналогів даного різновиду зброї.
Перевірка міцності конструкції предмета (пристрою) в цілому провадиться за вимогами, які передбачені цією Методикою (див. п.4) згідно до існуючої ііормптшшо-тенхічної документації.
Отримані результати оцінюються за ступенем їх впливу на міцність конструкції зброї та можливість багаторазового застосування, а також безпечність її застосування та зниження уражуючих властивостей.

--------------------------------------------------------------------------------
Примітки:
Примітка. В результаті аналізу чехнічних умов на виготовлення різноманітних зразків холодної зброї чи криміналістичної практики, цією Методикою встановлені мінімальні розміри та інші припустимі технічні характеристики холодної зброї, а також найбільші припустимі розміри та аналогічні характеристики для декотрих типів виробів господарсько-нобутового призначення, які конструктивно схожі на таку зброю. Ці дані наведені у вигляді додатків до Методики.
До прийняття Державних стандартів України на холодну (в т.ч. метальну) зброю порівняння технічних характеристик конкретних- зразків провадиться з діючими в Україні стаидартами і технічними умовами, а також техніко-криміналістичними характеристи­ками на окремі види та типи такої зброї і конструктивно схожі на них вироби, які вміщені в якості додатків до даної Методики.

--------------------------------------------------------------------------------
2.4. Достатність уражуючих властивостей предметів'(пристроїв), які досліджуються, визначається в результаті встановлення можливості неодноразового ураження цілі при використанні предмету (пристрою) визначеним для конкретного типу холодної зброї способом.
Можливість нанесення -таких ушкоджень перевіряється експериментальне згідно до встановлених цією Методикою критеріїв.

2.5. За результатами проведених випробувань предмета (пристрою) встановлюється наявність сукупності криміналістичних ознак та робиться висновок щодо його належності до певного різновиду холодної зброї,
а в разі відсутності необхідної сукупності характерних для такої зброї ознак (хоча б по одній з визначальних ознак встановлено невідповідність вимогам до холодної зброї) - до певної групи виробів гоподарсько-побутового призначення.

Під час аналізу виявлених криміналістичних ознак треба приймати до уваги те, що визначальною для визнання конкретного предмета (пристрою) холодною зброєю є сукупність ознак:

- основне цільове призначення;
- конструктивні особливості уражуючого елементу (наприклад, для клинка - форма, розміри, загострення леза, форма та розташування вістря відносно поздовжньої осі);
- конструктивні особливості руків'я (зручність утримання, наявність, форма та розміри утику або обмежувача);
- конструктивні особливості з'єднання руків'я з уражуючим елементом;
- міцність та пружність конструкції в цілому;
- можливість ураження цілі.



3. ЗАГАЛЬНІ ТЕХНІКО-КРИММІАЛІСТИЧНІ ВИМОГИ ДО ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ

3.1. Цією Методикою встановлюються такі загальні техніко-криміналістичні вимоги до холодної зброї.

3.2. Клинкова холодна зброя, комбінована холодна зброя з клинком (клинками):

3.2.1. мінімальна довжина клинку- не менше, як 90 мм'*';

3.2.2. мінімальна товщина клинку - не менше, як 2,6 мм'**';

3.2.3. мінімальна твердість клинку, що виготовлений із вуглецевістої сталі - не менш, як 50 НRС (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встановлені інші значення твердості);

3.2.4. мінімальна твердість клинку, що виготовлений із корозійно­стійкої сталі - не менш, як 45 НRС (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встанрвлені інші значення твердості);

3.2.5. кут загострення леза - не більше як 30 градусів.

--------------------------------------------------------------------------------
Примітки:
'*'Довжина клинків визначається вимірюванням відстані від вістря до обмежувача (утику руків'я)
'**'Вимірювання товщини обуху провадиться у найтовшому місці клинка.

--------------------------------------------------------------------------------
3.3. Неклинкова (ударно-дробильна) холодна зброя.

3.3.1. Проста ударно-дробильна зброя (монолітні предмети - кастети, дубинки та ін.) повинні бути виготовлені з матеріалів, які забезпечують неодноразове застосування без пошкодження (руйнування) предметів.

3.3.2. Складена ударно-дробильна зброя (предмети та знаряддя, які складаються із різних за функціональними властивостями частин - кистені, нунчаку та ін.) повинні бути виготовлені з матеріалів, які забезпечують неодноразове застосування без пошкодження (руйнування) предметів.
З'єднання (мотузка, шнур, трос, ланцюг та ін.) складеної ударно-дробильної зброї повинні витримувати мінімальне навантаження на розрив -100 н (10 кг).

4. ПОРЯДОК, ЗАВДАННЯ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

4.1. Підготовка до досліджень складається з таких етапів:

- відбір об'єктів, що підлягають дослідженню (при наявності партії однакових виробів);
- вивчення нормативно-технічної документації (при наявності);
- підготовка приборів контролю та необхідних для їх роботи матеріалів.

4.4. Завдання досліджень.
Встановлення фактичних характеристик наданого на випробування предмета (пристрою) та їх порівняння з критеріями призначеності та придатності для ураження цілі.
4.5. Показник, що оцінюється.
Наявність сукупності криміналістичних ознак, на основі якої встановлюється належність випробуваного предмета (пристрою) до конкретного різновиду холодної.
Відсутність сукупності необхідних визначальних ознак холодної зброї дозволяє віднести зразок до визначеної групи виробів - господарсько-побутового призначення, які конструктивно схожі з такою зброєю.

4.6. Порядок проведення дослідження.

4.6.1. Огляд предмета (пристрою) та ознайомлення з супроводжувальною документацією. На цьому етапі:

- проводиться огляд предметів (приладів) з метою визначення його загального стану;
- визначення правильності оформлення матеріалів, що надані на дослідження.


