19:37 Середа 1 2 075
19:37, Середа, 15 лютого 2023

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ)

Безперечно, найбільше щастя в житті будь-якої подружньої пари – це народження здорового малюка! Проте, сучасний спосіб життя, нескінченна метушня, стреси на роботі, погана екологія, спадкові захворювання часом роблять це завдання нездійсненним. Згідно зі статистикою ВООЗ у світі налічується близько 49 мільйонів подружніх пар, які страждають на безпліддя. В Україні 15% жінок стикаються з труднощами зачаття дитини. Додавши сюди проблеми з чоловічим безпліддям, наявність хронічних чи генетичних захворювань у батьків та ризики, пов'язані з можливою передачею мутованого гена майбутній дитині, приходимо до невтішного висновку – у нинішньому світі народження здорового малюка, а іноді і його зачаття стає для багатьох пар справжнім випробуванням. Але наука не стоїть на місці, і сучасна медицина пропонує нам різні шляхи вирішення цього непростого завдання. Одним з найбільш дієвих методів є екстракорпоральне запліднення, детальніше на сайті клініки репродукції: https://medicalplaza.ua/content/eko.

Розвиток ЕКЗ

 

Сенс технології досить чітко розкривають латинські позначення, завдяки яким з'явився термін: extra – зовні, поза та corpus – тіло. Перші досліди із запліднення жіночої яйцеклітини поза організмом розпочалися 1944 року. Минали роки, розвивалися нові технології та напрацювання, в результаті яких у 1977 році у Великій Британії було успішно апробовано методику ЕКЗ. У належний час, через 9 місяців 1978 року світ побачив першу людину, яка з'явилася на світ за допомогою екстракорпорального запліднення. Дівчинку назвали ім'ям Луїза Браун, на сьогоднішній день їй 39 років, вона має двох синів і щаслива у шлюбі. Варто зауважити, що діти народилися природним шляхом, що вкотре говорить про те, що технологія безпечна. У СРСР перший досвід народження людини за допомогою екстракорпорального запліднення було зафіксовано у 1986 році. На сьогоднішній день ця процедура набула великої популярності, кількість дітей, народжених в результаті ЕКЗ, перевищила 5 мільйонів і неухильно зростає. До того ж, ця технологія дозволяє заздалегідь виявити можливі генетичні аномалії та захворювання, що, безумовно, у майбутньому убезпечить малюка від можливих проблем зі здоров'ям. Так само цікаво відзначити, що в США за допомогою ЕКЗ можна заздалегідь вибрати стать дитини, колір очей та інші фізичні особливості. Однак у більшості країн цей метод вважається неприйнятним з морально-етичних міркувань.

 

Метод екстракорпорального запліднення

 

Метод екстракорпорального запліднення показаний усім парам, які зіткнулися із проблемою зачаття дитини звичайним шляхом. На жаль, різним формам безплідності схильні як чоловіки, так і жінки, тому в деяких випадках метод є єдиним способом появи малюка на світ. Однак є й низка протипоказань, серед яких відзначають психічні та соматичні захворювання, так як вони можуть негативно вплинути на процес виношування дитини, а також злоякісні опухолі та запальні захворювання. Повний перелік протипоказань Ви зможете дізнатися, поспілкувавшись із лікарем.

 

Екстракорпоральне запліднення – дуже складна та трудомістка процедура, яка потребує високої кваліфікації фахівців на всіх етапах її реалізації. Підготовчий етап включає повне діагностичне обстеження обох батьків на предмет виявлення можливостей організму, наявність хронічних захворювань і патологій, а також можливих протипоказань для ЕКЗ.

 

Шість основних етапів екстракорпорального запліднення:

 

