11:32 Неділя 0 336
Учора, 11:32

Поради щодо запобігання харчовим отруєнням і кишковим інфекціям

Протягом перших п’яти місяців 2025 року фахівці територіальних підрозділів Держпродспоживслужби долучилися до розслідування 26 спалахів гострих кишкових інфекцій, унаслідок яких постраждало 336 осіб. Із загальної кількості хворих 234 — діти, що становить 70%. Для порівняння, за аналогічний період 2024 року було розслідувано 16 спалахів із 198 постраждалими, з яких лише 62 дитини (31%).
Випадки захворювань у 2025 році зафіксовано у 13 областях України та в столиці. Зокрема, у Києві виявлено 5 спалахів, по 3 — у Київській, Львівській та Черкаській областях, по 2 — у Кіровоградській та Рівненській. По одному випадку зареєстровано в Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Чернівецькій і Чернігівській областях.

За місцем виникнення найбільше спалахів — 20 — пов’язані з освітніми закладами, зокрема 2 з них стосуються установ позашкільної освіти. У цих випадках постраждало 194 людини, з яких 174 — діти. Чотири випадки інфекційної захворюваності пов’язані із закладами громадського харчування, ще два — з побутом, зокрема один — серед внутрішньо переміщених осіб.

На Полтавщині у 2025 році зафіксовано один спалах сальмонельозу, пов’язаний з освітнім закладом, унаслідок якого захворіло четверо дітей.

Як вберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій у 2025 році

У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає громадян дотримуватись простих, але ефективних профілактичних заходів, що допоможуть зменшити ризик харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій:

  • завжди мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її споживанням;
  • уникати придбання продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у невідомих осіб;
  • не вживати продукти з ознаками псування або з вичерпаним терміном придатності;
  • ретельно промивати овочі, фрукти та ягоди питною водою;
  • використовувати для пиття й приготування їжі лише бутильовану воду або воду з централізованого водопостачання;
  • дотримуватись умов та строків зберігання харчових продуктів, зазначених на упаковці;
  • не споживати незнайомі гриби, ягоди, трави чи інші дикорослі рослини;
  • бажано вживати приготовані страви одразу після приготування або повторно їх підігрівати;
  • не зберігати готову їжу без холодильника понад 2 години;
  • уникати транспортування швидкопсувних продуктів у дорозі без належного охолодження (ковбаси, молочні та кулінарні вироби, кондитерські десерти тощо);
  • не готувати складні холодні страви, які не передбачають термічної обробки, у непридатних для цього умовах (наприклад, паштети чи м’ясні салати);
  • обирати для купання та відпочинку лише офіційно дозволені пляжі.

У разі появи перших симптомів кишкової інфекції необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Пам’ятайте: дотримання елементарних правил гігієни — найнадійніший спосіб уникнути харчового отруєння та інфекційних захворювань.
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Здоровье 11:06 Четвер 0 845 Захворюваність на ГРВІ у Кременчуці продовжує знижуватися Протягом тижня з 12 по 18 травня 2025 року у Кременчуці було зареєстровано 527 випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції. Це суттєво менше, ніж позаминулого тижня, коли було зафіксовано 686 випадків, а ще тижнем раніше — 754. Таким чином, у місті простежується стабільна тенденція до зниження рівня захворюваності на ГРВІ.