» » » 28 липня — Всесвітній день боротьби з гепатитом
08:42 Четвер 0 1 485
08:42, Четвер, 28 липня 2022

28 липня — Всесвітній день боротьби з гепатитом

Найчастіше причинами порушення роботи печінки є вірусні інфекції, зловживання алкоголем та ожиріння. Інфекції, що спричиняють вірусні гепатити, мають глобальне поширення та серйозні наслідки. Деякі люди з гепатитом не мають симптомів, тоді як у інших з’являється жовте забарвлення шкіри та білків очей (жовтяниця), поганий апетит, блювота, втома, біль у животі, діарея.
Гепатит є гострим, якщо він зникає протягом шести місяців, і хронічним, якщо хвороба триває більше шести місяців. Гострий гепатит може зникнути сам по собі, перейти у хронічну форму. Хронічний гепатит може привести до цирозу (рубцювання печінки), печінкової недостатності (порушуються всі функції печінки), раку печінки. Гепатит — причина більш ніж мільйона смертей на рік, більшість з яких у наслідок опосередковано від рубців на печінці або раку печінки.

Найчастіше гепатит спричиняють віруси гепатитів А, В, С, Д і Е.

Гепатити В та С передаються переважно через кров (медичні маніпуляції з порушенням умов стерилізації інструментарію, косметичні процедури пов’язані з контактом із кров’ю, використання нестерильного ін’єкційного інструментарію при вживанні наркотиків), статевим шляхом, від матері до дитини під час вагітності або пологів (більш характерне для вірусного гепатиту В).

Гепатитом Д можна заразити лише людей, які вже інфіковані гепатитом В.

На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвитку хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується по життєвий імунітет до хвороби.

Гепатити А та Е передаються переважно через заражену їжу та воду. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною. Ознаки гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі.

Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих хвороба протікає у більш складній формі, жовтуха з’являється у 70% випадків.

Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.

Захворіти може кожен. Основні фактори ризику — це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.

Профілактика гепатиту А включає:

  • правила особистої гігієни;
  • споживання кип’яченої води;
  • чисті фрукти і овочі;
  • відмову від самолікування.

Гепатитам А, В і Д можна запобігти за допомогою імунізацій.

Для лікування хронічного вірусного гепатиту можуть використовуватись противірусні препарати. Лише лікар може підтвердити діагноз вірусного гепатиту і надати рекомендації щодо лікування.

Олександра Бєлая, лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КП «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради»
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----