Кременчуг Онлайн » Новости Кременчуга » Потребитель » Продукты питания » Як зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів у разі вимкнення світла?

Як зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів у разі вимкнення світла?

На сьогоднішній день на території Полтавської області введені віялові відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації. Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.

Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема — закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електичного струму (генератор, сонячна/акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
  • продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

Приклади:

  • окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія — не потребує;
  • продукція з сильним запахом (риба охолоджена/морожена, готова рибна продукція — риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;
  • яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;
  • сире м’ясо та м’ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
  • кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.

За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:

  • фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
  • фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
  • фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т. п.);
  • фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.

Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої — коньяк, горілка, віскі і т. п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т. п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Что Вы думаете об этом? Напишите первым!

, чтобы получить доступ ко всем функциям сайта!
Главная
Каналы
Видео
Эфир
+
Kenneth Ewing

Ньюсмейкер, дякую за рекомендацію.

Переваги купівлі парфумів на розлив за гуртовими цінами
Kenneth Ewing

В последнее время всё больше людей интересуются натуральной косметикой и средствами для рукоделия, в том числе для создания свечей. Очень важно, чтобы материалы были качественными и безопасными. Например, если вы занимаетесь изготовлением свечей, то вам может подойти кокосовый воск, который стал очень популярным среди мастеров. Я недавно нашел хороший ресурс, где можно купить кокосовый воск для свечей. Он идеально подходит для работы, поскольку обладает отличными характеристиками, такими как легкость плавления и приятный запах. Рекомендую ознакомиться с этим вариантом, если вы ищете качественные материалы для своих проектов.

Полиция разоблачила подпольное производство фальшивой косметики в трёх регионах
Ataeva

Сучасна стоматологія, то щось неймовірне! Довгий час я не наважувалась на протезування, хвилювалася, що це буде незручно та виглядатиме неприродно. Вдячна клініці Ельвіри Безвушко! Для мене це безперечно одна з найкращих стоматологій у Львові. Професіоналізм на найвищому рівні!  Щиро раджу!

Протезирование зубов: методы осуществления и описание процедуры
Ataeva

Повністю підтримую! Сьогодні була на професійній гігієні в Dental Guru і залишиась у повному захваті! Відчуття після чистки неймовірні — зуби ідеально гладенькі, дихання свіже, і вони навіть стали помітно світлішими. Однозначно рекомендую.

 

Как сохранить зубы здоровыми: профессиональные советы стоматологов
Lazybon
Фаритович заменили на Людмилович

Людмилович, даже не знаю с каким отчеством тебе будет проще жить )))

Смена имени в Украине — что нужно знать подросткам и их родителям
wikimedus.com
wikimedus.com

Подтверждаю! Качественный живой сайт. Пробуйте

«Доска Объява» в Украине: бесплатные объявления в интернете