А кто вышивает крестиком?

0
Горожане
0
Проездом
Ну от 2 роки тому вишивала любій подружці на весілля
Це була тіпа огортка для банки під гроші,
правда на цих фото ще вершній край не оброблений
Малюнок вибрала зі схеми весільного рушника

А це коханому подушку і шила і вишивала
"Найголовнішого очима не початити,
зікре лише серце!" (с) Антуан де Сент-Екзюпері

Щастя - це коли вмієш цінувати прості речі.
Навчитесь цінувати прості речі і будьте щасливими :)
Горожане
-342
Почетный
гражданин
Vogni, подушка бесподобная
Горожане
0
Проездом
Дякую :) сама прусь :)

А це мої маленькі мініатюрки за вересень
повертаюсь в вишивання, тому поки маленькі формати обираю

Це подуся для голок ( начиталась про традиції вишивання рушника,
то виявляється що не можна кидати голку в рушнику у перевах між роботою,
треба втикати в спеціальну подушечку - от і вишила спеціально для цього)

Це подаруночок коханому-мисливцю :)

А це невеличкий сюрприз для подружки :) вона стрілець
Рамочку теж я робила :)

Взагалі я дуже люблю вишивати для дорогих мені людей,
Я просто вірю в енергетику - тому коли купа позитиву
стараюся його в що-небуть вкласти, зберігти...
От вкладаю в вишиті роботи і потім дарую близьким.
А друзям завжди приємно отримувати рукотворні подаруки...

Горожане
0
Командировочный

Vogni писал:До речі у мене таке питаннячко,
а хтось на цьому форумі розбирається
в філософії створення традиційного весільного рушника?
А то я тут надумала вишити, але тормознулася в виборі малюнку,
там виявилося стільки всього треба знати і враховувати.
от зібралася сама малюнок малювати
використовуючи набір первиних символів....
Але все ніяк не оберу в якому напрімку рухатися...
Схиляюсь до вишивання дерева роду...

Я б сказала, не заморочуйтеся тим занадто - голову зламати неважко)) Аби натхнення було.
У мене щодо цього два табу - вишивати маки і погане думати))
Горожане
-342
Почетный
гражданин

bulbashka_aero писал:вишивати маки

А почему нельзя маки?
Горожане
0
Командировочный
Це щось на зразок символу загиблих - типу "полягли на полі бою". Тому їх і вишивали здебільшого в тих сім’ях, де були загиблі.
Я не те щоб в символіку вірила, але чомусь не хочеться... Хоча маки за сучасними дизайнами жодних побоювань не викликають. Якщо не на рушниках / сорочках.
Горожане
-342
Почетный
гражданин
bulbashka_aero, а що ще такого цiкавого знаете про малюнки i орнаменти?
Горожане
0
Проездом
Калина - дерево українського роду. Ягоди калини червоні, вони є символом крові та невмирущого роду. Дуб і калина - символи сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої.

Дуб - святе дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя.
Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім'ї. Сад-виноград - це життєва нива, на який чоловік є сіячем, а жінка має обов'язок ростити й плекати дерево їхнього роду.

Лілія - символ дівочих чарів, чистоти та цноти. Якщо пильно придивитися до контурів геометричного узору, то вимальовуються силуети двох пташок - знаку любові та парування. Крім квітки, невід'ємною частиною орнаменту є листок і пуп'янок, що складають нерозривну композицію триєдности. У ній закладено народження, розвиток та безперервність життя.
Узори з трояндами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним оновленням. Також це символ любові.
Там, де троянди складені в систему геометричного узору, ці рослини - не просто квіти - це квіти-зорі, що уособлюють уявлення народу про Всесвіт як систему.
Хміль - дуже близький до символіки води й винограду, бо несе в собі значення розвитку , молодого буяння та любові. Можна сказати, що узір хмелю - це весільна символіка. . Узори, що нагадують листя хмелю, відносимо до молодежної символіки.
Соловей та зозуля вишиваються на дівочих рушниках. Цих пташок частише розміщували на гілках калини, що є символом продовження роду.
Павичі дуже важливі птахи, вони розсілися на весільних рушниках і часто над ними розташовують вінок або вінець. Пава - це жар-птиця, що несе в собі сонячну енергію життя, тому вона птах сімейного щастя.

Молодят символізують соколи, голуби й півні. Характерною рисою весільного рушника є розташування птахів голівками один до одного. Вони або тримають у дзьобах ягоду калини, або сидять у корінні дерева - символ нової родини.

Ластівка -цей птах завжди несе добрі звістки. Саме вона піклується про те, щоб людина не пропустила сприятливої пори для створення родини й зміцнення господарства.

Горожане
+ 30
Местный
И еще о рушниках:
Полотно должно быть обязательно цельным (а не сшитым из двух кусков), чтобы "молоді були як одне ціле", середина рушника не вышивалась, оставалась белой, "щоб ніщо не ставало на заваді на життєвому шляху", и еще надо очень постараться сделать аккуратную изнанку, никаких узлов, неряшества. "Лицьова частина - то для людей, а виворітня - для Бога". Если рушник красивый только с лица, а с изнанки не очень, то и жизнь будет хорошей "только напоказ". Считалось, что вышить рушник надо одной иголкой (в смысле, в процессе работы не потерять и не менять).
Чему бы жизнь нас не учила, но сердце верит в чудеса!
Горожане
-342
Почетный
гражданин
Как интересно, спасибо, девочки, за информацию.
Очень-очень жалею, что начала увлекаться вышивкой уже тогда, когда моей бабушки (отличной вышивальщицы) уже не было в живы. Сколько бы всего интересного можно было узнать

Vogni писал:Лілія - символ дівочих чарів, чистоти та цноти.
Соловей та зозуля вишиваються на дівочих рушниках

Именно такие рушники с лилиями, птицами и инициалами бабушка вышила для моей мамы и её сестры, когда они ещё были юными девушками.

Доступ закрыт.
  • Чтобы отвечать в темах данного форума Вам нужно авторизоваться на сайте