Чому ви не говорите українською?

0
AD
Горожане
+ 186
Великий Гуру
AD
16:48, 18.04.2011

адвокат Ульянов 18.04.2011, 00:24 писал:Згоден. Але в будь-якому випадку - не російською

Суржик на основе польской -будет вкуснее?
Насчет не российской- это предположительно,но не точно. В 16 веке еще жители приграничья с Литвой туды-сюды бегали.

адвокат Ульянов 18.04.2011, 00:24 писал:З якого якого кажете року так писали?
Що ж дивного, якщо писали російською через надцять років після Переяслава?
Українська до 19 сторіччя існувала майже виключно в усному варіанті, кому ж, як не людини, що захоплюється історією, цього не знати? Письмову, літературну мову творили ентузіасти, починаючи з Котляревського і пішло далі поїхало. Звісно, що на ній не було ні судочинства, ні офіційних паперів.

Ну вот и поглядите сначала. Есть еще в Полтаве документы 18 века.Увидите, какой там русский язык. Так что насчет чисто устного варианта- все врут календари. (с) А можете и позже поглядеть. Но хочу предупредить - там почерка такие, с завитушками-не для слабых глаз.

адвокат Ульянов 18.04.2011, 00:24 писал:Оскільки українці нація "хлборобська", то поїдьте в будь-яке село Полтавщини та послухайте, якою мовою там говорять навіть після 400 років перебування в складі російськомовної імперії ( тільки не треба про суржик писати - вже остогидло). Найкращий та найвірніший архів, я вам скажу. Це потім, переїзджаючи до міст, для карєри мусили русифікуватись. Нічого дивного.

К чему мне туда ездить- каждый рабочий день ко мне ездят,в том числе и сегодня. И тоже как-то не стремятся по украински говорить.Наверное,страшен я.
Но бог с ними и с их языковым выбором. Речь о Кременчуге ,а не о Беликах или Знаменке.
А вот Кременчуг с 18 века-это уже ДРУГОЙ ГОРОД,а не прежнее сотенное местечко. Здесь уже давно явно больше неукраиноязычного населения.Поэтому,хоть это и не присутственное место,вроде Полтавы , а говорит оно чуть по-другому,чем село.
И это опять же учитывать надо.
А что касается сколько нужно языков на Украине,то ее жителей почему-то никто не спрашивает,на каком языке они хотят говорить.и сколько языков нужно в стране и отдельных местностях.
А все рассказывают про злобного северного соседа,про грядущую гибель украинского языка и пр.
Когда это делают всякие типы,существующие за счет налогоплательщика,это понятно.Профессиональная привычка охмурять народ.
Сложнее с добровольцами,внезапно осознавшими,что они бОльшие католики,чем папа римский или большие роялисты ,чем король.
Поэтому фамилия Труханов во главе украинских НАЦИОНАЛИСТОВ вызывает только смех....И он не один такой .
Благими намерениями вымощена дорога к AD
(c)
Старший сержант запаса.
Горожане
+ 46
Гражданин

Белокурая Жози 18.04.2011, 10:47 писал:Но, согласитесь, что есть в этом какое-то извращение, что, находясь в Украине я испытываю дискомфорт, разговаривая на украинском и это при том, что только 20 с небольшим процентов населения заявили о русском, как родном!:-)))

это уже вопрос не ко мне, а к Вам

буквально вчера, в поезде слушал как люди общаются на украинском между собой, причем на довольно серьезную тему(образование в Украине)- дискомфорта я не ощущал. Так что всё это сугубо личное и субъективное.

А насчет процентов населения.... вот это и странно, что люди называют родным украинский, а говорят на русском. Кто то обманывает или статистика нас с Вами, или люди себя, полагая, что их родной язык украинский.

не хотел переходить на личности... ладно в качестве примера
Вот допустим здесь на форуме Vinus в этой теме "выстрелила" фразой, что она гордится тем , что она общается на украинском. Прекрасно, тогда почему здесь дальше, на форуме в других темах, она продолжает общаться на русском, что ей не дает общаться здесь на родном языке( если он конечно родной), вряд ли кто то здесь ей скажет, что её не понимают и я не уверен, что общаясь на русском здесь, она ориентируется той же потребностью что и Вы( потребность общения на одном языке)
Кто кого здесь получается обманывает?(вопрос понятное дело не к Вам)

Бегемот 18.04.2011, 11:24 писал:После Казахстана хочу сказать, что русскоязычным ой как повезло с языком славянской группы. А там полная ж. была. А учить приходилось т.к. двуязычие вроде есть, но это только на бумаге

В том то и вся загвоздка, по моему, что укр. и рус. языки похожи между собой. Если бы были разные, то эта "проблема" двуязычия была бы в первые 10 лет(максимум), а потом бы сошла на нет( прибалтика тому подтверждение).
Забаненные
+ 21
Местный

sleep 18.04.2011, 17:30 писал:
В том то и вся загвоздка, по моему, что укр. и рус. языки похожи между собой. Если бы были разные, то эта "проблема" двуязычия была бы в первые 10 лет(максимум), а потом бы сошла на нет( прибалтика тому подтверждение).

