» » » » «‎Від мене нічого не залежить»: як змінити ставлення до власного життя?
12:03 П’ятниця 0 1 455
12:03, П’ятниця, 13 січня 2023

«‎Від мене нічого не залежить»: як змінити ставлення до власного життя?

На жаль, дуже поширена ситуація, коли людина не в змозі нести відповідальність за власне життя. «‎А що я можу зробити?» — єдине, що запитують такі особистості. Для них характерний екстернальний локус контролю, тобто впевненість у неспроможності володіти ситуацією. Ці люди пливуть за течією та перекладають відповідальність за власне життя на інших. З’ясуймо, як саме з’являється такий хід думок та чи можна щось змінити.
Екстернальний локус контролю

 

Філософія безпорадності: принцип виникнення

 

Основна проблема полягає в тому, що «‎безпорадні» люди не роблять важливі кроки, бо впевнені, що не можуть нічого змінити. Як саме виникає такий тип мислення? Поширена ситуація, коли впевненість у власній безпорадності формується ще в дитинстві. Інколи батьки зовсім не залишають дитині права вибору, вирішуючи за неї всі питання (як одягатися, в які іграшки грати, яким спортом займатися тощо).

 

Також набути цей тип мислення можуть і дорослі. Це трапляється, коли людина робила багато спроб розв'язати певні питання, проте все виявилося марним. З часом у мозку формується аксіома: немає сенсу навіть починати — все одно нічого не вийде. Особисте життя, кар’єра, заняття спортом — у всіх цих сферах можна сформувати настанови щодо безпорадності, неможливості на щось уплинути.

 

Як «‎лікувати» безпорадність?

 

Екстернальний локус контролю можна й треба змінювати. Можливість вибору, відчуття власної значущості та бажання змін стають складовими щастя. Є такі важливі поради:

 

  • працювати зі стартовою травмою — важливо усвідомити наявність проблеми та прожити її з новим досвідом, бажано за допомогою психотерапевта;
  • вчитися брати відповідальність — можете самі починати ставити собі завдання, виконання яких повністю залежатиме від Вас;
  • бути готовими до оцінювання — не бійтеся критики й того, що в оточення буде власна думка щодо Ваших дій;
  • усвідомлювати зв’язок між діями та результатом — продумайте, що саме треба робити, аби досягти бажаного.

 

А головне — треба раз і назавжди прийняти рішення впливати на власне життя там, де це справді можливо. Чи залежить від нас усе? Абсолютно все — точно ні. Однак і вважати, що ви не в змозі нічого змінити, теж буде неправильним. Синдром вивченої безпорадності позбавляє людину щастя відчувати себе на своєму місці, змінюватися та змінювати світ навкруги. Не варто уникати такої розкоші.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    12:35 Понеділок 0 1 035 Психологічна література – ключ до саморозвитку та успіху В останні роки спостерігається величезне зростання популярності книг з психології: книги про успіх, подолання життєвих проблем, сімейні стосунки мають незмінний попит серед відвідувачів книжкових інтернет-магазинів. Книги про психологію та самодопомогу перестали бути привілеєм лише для професіоналів, вони стають доступними та зрозумілими для всіх. Психологічна література допомагає розібратися в собі, своїх почуттях та мотивах, а також знайти шляхи розв’язання різних проблем.
    Психология / Видео 12:41 Понеділок 0 1 349 Как стать психологом и помогать людям Психология – это наука, изучающая человеческое поведение и познавательные процессы, такие как мышление, восприятие, внимание, память, эмоции и многое другое. Психология помогает понять, как люди функционируют, развиваются и взаимодействуют с окружающим миром. Знание психологических секретов помогает в жизни, общении, работе и карьере. Чтобы стать психологом, следует получить соответствующее образование. Для этого подойдёт университет психологии «Лидер», в котором готовят будущих психологов-консультантов.