» » » » Визначення розміру аліментів на дитину
10:35 Середа 0 4 140
10:35, Середа, 31 травня 2017

Визначення розміру аліментів на дитину

Відповідно до норм Сімейного Кодексу України, за взаємною згодою батьки можуть самостійно визначити розмір та порядок виплати аліментів.

Як визначити розмір аліментів - самостійно або за рішенням суду


В цьому випадку можлива сплата аліментів навіть продуктами або шляхом сплати комунальних платежів. При цьому домовленості батьків не повинні порушувати прав дитини на нормальний розвиток та достойне життя.

Якщо батьки не можуть самостійно дійти згоди, то один з них, здебільшого той з ким залишилася проживати дитина, може звернутися до суду. Після винесення судом обґрунтованого рішення, аліменти на дитину будуть сплачуватися у такому порядку, який вказаний в резолютивній частині документу. Якщо особа, яку рішенням суду зобов’язали до виплати аліментів не виконує свого обов’язку, вона може бути притягнута до кримінальної відповідальності.


Визначення розміру аліментів судом


При винесенні рішення про порядок стягнення аліментів, суддя може не встановлювати фіксований розмір виплат. Так, розмір аліментів буде визначатися як частина доходу боржника (одного з батьків). Якщо встановлено обов’язок утримання декількох дітей, суд визначає єдину частку, що буде утримуватися з доходів особи.

Аліменти можуть утримуватися з таких видів доходу:
  • заробітна плата або дохід від підприємницької діяльності;
  • пенсійне забезпечення;
  • дохід від здачі в оренду;
  • виграші в лотереї;
  • грошові кошти отримані після укладення правочинів.

Рішення суду повинно мати обов’язкове роз’яснення про те, що розмір аліментів не може бути менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Розмір прожиткового мінімуму не постійний, він змінюється кожного року та визначається ЗУ «Про бюджет». Наприклад, якщо прожитковий мінімум складає 2100 гривень, то розмір аліментів на одну дитину не може бути менше ніж 700 гривень.

Визначення судом фіксованого розміру аліментів


Визначення розміру аліментів судом може бути у твердій грошовій сумі. Це можливо за заявою одного з батьків. Крім того, суд встановлює фіксовану суму виплат у випадках, коли боржник не має постійного доходу або працевлаштований не офіційно. Слід враховувати, що розмір фіксованої суми не має бути менше ніж 30% прожиткового мінімуму на дитину. Якщо через деякий час, тверда грошова сума стала недостатньою, заявник має право повторно звернутись до суду для перерахування грошового стягнення.

При визначенні розміру обов’язкового платежу, суд враховує майновий стан заявника та боржника, наявність інших утриманців. На судове засідання можуть бути запрошені родичі та знайомі боржника, які зможуть підтвердити розмір його доходів.

Коли можна звернутись до суду для стягнення аліментів


Особа має право звернутись за стягненням аліментів у будь-який час до моменту досягнення дитиною повноліття. Аліменти нараховуються з того моменту, коли особа звернулась до суду з позовною заявою. Обов’язок виплат може бути звернений на минулий час, але не більше ніж на три роки.

Якщо при визначенні розміру аліментів виникли будь-які складнощі, слід звернутись до юридичної фірми «Юридична компанія Бачинський, Коломієць і партнери». Професійні юристи допоможуть скласти позовну заяву та зможуть представляти інтереси заявника або боржника у судовому засіданні.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    13:31 Неділя 0 1 372 Решение любых юридических проблем с Mitrax быстро и просто Адвокатское объединение Mitrax предоставляет квалифицированную юридическую помощь физическим лицам и предприятиям с целью защиты их прав и интересов. Адвокаты компании имеют узкопрофильную квалификацию и являются профессионалами с большим опытом ведения различных дел. С 2018 года компания входит в число лучших юридических компаний страны, а с 2020 – в первую тройку по рейтингу «Защита бизнеса». Специалисты компании подскажут, как правильно оформить декларацию госслужащего без ошибок и неточностей, а главное вовремя. Они помогут возместить ущерб, полученный во время ДТП или затопления квартиры.
    Право, юриспруденция 10:03 П’ятниця 0 740 Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката. Для цього варто звернутися до системи безоплатної правничої допомоги (БПД). Які послуги надає система БПД, як ними скористатися та куди звертатись — пояснюємо далі.