12:19 Четвер 0 424
Учора, 12:19

У грудні 2024 року в Полтавській області зафіксували випадки ботулізму

Кременчуцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє про реєстрацію трьох випадків ботулізму в грудні 2024 року в Миргородському та Полтавському районах. Постраждало 4 особи, яких госпіталізували до медичних закладів. Стан пацієнтів варіюється від середньої тяжкості до тяжкого. Випадки захворювання пов’язані зі споживанням м’ясних та овочевих консервів домашнього виробництва, готової м’ясної та рибної продукції.

Що таке ботулізм?


Ботулізм — це небезпечне харчове отруєння, яке може мати серйозні наслідки для здоров’я. Водночас уникнути зараження можливо, якщо дотримуватись простих правил безпеки харчування.

Причини ботулізму


Основною причиною ботулізму є споживання продуктів домашнього консервування, особливо м’яса, риби та іноді овочів. Потенційно небезпечними залишаються всі консервовані продукти, якщо вони:

  • погано вимиті перед обробкою;
  • неправильно або недостатньо термічно оброблені;
  • зберігались або транспортувались неналежним чином.

Навіть продукти, які мають нормальний вигляд, смак і термін придатності, можуть бути зараженими, адже ботулізм неможливо виявити за органолептичними показниками.

Також небезпеку становлять в’ялена чи копчені риба, ковбаси, шинка та інші м’ясні вироби, особливо домашнього приготування. Іноді зараження трапляється через продукти промислового виробництва, якщо під час їх виготовлення чи зберігання було порушено санітарні норми.

Рідше ботулізм може виникнути через рани або передаватися від матері до дитини через грудне молоко. Відомо, що свіжі, правильно оброблені продукти не спричиняють захворювання.

Як запобігти ботулізму?


Для профілактики ботулізму уникайте вживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних і грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • продуктів із сумнівною якістю чи неналежними умовами зберігання.

Симптоми ботулізму


Симптоми зазвичай проявляються через 12–24 години після вживання зараженої їжі, але можливий і коротший (2 години) або довший (4 доби і більше) інкубаційний період. Чим важчий перебіг хвороби, тим швидше з’являються симптоми:

  1. Погіршення близького зору («туман» або «сітка» перед очима).
  2. Сухість у роті.
  3. Зміни голосу (тихий, гугнявий, або зникнення).
  4. М’язова слабкість, запаморочення.
  5. Розлади травлення (нудота, блювання, здуття живота, закреп).
  6. Ураження м’язів шиї, кінцівок, дихальних м’язів.

Симптоми часто розвиваються поступово, тому хвороба здається менш серйозною, ніж є насправді. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, яка може призвести до летального наслідку.

Лікування ботулізму


Усі випадки ботулізму потребують негайної госпіталізації. Ефективність лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення ботулінічного антитоксину. За підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Здоровье 10:13 Понеділок 0 1 971 Профилактика ботулизма: как уберечься от опасного отравления Ботулизм — это опасное пищевое отравление, вызванное употреблением продуктов, содержащих ботулотоксины. Возбудителем является бактерия Clostridium botulinum — анаэробный микроорганизм, распространённый в природе и способный длительное время существовать в виде спор в почве.