Здоровье Здоровье
10:22, Понедельник, 25 июля 2022

Трохи про ботулізм, або чому відкрити стару консерву — майже завжди погана ідея

Можливо, у сучасній ситуації нам доводиться харчуватися консервованою або в’яленою їжею частіше, ніж того б хотілося. Таке харчування має свої очевидні переваги: це зручно та швидко, особливо якщо ти в дорозі, в укритті, у наряді. Втім, обираючи таку їжу, важливо знати заходи безпеки. Ботулізм — це важке харчове отруєння, наслідки якого можуть бути летальними. Отруєння спричиняє токсин бактерії — Clostridium botulinum bacteria.

Серед симптомів ботулізму:

  • порушення близького зору — ти не можеш читати текст, але добре бачиш предмети на відстані;
  • сітка або туман перед очима;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок;
  • «грудки в горлі».

Якщо ти підозрюєш у себе ботулізм, необхідно терміново їхати до лікарні!
0 комментариев
Кременчуг Онлайн