» » » Досвід сайтобування: Чернівці розробка сайтів
12:10 Середа 0 3 265
12:10, Середа, 8 квітня 2015

Досвід сайтобування: Чернівці розробка сайтів

При наявності досвіду сайтобудування в місті Чернівці, а так само коли випадковим чином складаються обставини, веб-розробник може погодитися взяти участь у створенні сайту за дуже не високу оплату. Після виходу розсилки мене приходили листи від передплатників — читачі говорили про те, що ситуація ніколи не вирішиться — завжди будуть клієнти, які бажають отримати проект «майже» на халяву, і завжди знайдуться розробники, які візьмуться виконати потрібне. Перераховувати всі причини, чому проблема малобюджетних сайтів залишається актуальною, безглуздо, велика частина з них очевидна.

Насамперед, зрозуміло, причини слід шукати в соціумі в цілому, у рівні життя, який буде відрізнятися від регіону до регіону. Чернівецькі ціни на веб-сайти разюче відрізняються від пітерських, ті, в свою чергу - від регіональних російських. У пострадянських країнах - в Україні чи Молдові, нижчий рівень життя, значить, нижче можливості замовників сайтів - при зовсім не більше низькому рівні кваліфікації фахівців. Чернівці розробка сайтів вже давно не дивує бюджет на розробку сайту в десятки і сотні тисяч умовних одиниць, в чернівецькій області чи заліщиках це будуть в кращому випадку лічені тисячі, а то й сотні тих же американських грошей. А зараз у кожному першому ліцеї, інституті, університеті на багатьох спеціальностях викладають програмування, в тому числі і веб-програмування. Отже що? Кількість висококваліфікованих, освічених і досвідчених IT-фахівців на душу населення настільки високе (при порівняно не високому рівні життя в перерахунку на середню зарплату), що стає ясно - веб-розробки тут дешевше, і помітно.


Далі - ринок IT-послуг дуже мало прив'язаний до кордонів, тобто веб-розробник прекрасно може роками працювати віддалено на тих же московських і буржуйських замовників, і при цьому якість робіт буде гідним. Замовники веб-сайтів і сервісів чудово обізнані про ситуацію, і досить часто виходять на регіональні ринки в пошуках здатних розробників, які зможуть виконати заплановану роботу при помірному бюджеті. Проте ж при цьому прагнення спланувати компактний бюджет, зекономити на розробниках - багато це знають, випробували на собі - межує з банальної жадібністю, а жадібність, як відомо, породжує бідність.


Подивимося на типового малобюджетного замовника. Як правило, це організація або людина, які досить мало обізнані про реальну глибину проблеми, яку мають намір вирішувати, тобто про реальну вартість правильного рішення. Як приклад в минулому випуску ми наводили замовника (не придумали), забажав собі повноцінний портал з великою кількістю сервісів - движка для створення і управління текстами (новинами і статтями), чатів та форумів, каталогу товарів та обліку статистики та інших дрібних приємних штучок - з бюджетом у $ 200; і що ви думаєте? Частиною фахівців бюджет був піднятий на сміх, сам же замовник був обізвав лохом. Але тут же знайшлися розробники, які оголосили, що мінімум робіт за вказані гроші вони виконати зможуть, і ще за стільки ж - віддати повноцінний працюючий проект «під ключ».


В ході обговорення з'ясувалося, що цей конкретний замовник насправді дуже слабо собі уявляє, що йому насправді потрібно, не стикався з проблемами безпеки, захисту інформації, а так само не має досвіду підтримки та адміністрації проектів бажаного рівня. Оцінити отриманий за $200 проект він зможе тільки через якийсь період часу, коли спробує його налаштувати на реальну роботу і зіткнеться зі звичайними життєвими проблемами - коли на сирому движку він не зможе ні поміняти, ні навіть допрацювати, причесати візуальний дизайн свого дітища, а постачальники движка - вони-то, можливо, погодяться, за додаткові гроші. А при тому русі на ринку веб-програмістів, яке присутнє у всіх регіонах - і з високим рівнем життя, і з низьким, може бути і так, що він вже не знайде цих програмістів взагалі, а якщо навіть і знайде, то виявиться, що вони вже працюють не в одній команді, і перший без другого допомогти не зможе, а другий працює в крутий комп'ютерній фірмі і йому просто не цікаво повертатися до розробки того движка, який допрацьовувати ніхто не планує (а сенс, якщо бюджети символічні), і взагалі колись, всім пока. Ситуація так само не придумана, стикалися з цією проблемою багато «економісти».


До наступних кількох абзаців інформації попрошу не стосуватися серйозно і упереджено, і не питати що курить автор цих рядків? Просто роздуми. Ось подивіться - замовник веб-сайту знаходиться в пошуку розробника, який візьметься за такий ось дешевий проект. Однак сам він, зі зрозумілих причин, зовсім не збирається в якості підрядників брати на роботу малодосвідчених студентів, це ясно. Тобто він шукає професіонала, який - о диво! - Погодиться співпрацювати. Ви справді думаєте, що шансів ніяких? А ось і ні. Багаторічні спостереження показують, що шанси є, і ми в минулому ж випуску говорили про те, що веб-розробник - це ж людина, і в нього можуть бути які завгодно звичайні людські проблеми. Розробка сайтів чернівці має бути командою програмістів та дизайнерів, що не планово втратити роботу і стабільну зарплату. Зрозуміло, якщо він дійсно професіонал, він не залишиться без роботи надовго. Але навіть невеликий період часу не повинен стати безгрошовим. А якщо життя його склалася таким чином, що з багатим багажем йому довелося (знову ж) змінити місце проживання на якийсь маленький регіон з низьким рівнем життя, і стабільної роботи з високою зарплатою знайти не вийде, а організувати розробки з постійним потоком замовників « віддалено »- це, як завжди, час, якого немає, час, протягом якого все одно потрібно десь на чомусь заробляти.


Проблеми можуть виникнути будь-якого характеру. Вони можуть бути пов'язані зі здоров'ям - самого розробника або його близьких, коли гроші стають важливіше, ніж професійна гордість (зовсім недавно з великим жалем спостерігала розвиток подібної ситуації). І ось - з накопиченим досвідом, з напрацюваннями у вигляді движків, серверних скриптів і повноцінних сервісів, з досконалим знанням мережі та вмінням створювати чудові інтерфейси розробник погоджується на участь в малобюджетному проекті. Погоджується, тому що його до цього змушують обставини. А замовнику-то саме це і треба. Тобто непрямим чином його не слабо радує, що завдяки чогось поганого, що відбувається в житті розробника, він зміг роздобути в проект за копійки такого фахівця. А ось я вам скажу, що такими діями замовник дуже здорово псує свою карму - і карму свого проекту. На чужому нещасті свій успіх не побудуєш. Так, обставини можуть змусити розробника продаватися і продавати свої напрацювання по-дешевці, але замовник, який спробує скористатися ситуацією, що склалася, і недоплатити, коли бачить, що розробка все одно відбудеться, бачиться мені все ж збитковим, як будь-яке створення, паразитуюче у довільній середовищі , і тим самим посилює загальне нездоров'я середовища. І недоотримані на такій ситуації блага звернуться до мінуса того ж замовнику, так чи інакше.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    В Украине 09:47 Понеділок 0 712 Чи потрібно змінювати документи при перейменуванні вулиць чи населених пунктів? В останній час у багатьох містах змінюють назви вулиць, провулків, населених пунктів тощо. Це породжує питання щодо необхідності оновлення документів. Найчастіше виникає питання щодо зміни реєстрації місця проживання.