» » » » Що таке комунікативний підхід у вивченні англійської мови?
16:02 Понеділок 0 946
16:02, Понеділок, 1 серпня 2022

Що таке комунікативний підхід у вивченні англійської мови?

Якщо у Вас є досвід навчання у різних репетиторів чи проходження деяких курсів з англійської мови, Ви знаєте, що є багато різних технік та методів викладання мови. Один з них — комунікативний. В чому його сенс, як організований процес навчання та за якими посібниками здійснюється, дізнаєтесь з цієї статті.

Готуйтеся до іспитів Cambridge English https://cambridge.ua/cambridge-esol/ в найкращому мовному центрі!

 

Основні принципи

 

Як зрозуміло з назви, основний фокус уваги зосереджений на спілкуванні — процесі взаємодії між кількома студентами чи між репетитором та учнем. Головна мета — навчитися розмовляти через засвоєння найбільш корисних комунікативних інструментів: слів, фраз, граматичних конструкцій. 

 

Методики, за допомогою яких здійснюється навчання, — це будь-які форми діалогів, дискусій, вирішення проблемних ситуацій і запитань. Але характерною рисою є відсутність відірваності тем від реальності. Тобто, говоримо не про абстрактні поняття чи далекі від нас речі (життя в Америці, японська культура чи відпочинок на Мальдівах), а про те, що є актуальним та зрозумілим саме зараз (ситуація в країні сьогодні, друзі, навчання чи робота, в залежності від вікової групи, хобі й інтереси).

 

Комунікативний підхід належить до інтерактивних методів. Запам’ятовування нового матеріалу відбувається через вирішення цікавих завдань, діалоги. Вчитель при цьому не контролює процес повністю, а лише корегує його та направляє у потрібне русло. При цьому, жоден з учасників, навіть викладач, не знає, чим закінчиться обговорення. Процес відбувається максимально природньо.

 

Для ефективного й комплексного навчання педагог використовує комунікативний підручник. Про найкращі з них поговоримо вкінці, а спочатку розглянемо їх структуру, позитивні й негативні сторони.

 

Переваги й недоліки комунікативних підручників

 

Навчання мові повинно відбуватися комплексно, тобто слід розвивати всі навички паралельно й одночасно. Якщо говоримо про комунікативний метод, то очевидно, що йде акцент на говорінні. Щоб не було перекосу, важливо поєднувати його з вправами на розвиток й інших навичок.

 

Комунікативний підручник виконує саме таку функцію. У ньому Ви знайдете кілька тематичних юнітів, в кожному з яких є завдання з граматики, лексики, читання, говоріння, письма й аудіювання. Більшість з них так чи інакше призводить до діалогу, обговорення.

 

Плюс таких підручників — це актуальна лексика й граматика. Якщо Ви оберете сучасний посібник, Ви зможете швидко засвоїти тематичні фрази й речення для повсякденного спілкування з носіями англійської мови.

 

Але якщо процес навчання організований недостатньо коректно, можуть виникнути проблеми. Особливо, з вивченням граматики. У комунікативному підході вона розглядається у контексті діалогів та ситуативно. Вчитель не виправляє кожну помилку, а може лише підсумувати вкінці заняття. Цього буває недостатньо, тому у студентів можуть виникати прогалини у знаннях.

 

Ще один недолік цього методу — це досить тривалий процес навчання. Для переходу на новий рівень знадобиться в середньому 6 місяців регулярних занять. Тому варто запастися терпінням й витримкою, якщо бажаєте навчатися за цим підходом.

 

Підіб’ємо підсумок. При правильному використанні комунікативного методу вивчати англійську буде приємно та ефективно як у групі, так і під час індивідуальних занять з вчителем.

 

Топ комунікативних підручників

 

Якщо Ви викладач і плануєте використовувати комунікативний підхід у своїй роботі, для Вас підбірка найкращих посібників від перевірених видань.

 

New Cutting Edge, Longman

 

Підручник розрахований на дорослу аудиторію. Складається з Student’s Book та Workbook, також є Teacher’s Book. Має 6 рівнів, в кожному — 15 тематичних юнітів. Особливістю є цікавий розділ під назвою «Real Life». У ньому Ви знайдете корисні слова й фрази для використання в конкретних життєвих ситуацій.

 

Граматичні завдання усного й письмового характеру є досить творчими й цікавими, також є багато вправ на аудіювання. 

 

New Headway, Oxford

 

Ще один посібник для дорослих, в якому багато розмовної лексики й граматики. Але для самостійних занять не підійде, бо немає чіткої структури. Також розбитий за рівнями, від Starter до Advanced.

 

New Hotline, Oxford

 

Ця серія вже для підлітків. Весь посібник має один сюжет — фоторозповідь про життя британських тінейджерів, які живуть на одній вулиці. Є корисний розділ Culture Spot, в якому викладені факти про соціокультурне життя в Британії.

 

Підліткам буде дійсно цікаво займатися, тому що всі теми й діалоги розроблені згідно з їх інтересами і захопленнями.

 

Face 2 face, Cambridge

 

Видання Кембриджського університету, як завжди, на висоті. Цей посібник для занять з дорослими є динамічним, цікавим та зрозумілим. Є розділ Real World, де моделюються реальні комунікативні ситуації, а також Help with Listening, який допомагає з розвитком навичок сприймання мови на слух.

 

Кращі перекладачі з англійської https://cambridge.ua/uk/blog/10-best-online-translators/ зберігайте та користуйтеся.

 

Oxford Team

 

З дітьми віком 10-13 років можна займатися за цим трирівневим підручником. 12 розділів об’єднані темою подорожей двох дітей, з розповіді про що і починається кожна тема. Також містить детальний розбір граматики, актуальну лексику, легкі письмові завдання, а закінчується тематичною піснею.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----
    Иностранные языки 16:03 Вівторок 0 2 837 Эффективная методика изучения иностранных языков онлайн: метод Каллана Для овладения иностранным языком в совершенстве нужно научиться на нём думать. В таком случае повышается скорость восприятия информации, человеку не нужно переводить каждое слово на родной язык. И даже если какие-то части фразы не удалось разобрать, догадаться о смысле можно по контексту. Именно такой подход практикует метод Каллана — студент сразу же погружается в языковую среду. Причём учитель старается говорить достаточно быстро, чтобы посетители курсов учились воспринимать предложения целиком в темпе обычной повседневной речи.