» » » » Для чого потрібна CAN-шина в автомобілі: пояснення простими словами
16:06 П’ятниця 0 1 608
16:06, П’ятниця, 4 листопада 2022

Для чого потрібна CAN-шина в автомобілі: пояснення простими словами

Система керування автомобілем постійно удосконалювалась завдяки впровадженню різноманітних видів електрообладнання та датчиків. У 70-80-х роках виникла проблема у вигляді переплетіння дротів, що сполучали блок управління та агрегати. Навіть досвідченим автоелектрикам ставало дедалі важче розібратися у цьому безладі. А через велику кількість кабелів вартість автомобілів лишалася високою. Тому й виникла ідея спростити автомобільну електропроводку. Замість багатьох дротів було вирішено застосувати лише один кабель, до котрого будуть підімкнені усі споживачі електроенергії та датчики. Так і з'явилася can шина (Controller Area Network) — мережевий інтерфейс та провідна система, що об'єднує усі електронні компоненти та електрообладнання з блоком керування.

Як функціонує CAN-шина в автомобілі

 

У сучасному авто майже у кожного агрегата є власний блок керування, а також система датчиків, що фіксують різні параметри роботи. Центральний блок управління на основі закладених алгоритмів збирає усю цю інформацію, та спрямовує сигнали на виконавчі пристрої. CAN-шина, своєю чергою, забезпечує обмін інформацією між різними вузлами та їхнє електроживлення. Вона складається з трьох частин, що відповідають за роботу двигуна та трансмісії, блока комфорту, та забезпечує безперебійний зв'язок між різними компонентами. Таким чином, CAN-шина підтримує роботу багатьох вузлів та агрегатів:

 

  • двигун та коробка передач, системи вприскування та запалювання;
  • система кермування;
  • кондиціонер, клімат-контроль, підігрів;
  • сигналізація, імобілайзер, центральний замок;
  • датчики — тиску повітря, повороту керма, положення дросельної заслінки.

 

Це не повний перелік, адже у сучасному авто електроніка може відповідати й за інші моменти, наприклад кут нахилу фар чи тиск повітря у балонах адаптивної підвіски тощо. Завдяки впровадженню CAN-шини стало можливим відмовитися від джгутів з десятків проводів.

 

Що таке CAN-шина?

 

GPS-моніторинг з під'єднанням до CAN-шини

 

Оскільки CAN-шина забезпечує передачу інформації до центрального блоку керування, це значно розширює й функціонал систем дистанційного моніторингу транспорту. Підключити GPS-моніторинг автомобілів можна на сайті компанії Microtronic у Києві. Тепер власник транспортної компанії матиме змогу перевіряти не лише маршрут руху чи швидкість пересування, а й інші параметри:

 

  • температуру двигуна;
  • рівень палива у баках;
  • тиск повітря у шинах;
  • навантаження на підвіску тощо.

 

Встановити систему моніторингу значно простіше, адже достатньо під'єднати GPS-трекери та інші пристрої до роз'ємів CAN-шини. Це дозволить у майбутньому контролювати витрати палива, технічний стан транспорту, індивідуальний стиль кермування. Більше корисної інформації можна отримати безпосередньо на сайті компанії «Мікро Тронік».

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Автомобили 12:20 Вівторок 0 949 Швидкий викуп авто — яку машину можна продати і чому це вигідно У нинішній економічній ситуації багато людей стикаються з фінансовими труднощами, і в таких випадках продаж автомобіля може бути гарним способом вирішити проблеми. Крім того, багато хто приходить до рішення продати свій автомобіль, щоб придбати новішу модель. Однак продаж машини самостійно може виявитися витратною за часом і нервами процедурою, тому багато хто звертається до компаній, що пропонують послуги авто викуп. Такий підхід дає змогу швидко, зручно і безпечно продати свій автомобіль, отримавши при цьому максимально вигідну ціну.