А мені здається прибалти силою "витиснули" мову та змусили росіян вчити свою. Я б до таких методів не опускався.
Горожане
+ 298
Великий Гуру
Скат
22:57, 18.04.2011

адвокат Ульянов 17.04.2011, 23:46 писал:Скоріше за все - черговий поточний письменник, якого через 20-30 років будуть знати тільки критики. Маю чомусь таку думку.

Те ж саме можна сказати і про наведену Вами Забужко. Лише час покаже хто залише свій слід у літературі а хто буде забути ще за час свого життя.

адвокат Ульянов 17.04.2011, 23:46 писал:І чому не писати про певні жахи, особливо якщо вони дійсно були? Вас вони не достатньо лякають?
Життя дало письменникам матеріал - і вони його використовують, щоби черговий раз поставити питання: ми люди чи ми нелюди.

див. вище

СКАТ 17.04.2011, 15:01 писал:Я не це мав на увазі. Я мав на увазі що такі тексти про страхіття радянської влади звичайно мають доволі низку художню цінність. І якщо б не ця так би мовити „полуничка” то вони були б невідомі, не друкувалися і не отримували різних нагород.

адвокат Ульянов 18.04.2011, 10:47 писал:Переконати можна лише того, хто потенційно відкритий сприйманню інформації. Глухий психологічний захист словами не пробєш - так що якщо мої слова пройшли повз вас, то нічого в цьому страшного немає, бо ви такий, який ви є.

Ти ж самі слова можна віднести й до Вас.

Не дарма народ каже «…в чужом глазу соринку видит, а в своём бревна не замечает…».

адвокат Ульянов 18.04.2011, 11:16 писал:Тому що і зараз, як більше 100 років назад питання стоїть те ж саме: або українська мова або національна смерть.
Або ми маємо мову і націю і окрему державу, або, в разі відсутності мови - вся ця незалежність лише пустий звук і єдиним правильним політичним рішенням було б її скасування та злиття з Росією. Бо, якщо у нас з Росією спільна культура, частково спільна історія, одна мова - то будь-якого раціонального сенсу в існуванні незалежної держави Україна просто не існує.

Я вважаю що мешканці Фінляндії, Бельгії, Ірландії, Індії та деяких інших країн з Вами можуть не погодитися...

адвокат Ульянов 18.04.2011, 12:36 писал:в приватному житті хай спілкується так, як хоче.
В разі звернення до офіційних державних установ - наймає за свій рахунок перекладача.

А якже Закон про мову.

Стаття 5. Право громадян користуватися
будь-якою мовою

Громадянам Української РСР гарантується право користуватися
своєю національною мовою або будь-якою іншою мовою.
Громадянин вправі звертатися до державних, партійних,
громадських органів, підприємств, установ і організацій
українською чи іншою мовою їх роботи, російською мовою або мовою,
прийнятою для сторін.
Відмова службової особи прийняти і розглянути звернення
громадянина з посиланням на незнання мови його звернення тягне за
собою відповідальність за чинним законодавством.
Рішення по суті звернення оформляється українською мовою чи
іншою мовою роботи органу або організації, до якої звернувся
громадянин. За бажанням громадянина таке рішення може бути видане
йому в перекладі російською мовою.

Кому як не юристу знати Закони держави проживання...

Белокурая Жози 18.04.2011, 10:47 писал:Да, все именно так. Но, согласитесь, что есть в этом какое-то извращение, что, находясь в Украине я испытываю дискомфорт, разговаривая на украинском и это при том, что только 20 с небольшим процентов населения заявили о русском, как родном!:-)))

І я це щоденно бачу. Бачу як ви щораз долаючи внутрішній спротив та огиду друкуєте один за одним пости на такій нелюбій Вам російській мові.

Белокурая Жози 18.04.2011, 11:17 писал: Результаты переписи, 2001:
украинский язык — 67,53 %
русский язык — 29,59 %
другие языки — 2,88 %

"Если на клетке слона прочтешь надпись "буйвол", не верь глазам своим"

Згоден з приведеною Вами цитатою. Мандруючи Україною я майже скрізь, навіть у великих містах Західної України, чув майже виключно російську мову. Після цього я бачу високу цифру тих для кого українська мова рідна і ридаю над мільйонами нещасних людей які змушені замість рідної неньки-мови розмовляти цією ненависною „москаль скою”. Ату її, ату.
И я надеюсь - мы победим.
Больше: я уверен - мы победим. Потому что разум должен победить.

Е. Замятин "Мы"
Забаненные
+ 21
Местный
Карліто
23:18, 18.04.2011

СКАТ 18.04.2011, 21:39 писал:Мандруючи Україною я майже скрізь, навіть у великих містах Західної України, чув майже виключно російську мову.

