Літо — це можливість розширити раціон вживання різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.Аби попередити харчові отруєння та гострі кишкові інфекції необхідно дотримуватися таких правил:
- не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
- не вживайте невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;
- не беріть в подорож та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- на відпочинку виключіть приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
- під час відпочинку з дітьми ознайомте дітей з правилами дотримання особистої гігієни, слідкуйте за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі рослини;
- не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
- добре проварюйте, тушкуйте і просмажуйте харчові продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.
Літо має бути приємним, смачним і вільним від незапланованих візитів до лікаря.