Протягом перших п’яти місяців 2025 року фахівці територіальних підрозділів Держпродспоживслужби долучилися до розслідування 26 спалахів гострих кишкових інфекцій, унаслідок яких постраждало 336 осіб. Із загальної кількості хворих 234 — діти, що становить 70%. Для порівняння, за аналогічний період 2024 року було розслідувано 16 спалахів із 198 постраждалими, з яких лише 62 дитини (31%).
Випадки захворювань у 2025 році зафіксовано у 13 областях України та в столиці. Зокрема, у Києві виявлено 5 спалахів, по 3 — у Київській, Львівській та Черкаській областях, по 2 — у Кіровоградській та Рівненській. По одному випадку зареєстровано в Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Чернівецькій і Чернігівській областях.За місцем виникнення найбільше спалахів — 20 — пов’язані з освітніми закладами, зокрема 2 з них стосуються установ позашкільної освіти. У цих випадках постраждало 194 людини, з яких 174 — діти. Чотири випадки інфекційної захворюваності пов’язані із закладами громадського харчування, ще два — з побутом, зокрема один — серед внутрішньо переміщених осіб.
На Полтавщині у 2025 році зафіксовано один спалах сальмонельозу, пов’язаний з освітнім закладом, унаслідок якого захворіло четверо дітей.

У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає громадян дотримуватись простих, але ефективних профілактичних заходів, що допоможуть зменшити ризик харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій:
- завжди мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її споживанням;
- уникати придбання продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у невідомих осіб;
- не вживати продукти з ознаками псування або з вичерпаним терміном придатності;
- ретельно промивати овочі, фрукти та ягоди питною водою;
- використовувати для пиття й приготування їжі лише бутильовану воду або воду з централізованого водопостачання;
- дотримуватись умов та строків зберігання харчових продуктів, зазначених на упаковці;
- не споживати незнайомі гриби, ягоди, трави чи інші дикорослі рослини;
- бажано вживати приготовані страви одразу після приготування або повторно їх підігрівати;
- не зберігати готову їжу без холодильника понад 2 години;
- уникати транспортування швидкопсувних продуктів у дорозі без належного охолодження (ковбаси, молочні та кулінарні вироби, кондитерські десерти тощо);
- не готувати складні холодні страви, які не передбачають термічної обробки, у непридатних для цього умовах (наприклад, паштети чи м’ясні салати);
- обирати для купання та відпочинку лише офіційно дозволені пляжі.
У разі появи перших симптомів кишкової інфекції необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
Пам’ятайте: дотримання елементарних правил гігієни — найнадійніший спосіб уникнути харчового отруєння та інфекційних захворювань.




