Підготовка до дегустації
Перед вживанням напою Джим рекомендує випити чашку чорної кави без додавання цукру. Також можна з’їсти шматочок гіркого шоколаду, вміст какао у якому більш ніж 90%. Завдяки цьому ви зможете очистити смакові рецептори від сторонніх присмаків. В першу чергу вони очищаються від цукру.
Пити віскі треба у приміщенні, в яке не проникають сторонні звуки та запахи від приготування страв, санітарно-дезінфікуючих засобів чи квітів. Слід відмовитися від використання парфуму, засобів після гоління, миючих засобів з сильними віддушками.
Келихи, вода та лід
При виборі келихів перевагу слід віддавати тюльпану з короткою ніжкою. Така форма дозволяє наливати напій таким чином, щоб він знаходився на дні, а витончений аромат випаровувався повільніше. Це сприяє поступовому розкриттю у міру прогрівання келиха долонями.
Джим Мюррей не радить додавати у віскі лід – він не дає розкритися аромату та смаку, робить напій гірким. Також не рекомендується класти пляшку у морозильну камеру: подібне можна робити лише з бюджетним алкоголем, смако-ароматичні властивості якого не такі важливі.
Гарний віскі слід вживати нерозбавлений. Не треба додавати воду, колу чи інше. І хоча більшість людей рекомендує додавати краплину води для розкриття смаку та аромату, якщо міцність напою опускається нижче відмітки у 40%, він не має права називатися віскі.
Насолода ароматом
Перед вживанням віскі Джим Мюррей рекомендує потримати келих у руці. Цей ритуал прогріє його до температури тіла. Завдяки цьому прискорюються молекули, підсилюється смак та аромат напою, його насолода та складність. Для максимального ефекту келих з віскі слід накрити іншою рукою на 1-2 хвилини. Тим самим ви утримуєте пари алкоголю всередині келиха.
Як тільки на стінках почне утворюватися конденсат, руку можна прибрати, а келих повільно піднести до носа. Якщо піднести напій дуже швидко, пари спирту залишаться всередині келиха і вдарять у ніс. Не слід вдихати надто глибоко. Стіни келиха повинні торкатися верхньої губи – так, щоб між носом та губами залишався невеликий простір. Дихати слід рівномірно, у стандартному темпі.
Відчути насолоду від смаку
Не варто судити про віскі а першим ковтком: він лише готує смакові рецептори до подальшої дегустації. Другий ковток повинен бути більшим і, якщо можна так сказати, осмисленіший. Слід сконцентруватися на смаку: ніби пожувати віскі, потримати його у роті, а сам рот тримати трохи відкритим.
Починаючи з третього ковтка можна перейти до спостереження за букетом і збалансованістю віскі, проаналізувати найяскравіші ноти. Оцініть, як вони комбінуються з іншими відтінками та нюансами, як трансформуються та набирають нової форми з часом. На завершення (на третьому чи четвертому глотці) варто звернути увагу на післясмак, на його інтенсивність та тривалість. Оцініть домінуючі ноти – солодкі, пряні чи фруктові, які залишаються після вживання віскі.