  1. Медикаментозними засобами збільшується ФСГ в організмі жінки до рівня вищого за природний. Це робиться для того, щоб провести контрольовану стимуляцію яєчників.
  2. Стимуляція суперовуляції для збільшення запасу яйцеклітин. Для цього використовується лікарська терапія, яка спонукає організм виробляти більше яйцеклітин, ніж це відбувається у звичайний період циклу.
  3. Моніторинг прогресу та дозрівання яйцеклітин в організмі. Проводиться регулярне ультразвукове дослідження, завдяки чому лікар відстежує формування зрілих яйцеклітин.
  4. Збір дозрілих яйцеклітин. Яйцеклітини витягуються безпосередньо перед овуляцією за допомогою УЗД та пункційної голки.
  5. Запліднення яйцеклітин. У лабораторії яйцеклітини розпізнаються і відокремлюються одна від одної, після чого відбувається процес запліднення у чашці Петрі. Процес запліднення може бути реалізований декількома способами. У першому випадку процес максимально наближений до реальності, яйцеклітину оточують тисячами сперматозоїдів та за кілька годин відбувається природне запліднення. Другий спосіб використовується в тому випадку, якщо є проблеми з якістю насіннєвої рідини, за допомогою медичної голки сперматозоїд поміщається безпосередньо в яйцеклітину. Після цього відбувається процес формування ембріона. На цьому етапі можна відстежити всі генетичні аномалії та скоригувати їх.
  6. Перенесення ембріона в матку матері, як правило здійснюється на третій день.

 

Далі йде нормальний процес виношування дитини.

 

При позитивному збігу обставин і настанні вагітності жінці необхідно дотримуватися особливого режиму та дієти, створюючи сприятливі умови для збереження малюка та зменшення ймовірності викидня.

 

Варто зауважити, що донором може виступати не тільки чоловічий сперматозоїд, а й жіноча яйцеклітина. Якщо майбутня мати не може виносити дитину самостійно, то використовується допомога сурогатної матері.

 

Які ж шанси на успіх?

 

Молоді жінки мають непогані шанси завагітніти подібним шляхом. На жаль, жінки за 40 мають менший потенціал, і успішність процедури ЕКЗ помітно знижується.

 

За різними статистичними даними відсоток народження дітей внаслідок застосування ЕКЗ становить:

 

  • До 35 років – 32,2%
  • Від 35 до 37 років – 27,7%
  • Від 38 до 39 років – 20,8%
  • Від 40 до 42 років – 13,6%
  • Від 43 до 44 років – 5%
  • Від 44 років – 1,9%

 

Насамкінець варто розглянути можливі ризики, які можуть виникнути в результаті лікування методом ЕКЗ:

 

  1. Штучне запліднення не завжди призводить до вагітності, це може суттєво вплинути на Ваш емоційний стан. Потрібно бути готовим до тривалого процесу та набратися терпіння та сил.
  2. Можуть виникнути побічні явища від застосування лікарської терапії, серед яких головний біль, припливи.
  3. Ви можете стати щасливими батьками двійнят, а то й трійнят.
  4. Можливість позаматкової вагітності.
  5. Можливий синдром гіперстимуляції яєчників.

 

Не слід забувати, що за грамотного підходу з боку медичного персоналу більшість негативних чинників можна звести до мінімуму.

 

Незважаючи на існуючі ризики та можливість ускладнення, метод екстракорпорального запліднення по праву вважається одним із найбільш безпечних та ефективних способів у лікуванні безпліддя, що дає парам надію на створення повноцінної сім'ї, можливість відчути всю радість материнства та батьківства!

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    1 комментар
    1. Гарри Бэнкс
      Гарри Бэнкс з
      18 лютого 2023 17:50 #553660
      +1
      С одной стороны, статья содержит информацию о том, что такое ЭКО и как он проводится, а также указывает на преимущества и недостатки этой процедуры. Однако, большая часть информации представлена поверхностно и не содержит необходимых деталей, которые помогли бы понять, какие именно риски и ограничения связаны с проведением ЭКО.

      Также не уделяется достаточного внимания этическим аспектам ЭКО. Например, не упоминается о том, что процедура может привести к рождению двойняшек, тройняшек или более, что повышает риски для матери и ребенка. Также не упоминается о том, что ЭКО может стать причиной селективного отбора эмбрионов по разным критериям, что может вызывать этические вопросы.

      В целом, статья может привести к недостаточному пониманию проблем и рисков, связанных с данной процедурой.
    Клиники и медицинские центры 11:29 Середа 0 1 543 Кваліфіковане та якісне лікування варикозу Якщо лікування варикозу у Києві проводиться в спеціалізованому центрі, то можна отримати гарантію якості та повної відповідності усім стандартам. Лікування варикозу в сучасному медичному центрі включає різноманітні методи та підходи залежно від ступеня та характеру захворювання.