» » » В області продовжується системне навчання для кандидатів у прийомні батьки
10:57 Вівторок 0 1 537
10:57, Вівторок, 26 липня 2022

В області продовжується системне навчання для кандидатів у прийомні батьки

Безумовно, батьки відіграють найголовнішу роль в житті кожної дитини, а для прийомних батьків — це відповідальність та неабияка сміливість.
Лише завдяки системному та комплексному підходу до проведення навчань для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники та усиновлювачі, можливо досягти позитивних результатів за одним із пріоритетних напрямів соціального захисту, який визначає прийомні сім'ї — найпридатнійшою формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На базі Полтавського обласного центру соціальних служб завершилося чергове навчання за українською версією програми «ПРАЙД», що має на меті підготовку сімей та осіб, які висловили бажання влаштувати до своїх родин дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Учасники тренінгу детально опрацювали інформацію про методи виховання дітей, поведінкові особливості дитини, які ускладнюють процес спілкування та взаємодії з нею; важливість створення відповідних умов для навчання та розвитку дитини, позитивної психологічної атмосфери в оселі.

Програма навчання передбачала проведення рольових ігор, дискусій, мозкових штурмів. Під час виконання вправ та практичних завдань, частині учасників пропонувалось вирішити проблемну ситуацію, пов’язану з появою підлітка зі складною поведінкою в родині, решта учасників — уважно спостерігали за перебігом подій під час вправи, надавали коментарі та поради.

Завдяки застосуванню інтерактивних методик та рольової гри «Як сказати дитині про те, що вона нерідна» кандидати напрацювали алгоритм дій щодо повідомлення даної інформації дитині у формі, яка відповідає до її віку.

Потенційні прийомні батьки переконались у доцільності налагодження стосунків з біологічними родичами дитини, яка залишилася без батьківського піклування, розглянули шляхи вивчення та збору інформації про життєву історію дитини, ідентифікації власних емоційних проявів та емоцій дитини.

Крім того, слухачі ознайомились з колом повноважень центрів соціальних служб центрів надання соціальних послуг та інших державних установ, підприємств та організацій, які будуть причетними до функціонування прийомної сім'ї та сім'ї опікуна.

Отримані знання допоможуть батькам усвідомлено влаштувати дитину у свою сім’ю та сприятимуть підвищенню компетентності майбутніх прийомних батьків, опікунів та усиновлювачів.

У І півріччі 2022 року результатами навчань тренерами Полтавського обласного центру соціальних служб підготовлено довідки з рекомендаціями для 48 осіб з 32 сімей, які засвідчують наявність потенціалу у батьків щодо виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За інформацією Людмили Корнієнко, директора Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОВА
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----