» » » » Розірвання шлюбу в Україні — всі варіанти
12:02 Середа 0 1 464
12:02, Середа, 15 червня 2022

Розірвання шлюбу в Україні — всі варіанти

Подати на розлучення в Україні не так уже й складно і клопітно, як може здатися на перший погляд. Найпростіший варіант можливий за взаємної згоди подружжя на розірвання шлюбу та відсутності у пари малолітніх дітей. Такий сценарій реалізується через РАЦС.

Розлучення в РАЦСі

 

З погляду фінансової сторони питання, відвідування держоргану не потребує великих матеріальних витрат. Щоб розлучитися через РАЦС, необхідно лише здійснити оплату встановленого державного мита та адміністративного збору. З погляду тимчасових рамок, розірвання шлюбу через держорган займає близько 1 місяця. Парі дається цей час, щоб переконатись у твердості своїх намірів. Якщо подружжя за цей час налагодило стосунки і передумало оформляти розлучення – заяву можна забрати, зробити це може один із подружжя. Набагато складніше розлучитися, коли є малолітні діти чи ні згоди між подружжям щодо розірвання шлюбу. Такі ситуації розглядають суди.

 

Розірвання шлюбу в судовому порядку

 

Якщо в шлюбі присутні неповнолітні діти, або одна зі сторін виступає проти розлучення, процедура розірвання шлюбу здійснюється за допомогою судового розгляду. Подібний варіант при традиційному підході реалізується із залученням адвоката, завданням якого є збирання та підготовка необхідних документів, формування аргументованої юридичної позиції, консультування клієнта та представництво його інтересів у суді. Особливо важливо вдатися до допомоги висококваліфікованого юриста у разі, коли гостро стоїть питання щодо проживання неповнолітніх дітей та поділу спільного майна учасників спору.

 

Щоб грамотно підготувати документи до судової інстанції, знадобиться допомога юриста чи онлайн-сервісу. На сайті сервісу є детальна інформація про порядок розлучення в Україні.

 

Розірвання шлюбу з договором та без

 

Щодо угоди між подружжям, можливі три ситуації:

 

  1. Якщо подружжя виявило взаєморозуміння по всіх пунктах, що стосуються виховання та подальшого проживання дітей, вони можуть укласти договір і додати його до документів для передачі до суду. У угоді може бути висвітлено питання виплати аліментів.
  2. Якщо подружжя не домовилося, позивач подає заздалегідь підготовлену позовну заяву. Розлучення буде оформлене і без згоди відповідача, але процес може затягнутися. Процес буде тривати багато часу, коли відповідач не хоче давати розлучення і спеціально затягує справу, використовуючи юридичну допомогу досвідченого спеціаліста.
  3. Якщо подружжя домовилося, але не хоче оформляти угоду, щоб не платити за укладення договору та послуги нотаріуса, воно може заощадити певну суму. Такий варіант можливий, але пов'язаний із певними юридичними ризиками.

 

Дистанційне розірвання шлюбу

 

Під час дії війни в Україні стала ще більш актуальною можливість подати розлучення онлайн. Як приклад успішного сервісу, що працює в цій сфері, можна навести «Підпиши та перейшли».

 

Віддалена процедура розлучення в Україні включає кілька етапів:

 

  • перевірка можливості шлюборозлучного процесу та заповнення анкети;
  • отримання інструкції та документів клієнта через Укрпошту;
  • підписання документів та їх надсилання до суду за допомогою служби доставки або пошти;
  • одержання рішення суду про розлучення.

 

Рекомендується також не нехтувати зверненням за кваліфікованою юридичною консультацією під час оформлення розлучення онлайн. Дуже актуальною дана допомога стає у разі можливих суперечок про виплату аліментів та поділ спільного майна учасників спору.

 

Слід зазначити, що цей процес триває в середньому близько 2-4 місяців, але згода на розлучення відповідача може суттєво прискорити рішення суду.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Право, юриспруденция 12:36 Неділя 0 319 Хто може претендувати на обов’язкову частку у спадщині? Складення заповіту — це можливість для людини самостійно визначити долю свого майна на випадок власної смерті. І нерідко трапляється, що спадкодавець приймає рішення не на користь родичів. Ба більше, вписує в заповіт тих, з ким навіть не має родинних зв’язків.