» » » » Як орендувати квартиру в Польщі: корисні поради для туристів та заробітчан
15:51 Понеділок 0 1 894
15:51, Понеділок, 31 січня 2022
Жильё 1 894 0

Як орендувати квартиру в Польщі: корисні поради для туристів та заробітчан

Пошуки тимчасового житла можуть стати проблемою для винаймачів. Особливо це стосується іноземних квартир чи будинків – нова країна може здивувати мігрантів несподіванками. Як вдало знайти житло у Польщі та не стати жертвою шахраїв – у матеріалі рубрики міжнародних новин.

Від помешкання у новій країні може залежати загальне враження людини від проживання, комфорт та адаптація у нових умовах. Тож українцям, які планують переїжджати, варто знати кілька лайфхаків для того, щоб легко та безпечно знайти житло у Польщі.

 

Що варто знати під час оренди тимчасового помешкання, розповів 24 канал у статті.

 

Обережніше з рекламними оголошеннями

 

Багато дописів, де продаються чи здаються помешкання, можуть бути не до кінця правдивими – власники часто хочуть прикрасити та трохи перебільшити зручності житла. Щоб не отримати розчарування від нового місця, варто особисто перевіряти квартири, у які плануєте заїжджати, та з обережністю ставитися до рекламних оголошень в інтернеті.

 

У Польщі орендувати помешкання можна за допомогою сайтів otodom.pl та оlx.pl.

 

Район має значення

 

Окрім самого житла варто звернути увагу на локацію, де це житло розташовується – навіть найкомфортніше помешкання може не мати належної інфраструктури:

  • магазинів поблизу,
  • близької автобусної/трамвайної/тролейбусної зупинок,
  • парку чи скверу, місць для прогулянок і відпочинку.

 

Якщо поряд немає усіх зручностей для життя, тоді краще пошукати житло в іншому місці.

 

Вимагайте показати право власності на житло

 

Спілкуючись із орендарем щодо нового помешкання, просіть його показати:

  • право власності на житло,
  • витяг з іпотечного реєстру,
  • витяг із земельного реєстру.

 

Якщо власник не хоче пред’являти ці папери – скоріш за все, квартира не належить цій людині. Дуже важливо звертати увагу на ці документи – у разі їх відсутності треба просити довіреність від початкового власника та контактувати безпосередньо з ним.

 

Перевіряйте стан помешкання

 

Іноді власники, які хочуть нажитися на недосвідчених квартирантах, намагаються отримати гроші за збитки – буцімто саме новий мешканець пошкодив підлогу чи вивів із ладу пральну машинку.

 

Щоб таких неприємних ситуацій не відбувалося, варто перевіряти квартиру на наявність недоліків:

  • Несправну техніку,
  • Зламані меблі,
  • Проблеми з електрикою, водою чи газом.

 

Це допоможе убезпечити винаймача від наклепів з боку орендодавця та може врятувати від непередбачуваних витрат – так недоброчесний власник не зможе стягнути з мешканців додаткові кошти.

 

Обговоріть ремонт з орендодавцем

 

Під час укладання угоди варто узгодити з орендодавцем, хто буде відповідати за ремонт меблів, техніки чи обладнання – деколи речі можуть вийти з ладу без втручання людини і це варто обговорити.

 

Це також може зменшити непорозуміння під час інцидентів – якщо заздалегідь узгодити питання компенсації за ремонт, можна навіть зекономити. Без домовленостей винаймачу доведеться платити за ремонт обладнання власними коштами або ж кауції – страхової суми, яку під час заїзду беруть орендодавці з Польщі.

 

Ви не зобов’язані звітуватися власнику

 

Якщо орендодавець квартири питає про ваш робочий графік чи режим дня, ви не зобов’язані відповідати – ваш особистий час та простір може не обговорюватися.

 

Варто звернути увагу – якщо власник надмірно зацікавлений, коли ви будете у квартирі, є шанс того, що він може завітати до квартири, поки вас немає вдома. Тому варто обговорювати питання візитів орендодавця заздалегідь.

 

Зверніть увагу на оплату

 

Про кошти за квартиру та час їх видачі власнику варто домовлятися перед заїздом у помешкання – так у вас буде менше непорозумінь з орендодавцем. Обговоріть також спосіб оплати та можливе підвищення квартплати – чи не планує власник раптово підняти ціни для нового мешканця.

 

Будьте обережні – якщо орендодавець не підписував угод про проживання та/або просить передоплату, це може виявитися шахрайською схемою. Варто спочатку укласти документ, який підтверджує проживання винаймача та фіксує ціну за квартплату.

