Держпродспоживслужба рекомендує дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами. Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
У жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також за допомоги інтернет-мережі.Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба — втрата води та накопичення токсин;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- не можна годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Звертаємо увагу дорослих! Навчайте дітей тому, що не слід брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними.
Наголошуємо, що вживання також галюциногенних грибів, зокрема мухоморів, призводить до небезпечних негативних наслідків для фізичного здоров’я — роз’ясняйте дітям про шкідливість споживання різних галюциногенів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу» — 103!