irina 08.04.2011, 13:02 писал:Образование в школе и вузах должно быть на украинском, делопроизводство тоже, но вот только в семьи и в бытовые отношения заглядывать не нужно - для любого нормального человека интересы семьи первичны, т.е. сохранение традиций и уважение к своим корням
Вот речь как раз и идет о том, что украинцы утрачивают свои национальные корни, т.к. не хранят традиций и уважения к своей истории и языку. А семья - это колыбель всех традиций. И национальных в том числе. Если у русскоговорящей украинки (смешное, если подумать, определение..интересно, а существует ли немецкоговорящий бельгиец, к примеру?) родился ребенок и она поет ему колыбельные на русском, и учит его первым словам тоже на русском, то угадайте с одного раза, какой язык этот ребенок будет считать родным и на каком будет говорить в дальнейшем? Украинцы превращаются в манкуртов. В чем, если разобраться их "украинскость"? В том, что они знают пару слов на украинском языке и иногда в качестве прикола могут их воспроизвести? Так попугай тоже может что-то говорить человеческим языком, но еще, кажется, ни один человек не стал из-за этого считать попугая себе подобным. В чем еще мы украинцы? В том, что живем на этой территории и любим ее? Так когда0то здесь жили скифы, в таком случае, можно назвать эту землю не украинской, а скифской? Понимаете, если так дальше пойдет и ничего не менять, то я не уверена, что мы имеем право называть государством Украина эту землю, где уже практически не живут украинцы...Украина - там, где украинцы, а не украинцы там, где Украина.
"Найжаркіші куточки в пеклі залишені для тих, хто в часи найбільших моральних випробувань зберігав нейтралітет" Данте
Белокурая Жози 08.04.2011, 15:49 писал:русскоговорящей украинки (смешное, если подумать, определение..интересно, а существует ли немецкоговорящий бельгиец, к примеру?
Скажу на Ваш манер. Вы же умная женщина. Зачем прикидываться? Кстати, в Бельгии живут и немецкоговорящие бельгийцы, т.к. немецкий - один из трёх официальный языков.
адвокат Ульянов 08.04.2011, 16:35 писал:"зараз настали часи, коли для того, щоб говорити українською в столиці україни потрібна громадянська мужність"
Наблюдаю такую тенденцию, что наиболее рьяными "патриотами Украины" выдают себя те, кто по своему происхождению не является украинцами. А выходцы из сел окрестных, у которых по логике больше оснований для такой позиции, ведут себя вполне размеренно... Странно...
Ум человеческий … не пророк, а угадчик, … но не дано ему предвидеть Случая – мощного мгновенного орудия Провидения (А.С. Пушкин)
адвокат Ульянов 08.04.2011, 16:35 писал:Белокурая Жози, нічого ні додати, ні прибрати з вашого посту. От якби його ще й українською: але то я мабуть вже перехоплюю через край! Чи можу сподіватись?
Навiть не знаю, як Вам відповісти так, щоб при цьому ні Вам не збрехати, ні собі:-)) Справа в тому, що я розмовляю українською набагато краще, аніж пишу:-)) Нажаль..Граматики я могла навчитись лишень в школі, та Ви самі розумієте, як нас вчили на той час. Беручи до уваги, що то була російська школа на Західній Україні:-)) А, оскільки, маю ваду перфекціонізму...ось я і стала заручницею своіх вад:-))) Є ще одна причина. Полюбляю на форумі використовувати сленг на дещо своєрідне написання окремих слів. А в українській їм аналогів немає..Побоююсь втратити свій фірмовий стиль:-)))) І мене перестануть пізнавати!
"Найжаркіші куточки в пеклі залишені для тих, хто в часи найбільших моральних випробувань зберігав нейтралітет" Данте
ViewPoint 08.04.2011, 16:42 писал:Скажу на Ваш манер. Вы же умная женщина. Зачем прикидываться?
Ах, если бы Вы знали, когда я прикидываюсь, а когда - нет:-))))
ViewPoint 08.04.2011, 16:42 писал:Кстати, в Бельгии живут и немецкоговорящие бельгийцы, т.к. немецкий - один из трёх официальный языков.
Живут. Но они все - бельгийцы. И немецкоговорят они только на той территории, где немецкий яв-ся официальным. Третья часть от всей Бельгии. У нас же русскоговорящие украинцы - это отдельный вид украинцев. Являющиеся таковыми только номинально. Не так?
