Можливо, у сучасній ситуації нам доводиться харчуватися консервованою або в’яленою їжею частіше, ніж того б хотілося. Таке харчування має свої очевидні переваги: це зручно та швидко, особливо якщо ти в дорозі, в укритті, у наряді. Втім, обираючи таку їжу, важливо знати заходи безпеки.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, наслідки якого можуть бути летальними. Отруєння спричиняє токсин бактерії — Clostridium botulinum bacteria.Серед симптомів ботулізму:
- порушення близького зору — ти не можеш читати текст, але добре бачиш предмети на відстані;
- сітка або туман перед очима;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок;
- «грудки в горлі».
Якщо ти підозрюєш у себе ботулізм, необхідно терміново їхати до лікарні!