Безпека харчових продуктів вдома

Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань. До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.

В Україні за 6 місяців 2022 року найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій, що були спричинені такими збудниками:

  • ротавірусна інфекція — 3 533 випадки;
  • сальмонельоз — 1 028 випадків;
  • шигельоз — 97 випадків;
  • вірусний гепатит А — 103 випадки;
  • ботулізм — 51 випадок.

Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.

Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.

Безпека харчових продуктів вдома

Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома


  1. Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у Вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.

    Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час та після приготування їжі та перед споживанням страв.

    Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці тощо водою і миючим засобом.

    Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо не плануєте їсти їх зі шкіркою. Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли Ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.

  2. Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо Ви не тримаєте їх окремо.

    Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів.

    Коли купуєте харчові продукти в магазині, тримайте сире м’ясо, морепродукти та птицю подалі від інших продуктів, адже з них може виділятися рідина та забруднювати інші продукти.

    Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.

  3. Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.

    Придбайте кухонний термометр. Тільки так Ви зможете точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Ви не зможете точно визначити безпечність приготованої їжі ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою.

    Для перевірки користуйтеся таблицею безпечних мінімальних температур для приготування.

  4. Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.

    Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4ºС і нижче.

    Охолоджуйте продукти, що швидко псуються, протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32ºС, охолоджуйте протягом 1 години).

    Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх у воді чи за кімнатної температури, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури.

Безпека харчових продуктів вдома

Овочі та фрукти


Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.

Сире м’ясо та птиця


Будьте обережними, коли миєте сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Під час миття сирого м’яса небезпечні збудники можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.

Молочні продукти


Вживання сирого молока та молочних продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.

Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від Вас. Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше. Бережіть своє здоров’я.

За інформацією Центру громадського здоров’я України

Что Вы думаете об этом? Напишите первым!

, чтобы получить доступ ко всем функциям сайта!
Главная
Каналы
Видео
Эфир
+
Kenneth Ewing

Ньюсмейкер, дякую за рекомендацію.

Переваги купівлі парфумів на розлив за гуртовими цінами
Kenneth Ewing

В последнее время всё больше людей интересуются натуральной косметикой и средствами для рукоделия, в том числе для создания свечей. Очень важно, чтобы материалы были качественными и безопасными. Например, если вы занимаетесь изготовлением свечей, то вам может подойти кокосовый воск, который стал очень популярным среди мастеров. Я недавно нашел хороший ресурс, где можно купить кокосовый воск для свечей. Он идеально подходит для работы, поскольку обладает отличными характеристиками, такими как легкость плавления и приятный запах. Рекомендую ознакомиться с этим вариантом, если вы ищете качественные материалы для своих проектов.

Полиция разоблачила подпольное производство фальшивой косметики в трёх регионах
Ataeva

Сучасна стоматологія, то щось неймовірне! Довгий час я не наважувалась на протезування, хвилювалася, що це буде незручно та виглядатиме неприродно. Вдячна клініці Ельвіри Безвушко! Для мене це безперечно одна з найкращих стоматологій у Львові. Професіоналізм на найвищому рівні!  Щиро раджу!

Протезирование зубов: методы осуществления и описание процедуры
Ataeva

Повністю підтримую! Сьогодні була на професійній гігієні в Dental Guru і залишиась у повному захваті! Відчуття після чистки неймовірні — зуби ідеально гладенькі, дихання свіже, і вони навіть стали помітно світлішими. Однозначно рекомендую.

 

Как сохранить зубы здоровыми: профессиональные советы стоматологов
Lazybon
Фаритович заменили на Людмилович

Людмилович, даже не знаю с каким отчеством тебе будет проще жить )))

Смена имени в Украине — что нужно знать подросткам и их родителям
wikimedus.com
wikimedus.com

Подтверждаю! Качественный живой сайт. Пробуйте

«Доска Объява» в Украине: бесплатные объявления в интернете