» » » » Сортування сміття в Україні: що повинен знати кожен
15:04 Четвер 0 2 550
15:04, Четвер, 23 квітня 2020

Сортування сміття в Україні: що повинен знати кожен

З 2018 року в країні заборонено захоронення не перероблених відходів. Для виконання даного рішення в містах та селищах встановлені контейнери, однак не кожна людина знає, як правильно сортувати відходи.

Трохи статистики


Зрозуміти важливість сортування сміття допоможуть цифри:
  • в Україні 43 тис. кв. кілометрів - це територія, на якій розташовані сховища сміття;
  • кожна людина протягом року залишає 400 кг сміття.

Щоб скоротити площі полігонів для вивозу відходів, необхідно побудувати переробні заводи, а для цього кожна людина повинна розуміти, як сортувати сміття.

Сьогодні тільки 4% відсотка співвітчизників сортують побутові відходи, тоді як в Європі це цифра становить 60%. Тому тільки 4 відсотки відходів підлягають вторинній переробці, вся решта вивозиться на полігони та продовжує забруднювати середовище.

Важливо й те, що вивезені на полігон відходи сортувати неможливо. Через вплив зовнішніх факторів, їх треба мити, а це потребує багато води та витрат праці. Тому ті переробні підприємства, що працюють в Україні змушені купувати сміття за кордоном, щоб не зупиняти виробництво.

З чого почати сортування


В ідеалі для кожного виду відходів повинна бути окрема ємність. Однак якщо немає можливості розмістити кілька коробок або відер для збору, можна складати все в одну ємність, а на сортувальній станції розкладати предмети у відповідні баки. Адреси пунктів з прийому можна знайти в інтернеті.

сортування сміття

Що підлягає переробці


Папір


Не кожен вид паперу може використовуватися повторно. Продукція, отримана в результаті переробки (серветки, паперові рушники, шпалери) не рекомендується переробляти вдруге. Також не можна складати в контейнер для паперу стаканчики для гарячих напоїв та ламінований папір. Підлягають переробці: упаковка від харчових продуктів, газети, зошити, офісний папір, картон та т.і.

Пластик


Переробці підлягає пластик, який має маркування у вигляді трикутника та цифрою всередині. Залежно від цифри (1, 2, 4, 5) проводиться сортування.

Не підлягають повторному використанню предмети з цифрами 3 та 6, трубочки для напоїв, палички для очищення вух.

Скло


Скляні ємності можуть бути як цілими, так й пошкодженими. Не піддається переробці кришталь та жаростійке скло.

Метал


Всі металеві вироби можна приносити на сортувальні станції, в тому числі фольгу, банки з-під консервів, використані флакони від піни для гоління, дезодоранту та т.і. Виняток становлять банки від фарби, інших будівельних сумішей.

Як підготувати відходи?


Пластик, метал, скло повинні бути помиті від залишків їжі, пластик та метал необхідно стиснути для економії місця. Наклейки та дозатори можна не знімати.

Щоб мінімізувати кількість сміття, варто відмовитися від одноразового посуду, пластикових пакетів. Наприклад, деякі заклади роблять знижку покупцям, які просять наливати каву або чай не в одноразові стаканчики, а в посуд, принесений з собою.
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Благоустройство / Фото 14:50 Середа 0 443 Комунальники закликають кременчужан берегти екологію та не засмічувати водойми З 4 березня по 4 червня 2024 року у Кременчуці триває весняний трьохмісячник чистоти і порядку. Працівники комунальних підприємств активно включилися в роботу із загальноміського прибирання — наводять лад у міських парках, скверах, на прибудинкових територіях та вулицях міста, а також у місцях масового відпочинку містян біля водних об’єктів.