12:51 Субота 0 684
12:51, Субота, 30 грудня 2023

Як боротися з тягою до алкоголю?

Тяга до алкоголю є основною проблемою залежної людини і перешкодою для збереження тверезості. Дуже часто це відбувається циклічно. Під час терапії залежності потяг до алкоголю з часом слабшає. Однак за часів кризи потяг часто стає інтенсивнішим, і дотримуватися утримання з кожним днем стає все важче.

Щоб не допустити зриву і термінового виведення із запою, проводиться кризове втручання — збільшується кількість терапевтичних сеансів, знижується повсякденний стрес, застосовується фармакотерапія для полегшення потреби у вживанні алкоголю.

 

Що таке потяг до алкоголю?

 

Потяг до алкоголю не є синдромом відміни. Він з'являється не тільки після припинення пиття, але навіть після багатьох місяців і років утримання. Потяг циклічний і з'являється час від часу в кожного залежного, який зберігає тверезість.

 

Симптоми «алкогольного голоду» включають у себе:

 

  • нав'язливі думки, які спрямовують усю увагу на алкоголь;
  • сильне бажання відчути задоволення, пов'язане з вживанням спиртного;
  • збільшення інтенсивності неадаптивних алкогольних механізмів і пов'язаних з ними помилкових переконань і очікувань щодо алкоголю.

 

Таким чином, боротьба з потягом є невід'ємним елементом лікування залежності на кожному етапі, зокрема для людей, які прийняли хворобу та ефективно з нею борються.

 

Моделі потягу до алкоголю

 

Потяг до алкоголю не має точного визначення, а спроби зрозуміти його супроводжуються побудовою різноманітних пояснень, що ґрунтуються на теоріях: зумовлених, когнітивних, психобіологічних і мотиваційних. Серед моделей тяги виділяють такі:

 

  • Компенсації. Тяга пояснюється як наслідок підвищеної толерантності організму до алкоголю і збільшеної його потреби.
  • Стимулу. Підкреслює позитивне підкріплення після вживання спиртного і залежність від задоволення, що виникає в результаті.
  • Когнітивна. Орієнтована на переконання про позитивний вплив алкоголю, яка підкреслює роль примусового або добровільного утримання.
  • Психобіологічна. На виникнення потягу впливають зміни в мозку, що виникають внаслідок випивки.

 

Моделі потягу до алкоголю справляють певний вплив на розробку методів психотерапії та лікування наркозалежності.

 

Чого можна очікувати від наркологічного центру?

 

Для полегшення тяги до алкоголю можливе кодування від алкоголю в Тернополі або фармакотерапія, яка усуває наслідки, вторинні щодо тяги, включно з багатьма неприємними емоційними і фізичними станами. Також проводиться підтримуюча терапія, мета якої — мотивувати до утримання, полегшення важких емоцій, стресу і навіть болю, пов'язаного з потягом до випивки.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Наркомания и алкоголизм 14:21 Середа 0 976 Ефективні методи лікування наркоманії в Дніпрі: шанс на здорове життя Наркоманія в Дніпрі стає нагальною та складною проблемою, яка має серйозний вплив на суспільство. Наркотична залежність стала однією з найпоширеніших форм залежності, яка призводить до фізичних, психологічних та соціальних проблем. У цьому контексті, ефективні методи лікування наркоманії в Дніпрі стають вирішальним фактором для подолання цієї проблеми та надання шансу на здорове та належне життя наркозалежним особам.