Цитата:Абсолютная неправда. Я родом из Донецкой области. Говорили по-украински в быту. На улице на них никто не оглядывался ни с осуждением ни с удивлением! А речь идет о начале 90-х! Сейчас этим тем более никого не удивить!
Не буду з Вами сперечатися за всю Донецьку область. Я так підозрюю, що чим менше містечко чи село, тим більше там збереглося українського духу. Бо ми ж - не якісь завойовники чи переселенці, що не мають на цій землі свого коріння. А написала я про ситуацію, з якою сама зіткнулась. Не в 90-х. А в жовтні 2008 року. Була в Донецьку 4 дні. На семінарі. Мені самій було цікаво провести філологічний експеримент, тому я навмисне говорила українською майже весь час (за винятком тих випадків, коли гуляли з представниками делегації з Молдови, бо ті дуже нервували, коли я переходила на українську і вони взагалі не розуміли мене).
Я не стверджувала, що відчувала вороже ставлення до української. Абсолютно ні. Навіть навпаки - дончани дуже привітні люди. У мене залишилися якнайкращі враження про цей край і цих людей (за винятком хіба що стану екології). Але я жодного разу за ці дні не почула української у відповідь. Хіба що знамените донецьке "ГИ" на український манер ("Я горняк!") Думаю, озирались тому, що українська - незвичне і рідкісне явище на вулицях Донецька.
А ще мене вразив стереотип, який живе в головах тамтешнього бомонду. Про Донецько-Криворізьку республіку. Яка годує всю Україну, а та, невдячна, ніяк того не оцінює. Для них це - теж реальність, як для наших співрозмовників "ідеальний СРСР". Так прикольно.
[quote=Юлія Билина]Здається, доки всі регіони країни не "домовляться" - навряд чи у нас є шанс зрушити з місця...[/quote] А надо? [quote]Старший сержант запаса зраджувати рідну мову не варто ні за яких умов. [/quote] Есть большая разница знать и понимать "мову" , и в обязательном порядке говорить на ней! Как вообще человека можно заставить думать на чужом языке? Пустое всё это! И спор здесь такой же бессмысленный. Знать украинский язык на Украине, безусловно, нужно! Но заставлять насильно на нём говорить - равносильно расколу Украины на "восток/запад"!
[quote=Юлія Билина]Я так підозрюю, що чим менше містечко чи село, тим більше там збереглося українського духу. [/quote] Во-первых, я писала о городе, который и территориально и по численности населения больше Кременчуга. так что Ваши предположения о сохранности украинского духа в донецких селах может и состоятельны, но к описанной мной ситуации не имеют никакого отношения. В отличии от Полтавы, до которой от кременчуга свыше 100 км, нам до Донецка было 40 км ходу. Так что экскурсия выходного дня в Донецк - дело обычное. Таким многоязычным городом как Донецк можно считать наверное только Киев и Харьков (не буду говорить за западную Украину, не знаю). Поэтому и утверждаю, что удивить (и уж тем более ввести в недоумение) дончанина украинской (английской, польской, немецкой и пр. речью) невозможно в принципе! Вы очень сильно преувеличиваете этот факт.
Как низко смотреть на всех свысока! Leonid S. Sukhorukov
Yara, Не буду спорить, Янукович там Бог! Его портрет висит в каждом доме, как раньше висели иконы, а потом портреты Ленина и Сталина. Но к языку это не имеет никакого отношения. В этом смысле ничего не изменилось. Скажу даже больше. Я по большей части все же говорю по-русски, в Кременчуге мне часто приходится перескакивать на украинский при общении. Поверьте, я не думала, что в Донецке мне тоже периодически прийдется переключаться на украинский. И это
Yara писал:После "революций", "Майданов" и прочего политизированного мусора, нанесенного в головы людям?
Я перепрошую, якщо зачепила Ваші патріотичні почуття. Насправді дійсно вийшло так, що я протиставила Кременчук і Донецьк. Хоч зовсім до цього не прагнула. Хотіла тільки показати, наскільки ментально Україна різна. Повірте, я нічого не перебільшую. Чесно кажучи, сама сподівалася довести знайомим, що Донецьк більш "український" ніж нам здається. Та що там Донецьк, можна порівняти Кременчук і Комсомольськ. на дуже багато речей у нас з тамтешніми колегами різні погляди.