4.6.2. Визначення технічної забезпеченості для ураження цілі.

4.6.2.1. Визначення характерної сукупності конструктивних елементів. . На цьому етапі проводиться:

- фіксація зовнішнього вигляду предмету (пристрою);
- встановлення форми уражуючих та інших елементів (в т.ч. гостроти заточки леза);
- вимірювання його загальних розмірів та розмірів елементів;
- встановлення способу з'єднання елементів;
- визначення способу дії уражуючих елементів;
- встановлення виду матеріалів, з яких виготовлено предмет (якщо він монолітний) або елементи предмету (пристрою), в т.ч. елементи кріплення складових частин.


4.6.2.2. Порівняння з аналогами, встановлення належності предмета (пристрою) до певного класу,виду та типу.
Перевірка відповідності розмірних та інших конструктивних особливостей предмета (пристрою) техніко-криміналістичним характеристи­кам, вміщеним у якості додатків до даної Методики, а при відсутності їх -визначальним техніко-криміналістичним характеристикам відомих найближчих аналогів конкретного різновиду холодної зброї.
На цьому етапі випробувань провадяться:

- порівняння форми, розмірів та конструкції предмету (пристрою) з формами, розмірами та конструкцією відомих зразків холодної зброї та предметів господарсько-побутового призначення;
- порівняння основних технічних характеристик предмету (пристрою) з основними техніко-криміналістичними характеристиками відомих зразків холодної зброї та предметів господарсько-побутового призначення; ,
- визначення безпечності використання предмету (пристрою);
- визначення можливості ураження цілі.


При повному збігу або несуттєвих розбіжностях порівнювальних ,ознак досліджуваного предмету (пристрою) і ознак найближчого аналогу холодної зброї робиться висновок про наявність у досліджуваного предмета технічної забезпеченості для ураження цілі.

При суттєвих (таких, що перешкоджають ураженню цілі типовим для найближчого аналогу холодної зброї способом) розбіжностях, робиться висновок про відсутність у досліджуваного предмета технічної забезпеченості для ураження цілі.
Якщо предмет (пристрій) не має технічної забезпеченості для ураження цілі, він визнається таким, що не відноситься до холодної зброї (з зазначенням його групової належності до конкретного виду предметів господарського-побутового або іншого призначення) і подальші випробування не проводяться.


Возможно есть и иные документы, но мне известен именно этот.
Впрочем, коллега Змей_ прав - при разбирательстве приоритетным будет мнение конкретного эксперта.
"Если кто-то вас не переваривает, значит не сумел сожрать". :)
Горожане
+ 8
Местный

Змей__ писал:Хранить можно, носить без разрешения - нельзя.



+ нельзя изготавливать, ремонтировать и сбывать


там есть еще интересный нюанс - если у вас в кармане будет письмо на имя начальника УВД о том, что сегодня вы нашли нож и добровольно его сдаете органам власти, то вам все может сойти с рук. Главное чтоб дата была сегодняшняя / переписывать ежедневно/.
Горожане
-582
Заслуженный
пенсионер

Yara писал:Метальна холодна зброя


Это имелась в виду "металева" или та, которую бросают?
Горожане
0
Аксакал

Pravoved писал:там есть еще интересный нюанс - если у вас в кармане будет письмо на имя начальника УВД о том, что сегодня вы нашли нож и добровольно его сдаете органам власти, то вам все может сойти с рук. Главное чтоб дата была сегодняшняя / переписывать ежедневно/.



Вы искренне считаете, что в МВД работают идиоты?
Можете попробовать провернуть такой трюк.
После отсидки расскажите о впечатлениях...

jenyok писал:Это имелась в виду "металева" или та, которую бросают?



Метательная, т.е. та, которую бросают.
"Если кто-то вас не переваривает, значит не сумел сожрать". :)
Горожане
+ 7
Почетный
гражданин

Цитата:Метательная, т.е. та, которую бросают.


Мечут. Как икру. :)
"нельзя попустительствовать беспорядку ради того, чтобы избежать войны, ибо войны не избежать, а преимущество в войне утратишь"
Горожане
0
Аксакал
Немного информации про этот, не побоюсь этого слова, исключитльный нож:

Ka-Bar: USMC Traditional Fighting/Utility
модель 1217


Нож американской морской пехоты времен Второй Мировой Войны.
Был разработан Ka-Bar, но производился разными производителями
по заказуМорской Пехоты и Флота (на Флоте он назывался
Марк II). Всего было произведено более миллиона таких ножей
только Union Cutlery (так тогда назывался современный КаБар). И
хотя окончательный дизайн был принят в 1944, но первые
варианты поступили на вооружение еще в 1942 году. На моём
сайте, по числу обращений, это самый популярный нож.
Этот нож был на вооружении Морской Пехоты со Второй
Мировой до, по крайней мере Вьетнамской войны. Хотя
нож и называется КаБар после войны Union Cutlery его
уже не выпускала и во Вьетнаме, Корее использовались ножи производства
Camillus и других компаний. Только через 32 года KaBar возобновил производство этого легендарног ножа.


Далее...
"Если кто-то вас не переваривает, значит не сумел сожрать". :)
Горожане
+ 3
Гастарбайтер
цену можно озвучить?)
местную цену, а не на ebay
мда
Горожане
+ 9
Гражданин
Спасибо за ликбез :)
Горожане
+ 8
Местный
А какой нож был в фильме Михалкова 12 ?
Там под своим весом он сантиметра на 2 см в пачку бумаги входил, думаю не реально. Но нож красивый.
 
Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте