12:41 Середа 0 1 272
12:41, Середа, 29 травня 2024

Як зареєструвати судно, катер в Україні

Будь-який транспортний засіб чи то наземний, чи водний підлягає реєстрації. Водний транспорт може бути зареєстрований або в Державному судновому у реєстрі України, або в Судновій книзі України. В судновому реєстрі можна зареєструвати судна довжиною 20 та більше метрів, а також пасажирські судна, буксири й штовхачі. В судновій книзі реєструють малі судна (з вимогами до потужності двигуна, довжини судна та мети діяльності), водні мотоцикли, прогулянкові вітрильні судна (від 4 до 20 метрів завдовжки). В даній статті юристи компанії OGP поетапно розглянули процедуру реєстрації судна.

Як зареєструвати судно

 

1. Вибір типу реєстрації: постійна чи тимчасова. Перш за все необхідно визначитися на який термін буде реєструватися судно: постійно чи тимчасово. Тимчасовій реєстрації підлягають судна, які зафрахтовані за договором бербоут-чартером, термін реєстрації при цьому не має перевищувати терміну дії договору. Важливою умовою тимчасової реєстрації є те, що судно не має бути внесеним в судновий реєстр іншої держави, або судновласник має надати сертифікат про припинення реєстрації даного судна в іншій державі. Реєстрації на постійній основі підлягають всі інші судна, які відповідно до законодавства повинні бути обов’язково зареєстровані.

 

2. Підготовка необхідних документів для реєстрації. Для реєстрації судна потрібно підготувати такий пакет документів: заява судновласника, копія документа про право власності на судно, за наявності подається копія обмірного свідоцтва, копія документів судновласника (про посвідчення особи), фото судна (з правого і лівого боку), документ про відсутність реєстрації судна в іншій державі (якщо раніше таке судно було зареєстровано в іншій країні), документ про технічні характеристики судна, тимчасовий судновий патент або білет (за наявності), дозвіл заставодержателя на реєстрацію, якщо судно перебуває в заставі (при реєстрації в судновій книзі), квитанція про сплату за реєстрацію судна. При тимчасовій реєстрації додаються ще такі документи: копія договору фрахтування, дозвіл судновласника на тимчасову реєстрацію судна в Україні, дозвіл відповідного органу держави іноземної реєстрації судна на тимчасову реєстрацію в Україні.

 

3. Сплата адміністративного або реєстраційного збору за реєстрацію судна. Реєстраційний або адміністративний збір (в книзі або реєстрі відповідно) сплачується до моменту подачі документів на реєстрацію, адже квитанція про оплату — це один з необхідних документів. Адміністративний збір за реєстрацію судна протягом 5 робочих днів розраховується за формулою: прожитковий мінімум (3 028 грн. станом на 01.01.2024), помножений на коефіцієнт віку судна, помножений на коефіцієнт технічних характеристик судна, помножений на фактичну кількість одиниць виміру типу судна. Адміністративний збір за реєстрацію судна протягом 2 робочих днів подвоюється. Тимчасова реєстрація судна вартує 0,8 від вартості реєстрації судна. Реєстраційний збір за реєстрацію (в тому числі тимчасову) в Судновій книзі України коштує 1 514 грн. за 5 робочих днів та 3 028 грн. за 2 робочих дні. Первинна реєстрація судна віком до п’яти років відбувається безплатно. Реквізити для оплати за реєстрацію судна можна знайти на сайті Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України. Варто звернути увагу, що в призначені платежу обов’язково вказується назва адміністративної послуги.

 

4. Подача документів та отримання підтверджувальну реєстрацію документів. Весь пакет необхідних документів подається до Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, де документи розглядаються протягом 2 або 5 робочих днів (на вибір). Як результат адміністративної послуги видається судновий патент або білет (або тимчасовий судновий патент/білет) відповідно при реєстрації в Державному судновому реєстрі України або в Судновій книзі України. Також при реєстрації судна видається свідоцтво про право власності на судно (крім тимчасової реєстрації судна).

 

Підготовлено: WWW.OGP.UA

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----