18:02 Неділя 0 872
18:02, Неділя, 30 січня 2022

Як правильно вживати віскі?

Відомий критик Джим Мюррей створив ритуал правильної дегустації віскі. За його словами, цей метод дозволяє краще вловити всі тонкощі аромату та смаку напою. Таким чином ви зможете відчути післясмак та насолодитися балансом букету.

Підготовка до дегустації

 

Перед вживанням напою Джим рекомендує випити чашку чорної кави без додавання цукру. Також можна з’їсти шматочок гіркого шоколаду, вміст какао у якому більш ніж 90%. Завдяки цьому ви зможете очистити смакові рецептори від сторонніх присмаків. В першу чергу вони очищаються від цукру.

 

Пити віскі треба у приміщенні, в яке не проникають сторонні звуки та запахи від приготування страв, санітарно-дезінфікуючих засобів чи квітів. Слід відмовитися від використання парфуму, засобів після гоління, миючих засобів з сильними віддушками.

 

Келихи, вода та лід

 

При виборі келихів перевагу слід віддавати тюльпану з короткою ніжкою. Така форма дозволяє наливати напій таким чином, щоб він знаходився на дні, а витончений аромат випаровувався повільніше. Це сприяє поступовому розкриттю у міру прогрівання келиха долонями.

 

Як правильно вживати віскі?

 

Джим Мюррей не радить додавати у віскі лід – він не дає розкритися аромату та смаку, робить напій гірким. Також не рекомендується класти пляшку у морозильну камеру: подібне можна робити лише з бюджетним алкоголем, смако-ароматичні властивості якого не такі важливі.

 

Гарний віскі слід вживати нерозбавлений. Не треба додавати воду, колу чи інше. І хоча більшість людей рекомендує додавати краплину води для розкриття смаку та аромату, якщо міцність напою опускається нижче відмітки у 40%, він не має права називатися віскі.

 

Насолода ароматом

 

Перед вживанням віскі Джим Мюррей рекомендує потримати келих у руці. Цей ритуал прогріє його до температури тіла. Завдяки цьому прискорюються молекули, підсилюється смак та аромат напою, його насолода та складність. Для максимального ефекту келих з віскі слід накрити іншою рукою на 1-2 хвилини. Тим самим ви утримуєте пари алкоголю всередині келиха.

 

 

Як тільки на стінках почне утворюватися конденсат, руку можна прибрати, а келих повільно піднести до носа. Якщо піднести напій дуже швидко, пари спирту залишаться всередині келиха і вдарять у ніс. Не слід вдихати надто глибоко. Стіни келиха повинні торкатися верхньої губи – так, щоб між носом та губами залишався невеликий простір. Дихати слід рівномірно, у стандартному темпі.

 

Відчути насолоду від смаку

 

Не варто судити про віскі а першим ковтком: він лише готує смакові рецептори до подальшої дегустації. Другий ковток повинен бути більшим і, якщо можна так сказати, осмисленіший. Слід сконцентруватися на смаку: ніби пожувати віскі, потримати його у роті, а сам рот тримати трохи відкритим.

 

Починаючи з третього ковтка можна перейти до спостереження за букетом і збалансованістю віскі, проаналізувати найяскравіші ноти. Оцініть, як вони комбінуються з іншими відтінками та нюансами, як трансформуються та набирають нової форми з часом. На завершення (на третьому чи четвертому глотці) варто звернути увагу на післясмак, на його інтенсивність та тривалість. Оцініть домінуючі ноти – солодкі, пряні чи фруктові, які залишаються після вживання віскі.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Алкогольные напитки / Фото 14:10 Четвер 0 2 170 Оборудование для самогоноварения: как сделать процесс простым и эффективным Домашнее самогоноварение становится всё более популярным хобби среди людей, которые хотят создавать высококачественный спиртной напиток у себя дома. Для того чтобы достичь успеха в этом деле, необходимо правильно подготовить оборудование. Рассмотрим, какое оснащение потребуется.