Ви знаєте, я також бував у досить великій кількості міст (Рівне, Хмельницький, Львів, це з великих) і такого не помітив. Може ви чули те що хотіли почути?
Горожане
+ 108
Почетный
старейшина

Карліто 18.04.2011, 22:16 писал:Рівне, Хмельницький, Львів, це з великих

то вы не там были.. начиная ниже Киева.. Черкассы, Полтава (частично суржик), все восточные области.. центр в перемешку. и др и др.... западная Украина тем и отличается, что там чаще встретишь разговаривающих на украинском.
расскажу одну историю. моя одноклассница переехала в детстве в Кременчуг из России, а на каникулы ездила к бабушке туда.. как-то бабушка приехала сюда проведать внучку и сидя перед телевизором одним из вечеров решила посмотреть фильм (неважно какой, но он был на украинском).. так эта бабушка просила внучку переводить ей фильм, так как она "...не понимает на этом языке"... это я к чему, я лично побывав в обществе поляков старалась научиться языку.. понимала я их прекрасно, и как им было приятно слышать из уст украинки польские слова!.. к сожалению росияне как то не очень хотят "идти на контакт", считая что если они разговаривают на русском, то и этого уже достаточно.
Каждый видит, каким ты кажешься, мало кто чувствует, каков ты есть...
Горожане
+ 298
Великий Гуру
Скат
00:12, 19.04.2011

Карліто 18.04.2011, 22:16 писал:Ви знаєте, я також бував у досить великій кількості міст (Рівне, Хмельницький, Львів, це з великих) і такого не помітив. Може ви чули те що хотіли почути?

Я мав на увазі саме Рівне. Там я сам дуже здивувався. Я їхав туди як у оплот україномовності, а мандруючи вулицями Петлюри та Мазепи в напрямку вулиці дивізії „Галичина” я чув як майже половина перехожих розмовляла російською...

Щоправда це не стосується менших міст. Окрім Почаєва і Дубно всі менші міста, в яких я бував, мали значну перевагу україномовного населення.

Це стосується тількі Західної України. У Вінниці, Сумах, Кіровограді, Черкасах або Чернігіві українська мова лунає лише деінде. Та й в меншіх містах у ціх регіонах не набагато краще.
И я надеюсь - мы победим.
Больше: я уверен - мы победим. Потому что разум должен победить.

Е. Замятин "Мы"
Горожане
+ 63
Почетный
гражданин
91972
00:51, 19.04.2011

Iva 18.04.2011, 23:01 писал:91972 дотянут до сотни?

Безперечно. Хоча можливо не на одному диханні, а з перервами (у іншій варіації теми, наприклад
- Розбудова української національної держави;
- Голая правда о двуязычии в Украине і т.ін.

Гарантію цього я бачу у двох речах:
1. Непохитності позицій адвоката Ульянова у виборі методів популяризації мови , які будуть підтримані логікою Білявої Жозі (нехай краще так, ніж ніяк).
2. Поверненні на дистанцію марафона русофільствуючого інтелектуала СКАТА, який довго, нудно та обгрунтовано буде обстоювати своє право не вживати мову селян та "національно свідомих".

Хоча, от pantazm адвокат Ульянов вже перевиховав і змусив полюбити українську мову.

Єдине, я так і не зрозумів кілька речей:
1. Чому тема знаходиться у розділі "Курилка" при такій принциповості боротьби?
2. Скільки потрібно попереджень для отримання бана, та коли їх у такій кількості виписали pantazm?
3. У якій пропорції обмінюються юзери на модераторів у Kanarsky-банк?
Горожане
+ 180
Великий Гуру

СКАТ 18.04.2011, 21:39 писал:Кому як не юристу знати Закони держави проживання...

+ 150
"Убогий человечек, не имеющий ничего, чем бы он мог гордиться, хватается за единственно возможное и гордится нацией, к которой он принадлежит".
Артур Шопенгауэр
A85
Горожане
+ 100
Великий Гуру

Карліто 18.04.2011, 22:16 писал:Ви знаєте, я також бував у досить великій кількості міст (Рівне, Хмельницький, Львів, це з великих) і такого не помітив. Може ви чули те що хотіли почути?

Каждый видит ( слышит ) то, что хочет увидеть ( услышать )...
Ум человеческий … не пророк, а угадчик, … но не дано ему предвидеть Случая – мощного мгновенного орудия Провидения
(А.С. Пушкин)

Предупреждение.
  • Все ваши сообщения будут отправлены на модерацию.
Написать ответ
Ваше имя
  1. жирный
  2. курсив
  3. подчёркнутый
  4. перечёркнутый
  5. цитата
  6. Спойлер Введите название спойлера (не обязательно):
  7. ссылка Введите адрес ссылки:
  8. смайлы
  9. картинка Введите адрес картинки:

Выравнивание:
  10. Видео Введите адрес ролика (YouTube, RuTube, Vimeo, VK):

Для RuTube и VK скопируйте код для вставки (iframe)
  11. цвет текста
  12. Слева
  13. По центру
  14. Справа
  15. скрытый
  16. информация