[quote=Юлія Билина]Я перепрошую, якщо зачепила Ваші патріотичні почуття.[/quote] Мої патріотичні почуття Ви не зачепили, тож можете не вибачатися. Я лише хочу сказати, що часто, намагаючись зробити певні висновки і бажаючи бути об"єктивними, ми все ж не здатні протистояти тим стереотипам, які в нас були сформовані. Повірте, коли людина впевнена в свойї думці, та ще й шукає їй підтвердження, щоб довести цю думку ще комусь, то вона ці підтвердження обов"язково знайде. [quote=Юлія Билина]можна порівняти Кременчук і Комсомольськ. на дуже багато речей у нас з тамтешніми колегами різні погляди.[/quote] Що не обов"язково означає, що їхня думка неправильна.
Цитата:...часто, намагаючись зробити певні висновки і бажаючи бути об'єктивними, ми все ж не здатні протистояти тим стереотипам, які в нас були сформовані.
Згодна. Зупинимся на тому, що це був мій власний суб'єктивний досвід. І навіть задля руйнування стереотипів, на жаль, я не можу називати чорне білим.
Цитата:Що не обов"язково означає, що їхня думка неправильна.
Ніхто й не ствержував, що неправильна. Мова про інше: коли люди оцінюють якусь ситуацію однаково (чи майже однаково), їм легше домовитись. І рухатись в одному напрямку. А нам, нашій молодій державі доводиться долати ще й ментальні бар'єри. Мова лише про це, а не про оцінки тієї чи іншої місцевості чи людей.
Добавлено спустя 2 минуты 18 секунд:
P.S. Дякую за українську
Я тут на початку дискусії спробувала задля ввічливості відповідати російською, а потім зрозуміла, наскільки це складно і забирає значно більше часу. Так що дякую ще раз
Цитата:... Янукович там Бог! Его портрет висит в каждом доме, как раньше висели иконы, а потом портреты Ленина и Сталина.
Думаю, ніщо так не сприяє руйнуванню кумирів, як перевірка їх на життєздатність. Подивимося, скільки цей бог набере голосів через рік. Хоча, судячи з останніх потугів переписати Конституцію, бог не такий вже наївний щодо власного рейтингу...
Янукович сидітиме на троні 7 років? Понеділок, 23 серпня 2010, 21:38
Адміністрацією президента підготовлений проект змін до Конституції, згідно з якими термін повноважень президента продовжується до 7 років, а парламенту - до 2015 року. Про це заявив лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко в ефірі 5 каналу. "Мені, наприклад, відомо, що підготовлені зміни до Конституції, під якими готові підписатися понад 300 депутатів, в першу чергу від Партії регіонів, про продовження терміну цього парламенту до 2015 року", - сказав він. "Паралельно запускається процес змін до Конституції про продовження терміну правління президента до 7 років на кшталт французького", - додав Луценко. Він зазначив, що ці зміни можуть бути пропущені через Конституційний Суд, який, за словами Луценка, "підконтрольний Партії регіонів", та ще раз проголосовані на наступній сесії Верховної Ради, "і депутати щасливі до 2015 року". "Особливо ті депутати, які зрадили своїм виборцям і не мають жодного шансу більше з'явитися у парламенті", - додав він. "Навзамін вони дарують діючому президенту ще два роки до свого керування країною", - підкреслив Луценко. За його словами, таке рішення "ізолює Україну від всього цивілізованого світу". "Такий план є. Я дуже сподіваюся, що він не може бути прийнятий, бо і Європа, і весь світ, звичайно, це розцінить як повну відмову від демократії", - зазначив Луценко. "Але навіть те, що такі плани готуються сьогодні в адміністрації президента, свідчить, що Партія регіонів через свою потугу...втратила почуття міри", - наголосив він, додавши, що "кожен українець має підтримати опозицію, щоб зупинити бєспрєдєл". Українська правда
Добавлено спустя 3 минуты 3 секунды:
Додам, що озвучене Луценком доходило до мене з посиланням на інших нардепів, як тема, що активно обговорюється в ВР, але тримається в секреті
старейшина
Leonid S. Sukhorukov
старейшина
Leonid S. Sukhorukov
старейшина
Leonid S. Sukhorukov
старейшина
Leonid S. Sukhorukov