» » » Як у Харкові забезпечують безперебійне центральне опалення
11:14 Понеділок 0 1 820
11:14, Понеділок, 1 травня 2023

Як у Харкові забезпечують безперебійне центральне опалення

Минула зима показала, що об’єкти інфраструктури потрібно захищати, водночас диверсифікуючи джерела енергії. Російські ракетні атаки по ТЕЦ, трансформаторах та інших об’єктах розподілу електрики залишили багато мешканців країни без центрального опалення. Зручне та довговічне рішення – газові генератори для котелень. За інформацією MyKharkov.info, харківські котельні отримали 5 генераторів на газу для забезпечення автономної роботи під час відключень електроенергії. Один із них уже встановлено, проведено пусконалагоджувальні роботи. Тепер котельня може постачати тепло у житлові багатоповерхівки та інші будівлі, навіть коли в мережі немає електрики.

Про це розказав начальник управління експлуатації комунального підприємства «ХТМ» Сергій Мельниченко. Генератор було отримано в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні II». Проєкт за підтримки німецького та швейцарського урядів реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва. Така міні-ТЕЦ інтегрована у котельню та забезпечує теплом та ГВП 8 багатоповерхівок, дитячу лікарню та середню школу.

 

У Харкові на котельнях встановлюють газові генератори

 

Газовий генератор екологічно безпечний та надійний. Він має електричну потужність 71 кВт. Також під час охолодження двигуна він виділяє ще 116 кВт теплової енергії, яка йде на підігрів теплоносія або води.

 

Решту 4 газових генераторів вже почали встановлювати на інших котельнях міста Харків. Тривають проектно-монтажні роботи.

 

Як працює газовий генератор

 

Газовий генератор – це пристрій, який перетворює газ (зазвичай природний газ або біогаз) на електричну енергію. Газ через паливну систему надходить до двигуна внутрішнього згоряння, де змішується з повітрям і після цього згорає. Під час згоряння газу утворюється енергія високої температури та високого тиску, що приводить до руху поршня в двигуні. Рух поршня забезпечує обертання валу, що з’єднаний з генератором. Таким чином електричний струм виробляється в генераторі.

 

Газові генератори для котелень Харкова

 

Важливою складовою газового генератора є система управління, яка контролює постачання газу до двигуна, тиск палива, рівень масла та інші параметри. Датчики відслідковують рівень електричного струму, який виробляється генератором, і автоматично регулюють оберти двигуна для підтримки потрібної величини струму.

 

Газові генератори є більш ефективними та економічними у використанні, оскільки газ є дешевшим та менш шкідливим для навколишнього середовища порівняно з іншими видами палива, такими як дизель або вугілля. Їх можна під’єднати до магістрального газопроводу, щоб ще більше здешевити ціну за вироблений кіловат електрики.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    В Украине 09:47 Понеділок 0 712 Чи потрібно змінювати документи при перейменуванні вулиць чи населених пунктів? В останній час у багатьох містах змінюють назви вулиць, провулків, населених пунктів тощо. Це породжує питання щодо необхідності оновлення документів. Найчастіше виникає питання щодо зміни реєстрації місця проживання.