Здоровье Здоровье
10:48, Пятница, 22 июля 2022

Чому в'ялена або сушена риба небезпечна?

У теплу пору року попит на в’ялену або сушену рибу зростає. Зростають і випадки отруєнь цим продуктом. На жаль, і з летальним фіналом. Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Так от в’ялена та сушена риба дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів, і ось чому:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин;
  • може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.

Чому в'ялена або сушена риба небезпечна?

Навіть якщо Вам важко утриматися від спокуси придбати в’ялену або сушену рибу, згадайте цей пост і віддайте перевагу перевіреним продуктам.

За інформацією ДУ «ЦГЗ МОЗ України»
0 комментариев
Кременчуг Онлайн