 

Просіть дані про комуналку

 

Договір між мешканцем та власником має передбачати показники, за якими відбуватиметься оплата комунальних витрат:

  • платіжки за газ,
  • рахунки за воду/опалення,
  • ціни на електрику.

 

Переконайтеся, що попередні мешканці не залишили заборгованостей за комуналку – бо цифри можуть вас неприємно вразити. Обговоріть із власником, скільки приблизно коштують комунальні послуги за місяці та вирахуйте, яка буде реальна ціна квартири.

 

Варто також робити звірку показників лічильників, щоб уникнути несподіваних доплат під час виселення з тимчасового помешкання.

 

Щоб убезпечити себе – треба укладати письмовий договір

 

Хоч простіше, дешевше та швидше буде домовитись з орендодавцем під час розмови, письмове завірення проживання може допомогти у багатьох конфліктних ситуаціях. Без належної документації винаймач може бути абсолютно незахищеним та отримати проблеми у вигляді непередбачуваних виплат чи виселення.

 

Договір про проживання у Польщі захищає права та інтереси сторін, а також потрібен для тих, хто хоче лишитися в країні – завдяки цьому документу можна отримати прописку про проживання, а потім – ідентифікаційний код.

 

Що потрібно для укладання договору:

 

  • Дані обох сторін – особиста інформація укладачів;
  • Інформація про членів родини, які будуть жити з винаймачем у квартирі – ці дані потрібні для майбутнього отримання прописки та дозволу на проживання в Польщі;
  • Опис квартири у деталях – метраж, перелік меблів, техніки, загальний стан помешкання тощо;
  • Кількість коштів, яку вноситиме орендар за місяць проживання / сума орендної плати за повний час проживання;
  • Термін угоди – до моменту виселення винаймача;
  • Усі обов’язки та права обох сторін, а також умови, за яких договір можна буде розірвати достроково;
  • Місце та дату укладання договору;
  • Підписи власника та орендаря.

 

На що варто звернути увагу українцям, які винаймають квартиру в Польщі

 

Договір, який укладатиметься з орендодавцем, здебільшого буде спрямований на захист власника – це відбувається тому, що господар помешкання в Польщі обирає umowy najmu okazjonalnego.

 

Цей вид договору – це умови оренди, де власник житла є фізичною особою, а не підприємцем у оренді помешкань. Угода цього виду укладається не більше ніж на 10 років проживання та має низку пунктів, які вигідні здебільшого власникам:

  • Орендодавець буде захищений від недоброчесних мешканців;
  • Власник зможе відновити житло у короткі строки та продовжити оренду квартири;
  • Нотаріальні декларації коштують дешевше;
  • Договір не передбачає застосування правил захисту орендарів від виселення.

 

На останній пункт варто звернути увагу винаймачам – договір такого типу передбачає, що орендар може виїхати з квартири на вимогу власника та переселитися до «запасного» житла, яке обговорюється з орендодавцем під час заселення.

 

Це відбувається через те, що у Польщі існує закон, що забороняє виселяти родини з дітьми, якщо в них не має «резервного» житла. Тому орендодавці використовують umowy najmu okazjonalnego – так квартирант підтверджує, що може з’їхати у будь-який момент за вимогою власника.

 

У договорі треба написати місце, у якому ви зможете жити, якщо вам попросять виїхати з квартири – це може бути житло друзів з Польщі, або навіть помешкання в Україні.

 

На які терміни треба звернути увагу мігранту

 

Під час укладання договору варто знати ці терміни, з якими можуть виникнути непорозуміння:

  • koszt wynajmu – вартість оренди без комунальних послуг;
  • kaucja – застава, яку вносить квартирант після заселення у квартиру (може залежати від різних обставин, які обговорюються з орендодавцем, проте не може бути більше ніж оплата за 1 рік оренди);
  • czynsz – адміністративна оплата, яка покриває податок на землю та додаткові послуги – клінінг, вивезення сміття, охорону помешкання/території тощо;
  • media – комуналка.

 

Остаточні варіанти договору мають бути у обох сторін – 1 примірник для винаймача, і 1 – для власника помешкання.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Жильё 12:03 Вівторок 0 743 65 сімей ветеранів війни з Полтавщини отримають кошти для придбання житла Для компенсації на придбання житла 65 сім’ям ветеранів війни спрямують понад 126 мільйонів гривень державної субвенції. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.