12:43 Вівторок 0 930
12:43, Вівторок, 13 вересня 2022

Безпека харчових продуктів вдома

Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.
До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.

В Україні за 6 місяців 2022 року найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій, що були спричинені такими збудниками:

  • ротавірусна інфекція — 3 533 випадки;
  • сальмонельоз — 1 028 випадків;
  • шигельоз — 97 випадків;
  • вірусний гепатит А — 103 випадки;
  • ботулізм — 51 випадок.

Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.

Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.

Безпека харчових продуктів вдома

Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома


  1. Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у Вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.

    Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час та після приготування їжі та перед споживанням страв.

    Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці тощо водою і миючим засобом.

    Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо не плануєте їсти їх зі шкіркою. Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли Ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.

  2. Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо Ви не тримаєте їх окремо.

    Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів.

    Коли купуєте харчові продукти в магазині, тримайте сире м’ясо, морепродукти та птицю подалі від інших продуктів, адже з них може виділятися рідина та забруднювати інші продукти.

    Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.

  3. Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.

    Придбайте кухонний термометр. Тільки так Ви зможете точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Ви не зможете точно визначити безпечність приготованої їжі ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.

    Для перевірки користуйтеся таблицею безпечних мінімальних температур для приготування.

  4. Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.

    Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4ºС і нижче.

    Охолоджуйте продукти, що швидко псуються, протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32ºС, охолоджуйте протягом 1 години).

    Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх у воді чи за кімнатної температури, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури.

Безпека харчових продуктів вдома

Овочі та фрукти


Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.

Сире м’ясо та птиця


Будьте обережними, коли миєте сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Під час миття сирого м’яса небезпечні збудники можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.

Молочні продукти


Вживання сирого молока та молочних продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.

Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від Вас. Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше. Бережіть своє здоров’я.

За інформацією Центру громадського здоров’я України
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Продукты питания 13:28 Середа 0 660 Безопасность пищевых продуктов: упаковка хлеба и хлебобулочных изделий Сегодня поговорим об упаковке хлебобулочных изделий. Недавно Госпродпотребслужба получила такое обращение от потребителя: «В одном из магазинов города продаётся хлеб без упаковки, пакет нужно покупать отдельно, является ли это нарушением?».