» » » » Форшмак. Історія страви та несподіване розмаїття смаків
17:42 Неділя 0 1 092
17:42, Неділя, 18 липня 2021

Форшмак. Історія страви та несподіване розмаїття смаків

Форшмак — улюблена для багатьох закуска на святковому столі. Назва цієї страви “Vorschmack” з німецької дослівно перекладається як “передсмак”, тобто “передчуття”. І це не випадково, адже подається вона завжди на початку трапези.

За класичним єврейським рецептом, секрет приготування форшмаку криється у звичайному оселедці. Адже філе цієї популярної і загальнодоступної риби, вимочене в молоці та дрібно нарізане чи перемелене у м’ясорубці, набуває вишуканого смаку делікатної основи для віртуозного міксу з додаванням цибулі, яблука і розмоченого білого хліба.

 

Хоча традиційно форшмак вважається єврейською стравою, ця закуска досить поширена у Європі: свої рецепти форшмаку пропонують німецька, польська, шведська та фінська кухні. З’ясувати достеменно його походження навряд чи можливо. Припускають, що батьківщиною форшмаку є Східна Пруссія. За давнім тамтешнім рецептом його готували на основі рубленого м'яса, додаючи при цьому трохи оселедця. Страву запікали в печі.

 

І це далеко не єдина версія форшмаку з м’ясом. Фіни стверджують, що м’ясний форшмак був улюбленою закускою їхнього національного героя, маршала і президента Карла Густава Маннергейма. Витончений аристократ і поціновувач вишуканої кухні вперше скуштував форшмак у Варшаві. Страва настільки сподобалася маршалові, що він привіз її рецепт із Польщі до Фінляндії. Новий делікатес швидко здобув прихильників серед гурманів по всій країні.

 

Виявляється, якогось канонічного рецепту форшмаку насправді не існує. Цю закуску готують із яловичиною, з бараниною, з молоком, сметаною і сиром, з куркою, з грибами, з картоплею, з капустою, з макаронами-ріжками, з буряком, з капустою кольрабі, з майонезом, із гірчицею, з томатною пастою… Єдиним незмінним інгредієнтом залишається оселедець. Хоча, як відомо, правила створені для того, щоб їх порушували, тож форшмак буває і зовсім без оселедця — замість нього додають, наприклад, телячі мізки. А ще форшмак буває гарячий і холодний.

 

Взагалі, правильний рецепт той, який дістався від бабусі. Та це не заважає вам куштувати нові варіанти добре відомої страви: а раптом котрась із наступних її версій візьме пальму першості ваших уподобань? А форшмак ресторанного рівня від професійного кухаря точно заслуговує на те, щоб отримати шанс стати вашим улюбленим. Можете розпочати прямо сьогодні, відвідавши ресторан чорноморської кухні “Анчоусна” у Львові. Тут вам запропонують форшмак “Одеський” із грінками. Або можете замовити доставку додому на їх сайті.

 

Дрібно нарізане філе оселедця в поєднанні з яблуком та вершковим маслом, заправлене ароматним чорним перцем — чудова нагода відчути ідеальний баланс смаку. Ніжний, повітряний форшмак у подачі з подрібненою зеленою цибулькою та грінками — це так апетитно! Якщо ж вам захочеться насолодитися цією ніжністю, не покидаючи домашнього затишку — скористайтеся швидкою доставкою і просто релаксуйте.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Продукты питания 13:28 Середа 0 662 Безопасность пищевых продуктов: упаковка хлеба и хлебобулочных изделий Сегодня поговорим об упаковке хлебобулочных изделий. Недавно Госпродпотребслужба получила такое обращение от потребителя: «В одном из магазинов города продаётся хлеб без упаковки, пакет нужно покупать отдельно, является ли это нарушением?».