» » » Чергові зміни у мовному законі з 16 липня 2022 року
09:39 Субота 0 1 814
09:39, Субота, 16 липня 2022

Чергові зміни у мовному законі з 16 липня 2022 року

16 липня 2022 року набирають чинності друга та шоста частини статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах.
Що це за зміни:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму — від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками;
  • усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги, тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Однак, відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням.

За відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року накладатиметься штраф.

Розмір штрафу становить від 3 400 до 7 500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 7 500 до 11 900 грн.
 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    В Украине 12:58 П’ятниця 0 2 114 Іноземцям дозволили служити у Національній гвардії України Президент України Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким іноземці, котрі відповідають вимогам проходження військової служби, можуть добровільно служити в Національній гвардії України. Про це йдеться в Указі Президента № 84/2024, від 21 лютого.