Осінь у розпалі, а значить — час запастися картоплею. У народі її ще називають «другим хлібом». Вуглеводи картоплі є істинним джерелом енергії для людського організму. Бульби вміщують суху речовину, крохмаль, вітамін С, калій та інші важливі елементи. Але мало зібрати врожай картоплі — потрібно його зберегти протягом зими — до наступного врожаю.
Для зберігання на зиму слід відбирати тільки цілі і здорові бульби, відбраковуючи пошкоджені картоплини і бульби, уражені гниллю.
Пам’ятайте! Для тривалого зберігання придатна лише картопля середнього і пізнього строків достигання.
Перед тим, як закласти картоплю на зберігання, її необхідно просушити на відкритому повітрі протягом 1-2 днів. При цьому слід уникати тривалого попадання на бульби прямих сонячних променів. Цього можна досягти, розмістивши її в тіні або під навісом.
Умови зберігання
Картопля досить чутлива до перепадів температури. При зберіганні в теплі вона зморщиться, стає м’якою і почне пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, у результаті чого цей овоч стане несмачним.
Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90%. Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному припливно-витяжною вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.
Якщо Ви зберігаєте картоплю у підвалі чи погребі, то її можна висипати насипом, однак більш практичним є розміщення бульби в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря.
Встановлювати такі ящики слід на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт в 15-20 см між їх дном і підлогою льоху. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами підвалу.

Щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, її краще накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою.
До речі, багато хто поверх картоплі розкладає шарами буряки. Вони забирають у картоплі надлишкову вологу, в результаті й картопля залишається сухою, і буряки не в’януть. Аналогічною властивістю володіють і корені хрону.
Використання балкону
У разі відсутності погребу картоплю можна розмістити на балконі в ящиках, що мають вентиляційні отвори. Останнім часом багато мешканців багатоповерхівок для зберігання картоплі замість традиційних ящиків використовують тришарові мішки з спанбонду — міцного нетканого матеріалу, що має чудову повітропроникність.
При зниженні температури повітря ящики з картоплею утеплюють, а в разі її наближення до нуля, картоплю вносять в квартиру, розміщуючи її біля дверей балкону, в передпокої або біля вхідних дверей.
До речі, протягом 2-3 місяців після збирання, ростові процеси картоплі перебувають у стані найбільш глибокого спокою, і вона не проростає. Тому деякий час можливе зберігання її в теплому приміщенні. Протяжність періоду спокою у сортів може розрізнятися, він залежить від їх скоростиглості та фізіологічного стану бульб.
Після охолодження картоплі до 2-5-ти градусів починається основний (зимовий) період її зберігання.
Отож, якщо Ви дотримаєтесь всіх умов зберігання цього смачного коренеплоду, то зможете насолоджуватися ним у всіляких стравах аж до нового врожаю.
І насамкінець — корисна порада: якого б сорту картоплю Ви не купували, вона повинна бути щільною і твердою. Не купуйте м’яку, в’ялу і пророслу картоплю, також картоплю з легким білим нальотом. Перевірте, чи є на коренеплоді зелені плями. Вони означають, що бульба зберігалась на світлі, а при цьому в ній виробилась отруйна речовина — соланін. Якщо Ви купили таку картоплю, зелені плями потрібно зрізати, а іншу частину можна використовувати в їжу.
За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області




