» » » » Борис Приходько: «Українські компанії розпочинають постачати біометан в країни ЄС»
14:38 Неділя 0 1 136
14:38, Неділя, 2 жовтня 2022

Борис Приходько: «Українські компанії розпочинають постачати біометан в країни ЄС»

Активне видобування біометану дозволить України отримати енергетичну незалежність, значно зменшити споживання газу, що наразі імпортують з країн ЄС та заробляти на поставках в Європу.

Таку думку висловив засновник Благодійного фонду «РАЗОМ» Борис Приходько.

 

«Українські компанії та нідерландська фірма «STX» уклали меморандум про співпрацю з метою поставок українського біометану до Європи. Це знакова подія для галузі газовидобування», — зазначив Борис Приходько.

 

За його словами, Україні й досі доводиться купувати російський газ, хоча й не напряму, а через країни ЄС. Тому вкрай важливо зменшити залежність від «блакитного палива» з країни-агресора.

 

«Біометан — це очищений біогаз, але він практично не містить вуглецю. Потенціал його виробництва в Україні колосальній — близько 7,8 млрд куб. м на рік, що складає чверть загального річного споживання газу в країні. Активізація виробництва біометану дозволить нам виконати два завдання: зменшити частку споживання російського газу та заробити на продажах його у Європу», — продовжує засновник Благодійного фонду «РАЗОМ».

 

Борис Приходько вважає, що розвиток виробництва біометану важливе для економіки воюючої країни. «Збільшення виробництва біометану — це нові заводи на території України. Відповідно й нові робочі місця та податки в бюджет. Під час війни вкрай важливо дати можливість нашим громадянам знайти роботи та заробляти», — вважає Борис Приходько.

 

Він звертає увагу на те, що виробництво біометану пов’язано із аграрним сектором.

 

«Найбільше біометану в Україні можна генерувати із соломи зернових культур, яка залишається на полях після жнив. Фактично потрібно лише взяти те, що знаходиться у аграріїв під ногами, та добути з нього природний газ. Але водночас біометан є аналогом природного газу, тому для його транспортування можна використовувати газорозподільні мережі», — резюмує Борис Приходько.

 

Нагадаємо, що перші українські компанії підписали меморандум на постачання біометану до ЄС. Його продаватимуть через віртуальну торгову точку, а фізично будуть відправляти через газорозподільні мережі. В даний час вирішуються юридичні моменти та готується процедура для поставок перших партій біометану в Європу. Планується у цьому році використовувати потужності заводу у Чернігівській області, в наступному — також біометановий завод у Вінницькій області.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Промышленность и производство 15:28 Четвер 0 1 395 Листовой пластик и его применение Пластик листовой — это материал, который широко используется в промышленности и бытовой сфере. Он представляет собой пластиковую плиту, обладающую прочностью, гибкостью и лёгкостью обработки. Листовой пластик доступен в различных разновидностях, каждая из которых имеет свои уникальные свойства и применения.