» » » » Яка врожайність пшениці з 1 гектара?
12:52 Неділя 0 8 084
12:52, Неділя, 26 червня 2022
Урожай 8 084 0

Яка врожайність пшениці з 1 гектара?

Пшениця – одна з основних зернових культур аграрного сектору України. На сьогоднішній день Україна входить до 5 провідних країн-експортерів пшениці.

Проте середня врожайність по країні за останні роки залишається на невисокому рівні у порівнянні з іншими країнами. Через ряд помилок при вирощуванні пшениці, аграрії не можуть досягти вищих показників та підвищити продуктивність.

 

Від чого залежить врожайність пшениці?

 

Щоб зібрати рекордний врожай в Україні, треба брати до уваги низку факторів:

 

  • Світло. Сонячне світло забезпечує накопичення корисних речовин, формування вегетативної маси. Тому треба зважати на те, що посів має бути не густим, а світловий день має бути довгим.
  • Сприятливий температурний режим. Оптимальні умови для розвитку культури є від +10 до +24 °С. Але в залежності від регіону підбирають сорт пшениці або більш морозостійкий, або навпаки який витримує спеку.
  • Вологість. Зволоженість грунту особливо важлива у період вегетації для розвитку цвітіння. Деякі сорти пшениці є досить невибагливими в цьому питанні, але все ж таки при недостатній кількості вологи, неможливо розраховувати на повний потенціал культури.
  • Родючий ґрунт. Для високої врожайності найбільш підходить жирний чорнозем, що знаходився під паром.
  • «Правильні» попередники. Завдяки певним рослинам наприклад, бобовим культурам, ріпаку, ранній сої, грунт залишається наповненим поживними мікроелементами.

 

Сортові якості пшениці

 

За останні роки сортова селекція пшениці вийшла на новий рівень. Створено значну кількість унікальних іноземних та вітчизняних сортів озимої пшениці з високим генетичним потенціалом для різних регіонів. Таке насіння має покращені морфобіологічні ознаки та властивості.

 

Останні сорти мають врожайність від 10–12 т/га і більше, це перевищує показники попередників удвічі. Проте часто потенціал нового насіння використовують тільки на 30–50 %.

 

Стан ґрунту

 

Це змінний показник, який характеризується гранулометричним складом, вмістом органіки та вологи. Якість визначають за структурою поверхні, фізіологічними характеристиками культури та іншими агротехнологічними заходами.

 

Щільність складення ґрунту встановлюють як відношення абсолютно сухої поверхні за незмінного польового стану до об’єму 1 см³. Рівноважний показник визначають через певний період після механічних операцій, з огляду на вплив зовнішнього середовища. Така щільність для середніх та важких за складом ґрунтів — 1,1–1,3 грама на см³.

 

pH ґрунту має знаходитися в межах 6–7,5 для правильного розвитку рослин, також для пшениці потрібна достатня кількість вологи, тому краще забезпечити додатковий полив.

 

Добрива та обробка

 

Достатня кількість поживних речовин та мікроелементів гарантує правильну вегетацію для культури. Кожен аграрій має знати що використання добрив забезпечує приріст урожайності пшениці на 50 %.

 

Оптимальне застосування макро- та мікроелементів — одне з ключових завдань сучасного землеробства. Регулювання вмісту добрив для озимої культури в різні фази розвитку ґрунтується на дослідженні реальних фізіологічних та хімічних процесів, які відбуваються на клітинному рівні.

 

Коригування живильного обміну в організмі рослини та середовищі є передумовою, щоб отримати хороший урожай пшениці за мінімальних витрат і найменшої шкоди для природи.

 

Наприклад використання азоту і калію визначає урожай пшениці в більшості сільськогосподарських зонах. Водночас, навесні під час активного росту виникає значна потреба в фосфорі та сірці.

 

Попередники

 

Спираючись на наукові дослідження, озиму пшеницю краще засівати по попередниках, які позитивно впливають на якісні показники ґрунту (вміст азоту, фосфору, сірки) і розвиток рослин.

 

Серед таких рослин-попередників є картопля, буряк, бобові, рицина, гречка, а також сидерати, включаючи конюшину, горох, люпин на зелений корм і силос, кукурудзу на зелений корм.

 

Кліматичні умови та полив

 

Загалом відсутність критичних заморозків взимку та добре зволожений ґрунт навесні сприяють гарному розвитку озимих культур. Відсутність посухи та зливних дощів влітку є запорукою гарного колосіння посівів.

 

Загальна кількість вегетаційних поливів коливається від 1 до 5. Якщо під час колосіння є брак вологи в ґрунті, багато квіток не утворить зерна, тому пшеницю слід поливати в період цвітіння.

 

У 2021 році врожай був нижче за очікуваний на 20% через несприятливі погодні умови. Щоб запобігти негативним наслідкам було розпочато іригаційну реформу: Мінагрополітики зробила перші виплати тим аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури.

 

Також розроблений законопроєкт про об'єднання водокористувачів. Це стане основою для масового притоку інвестицій у зрошення.

 

Збір врожаю — оптимальні умови

 

Вважається, що 51-80% вологості повітря відповідають оптимальним умовам збору врожаю. Але зрозуміло, що в залежності від регіону умови та терміни будуть відрізнятися.

 

Головна умова — збирати прямим комбайнуванням за повної стиглості зерна та при вологості пшениці, яка не перевищує 18%. Щоб дізнатися рівень вологи зерна, рекомендовано використовувати сучасне обладнання — вологоміри Wile.

 

Середня врожайність пшениці в Україні у 2021 році

 

Міністерство агрополітики повідомило, що середня врожайність озимої пшениці в Україні у 2021 році становила 4,65 т/га, а загалом було зібрано 32,4 млн тонн.

 

При належній підготовці і використанні новітніх технологій аграрії зможуть збільшити врожайність пшениці, покращити якість зерна та зменшити збитки.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Урожай 13:36 Вівторок 0 448 Проверка семян на посевные качества Согласно статье 17 Закона Украины «О семенах и посадочном материале», использование для посева на семеноводческие или товарные посевы, семян, не имеющих соответствующего сертификата, запрещается. Даже семена, которые планируется использовать для собственных нужд, нужно проверять на посевные качества.