адвокат Ульянов 07.04.2011, 20:33 писал:в чому саме полягає примус та ієзуїтство
У тому, що для досягнення правильної мети, ми готові використати улюблений слов’янський метод діяльності – «через ж...пу». Приклади того, що задля високої мети нам плювати на засоби я навів. У моєму розумінні мета засоби не виправдовує, а ідіотські засоби, у додаток, ще й спотворюють саму мету. Питання примусу (принуждения), також неоднозначне. Він допустимий у розрізі доступу до державних посад, силових структур і т.ін., не знаєш мови – не займатимеш посади. Але логіка дрібної особистої помсти (її культивував у одному з диспутів писатель): «Я ж їх мову вивчив, а тепер хай вони вчать мою», - маразм, не набагато краще виглядає і логіка: «Нехай російськомовні спокутують гріхи за покоління пригноблення України». Дивує, що при засудженні «совка» і більшовицької системи боротьби, культивуються ті ж самі засоби і методи, з єдиною заміною: соціальний стан – етнос.
адвокат Ульянов 07.04.2011, 20:33 писал:якщо ви прибічник української і ратуєте за її існування то - які ваші пропозиції до лікування напівживого трупа, сіреч, української мови
1. Визначити, що є стандартом сучасної української мови (затвердити хоча б один правопис). Інакше не буде руху вперед, мені, наприклад, важко сприйняти за стандарт галіційсько-польський діалект, культивований СТБ як еталон справжньої української мови. Полтавсько-київська основа є прийнятнішою для значно більшої кількості територій. 2. Діяти за рецептами. Вони загальновідомі, у вашому пості містяться також - податкові пільги, аж до звільнення від оподаткування, україномовної друкованої продукції; - податкові пільги телеканалам, які віщають не менше; - вища освіта, що здійснюється за рахунок фінансування з державного бюджету - виключно українською і т.ін. До речі, значна частина цих пропозицій вже прийнята і втілюється у життя не першим урядом (освіта у школі і ВНЗ, підтримка кінематографа і т.ін.) Але втілюється у життя формально і, вибачте повторюся, через ж…опу.
Під час навчання чи захисту ми не зацікавлюємо людину, відкривши додаткові перспективи через вживання мови, а просто залякуємо – от не будеш використовувати, хрін здасиш. І він використовує, тримаючи у кишені комбінації з пальців і починаючи тихо її ненавидіти. При цьому рівень використання державної мови у регіональних навчальних закладах перевіряє 60-річна «дєвочка» із колишньої радянської партобойми, героїня боротьби у 80-х із буржуазним «націоналізьмом».
адвокат Ульянов 07.04.2011, 20:33 писал:Я, до речі, із задоволенням би дивився б фільи, дубльовані українською
Давайте зробимо уточнення: «якісно дубльовані українською». Не думаю, що вас приваблять ті відходи, які утворилися при екстреному виконанні президентських указів із захисту і розвитку: скособочені субтитри, машинний переклад, накладка української звукової доріжки на російську (слухаємо відразу все, так веселіше), усі персонажі озвучені одним гнусавим голосом, суржик та діалектизми і т.д. Таке враження, що робилися усі спроби викликати відразу до україномовного фільму. Але є і інші зразки, якісні, наприклад UATeam.
Аналогічно в державних органах, не можна витискати іншу мову, єдино правильний шлях стимулювати використання української (швидкість оформлення, додаткові можливості). Варіанти тиску просто порджують "мучеників", які стали жертвами українізації. Ще гірше, це тиск заради тиску, без кінцевої мети.
У моєму розумінні, це та ситуація, коли діяти за принципом «аби як», практично, є протидією мові, а не стимулом до її розвитку.
Белокурая Жози 08.04.2011, 15:49 писал:а существует ли немецкоговорящий бельгиец,
Існує, і франкомовний і такий, що розмовляє на фламандській мові також є.
Белокурая Жози 08.04.2011, 16:54 писал:Граматики я могла навчитись лишень в школі, та Ви самі розумієте, як нас вчили на той час. Беручи до уваги, що то була російська школа на Західній Україні:-))
Цікаво, я коли був в Рівному, то мені казали, що за радянських часів на Західній Україні в російських школах училися лише діти партеліти та військовослужбовців...
91972 08.04.2011, 18:39 писал:диспутів списатель
Ви маєте на увазі писателя?
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит". Артур Шопенгауэр
пенсионер
(А.С. Пушкин)
(А.С. Пушкин)
гражданин
Артур Шопенгауэр