» » » Легендарні українські твори, переслідувані в СРСР
16:08 Неділя 0 1 010
16:08, Неділя, 28 травня 2023

Легендарні українські твори, переслідувані в СРСР

Усі ми знаємо, як радянський союз позначився на житті мільйонів українців, цілих народів й поколінь. Це ж торкнулося і літератури. Адже в ті часи безліч творів зазнали критики, а їхні автори були в кращому разі пригноблені соціумом та не мали розвитку, в гіршому – заарештовані, вбиті. Основна причина заборони – «недоречний» зміст та політична неприйнятність. Так, книга «І будуть люди» скоротилася майже в 6 разів, «Собор» навіть у скороченому варіанті заборонили до друку, а «батька» найбільшої драматургії Диктатури Івана Микитенка просто усунули. Дізнаємося, за що так потрапили в немилість влади СРСР талановиті письменники та їхні твори.

Заповіт

 

Символ українського народу, написаний Тарасом Шевченком через заклик до боротьби в період радянської влади був спочатку значно відредагований, а потім й повністю заборонений на певний час. Саме так російська влада хотіла викорінити будь-які спроби людей відстоювати свою приналежність та історію. Мотивація була проста: прославляння українського народу, явний націоналізм.

 

Ave Maria, Тінь, Гутенберг

 

Найвеличніші твори, на яких побудована популярна сучасна українська проза, відправила автора Івана Багряного до тюремної камери, а потім у вигнання. У його творах влада СРСР побачила прояв контрреволюційної агітації. 1963 року поета навіть номінували на Нобелівську премію до якої він не дожив, як й до часів про які мріяв.

 

Собор

 

Релігійна тематика також була не в фаворитах у радянські часи. Не встигли надрукувати витяги з роману Олеся Гончара в журналі, як його конфіскували. Крім релігійного спрямування в «Соборі» знайшли яскраві прояви до націоналістичної самосвідомості. Звісно, твір про боротьбу українського народу та збереження своєї ідентичності був невигідний у ті часи.

 

І будуть люди

 

Уже з першою частиною епопеї, написаною 1964 року Анатолієм Дімаровим, почалися проблеми. Через опис російської окупації цензурою було буквально вирвано 300 сторінок твору. Нині книга «І будуть люди» – бестселер світового масштабу, а екранізація твору стала найпопулярнішою за століття.

 

Твори Василя Стуса

 

Тут важко виділити якусь одну частину поезії. Уся його творчість протистояла культу особистості та була визнаною антикомуністичною. Уже зараз у вишах молоді люди вивчають, як талановиту людину, яка сердечно любила Батьківщину, піддавали тортурам у концтаборі.

 

Драматургія Івана Микитенка

 

Автор для багатьох залишився людиною з неоднозначною репутацією. З одного боку, в його п'єсах із доповідями виявлялося оспівування радянської влади, яке було обґрунтовано взято під сумнів європейською діаспорою. З іншого – мемуари і сучасна українська проза говорять про те, що він був відданим сином свого народу. З багатьох боків незрозуміле прагнення призвело до того, що автор став жертвою кдбшного беззаконня. Застрелений 1937 року спецслужбами він відкрив через свої праці оцінку періоду, який сміливо можна назвати катастрофою.

 

Як видно, СРСР сильно «вплинуло» на українську літературу, але як не старалося, не зламало прагнення народу до свободи. Звісно, цей список дуже короткий і повністю не відображає картину вистражданого мистецтва, але навіть це дає уявлення про жахливий період в історії України.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Культура 11:33 Субота 0 1 062 Кременчуцький народний цирковий колектив «Юність» відзначив своє 50-річчя Минулими вихідними у Міському палаці культури відбулася чудова концертна програма, присвячена 50-річному ювілею Кременчуцького народного циркового колективу «Юність». Про це повідомляє пресслужба Кременчуцької міськради.