» » » » Профілактика та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин
11:02 Четвер 0 742
11:02, Четвер, 28 липня 2022

Профілактика та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин

Відповідно до Законів України «Про бджільництво», «Про ветеринарну медицину», «Про захист рослин», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» розроблена та затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин (далі Інструкція).
Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу на те, що обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл (далі — Комісія).

Склад Комісії затверджується рішенням органу місцевого самоврядування та оновлюється щороку до 1 березня, а члени комісії збираються невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.

Слід також звернути увагу на те, що Комісія має право:

  • отримувати в установленому порядку від місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, документи та матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань;
  • залучати до участі у своїй роботі представників місцевих органів виконавчої влади, інших органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, громадян (за їх згодою);
  • запрошувати керівників та інших представників суб’єктів господарювання (їх посадових та службових осіб), фізичних осіб, дії чи бездіяльність яких стали підставою для розгляду відповідного питання Комісією, отримувати від них інформацію, документи та матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань;
  • звертатися до правоохоронних органів щодо вжиття заходів з метою припинення порушення прав і законних інтересів суб’єктів господарювання або окремих громадян;
  • ініціювати питання про притягнення до відповідальності осіб за порушення ними норм законодавства;
  • взаємодіяти з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

В додатку 1 до Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин Ви можете ознайомитись з затвердженою формою Акту встановлення факту отруєння бджіл до якого вносяться результати роботи Комісії.

З більш детальною інформацією щодо вжиття першочергових кроків при виявленні отруєння бджіл пестицидами Ви маєте змогу ознайомитись на офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області в розділі Для бджолярів «Профілактика та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин».
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Мёд и пчеловодство 11:35 Четвер 0 804 Особенности пенополистирольных ульев Имея собственную пасеку, каждый пчеловод сталкивается с многочисленным выбором. Но изначально стоял самый ответственный выбор — ульев. Раньше для пчеловодов были доступны улья исключительно из дерева. Однако на сегодняшний день, выбор данной продукции кардинально увеличился. Специалисты разработали новейшие материалы, которые дают насекомым комфорт в разные времена года.