» » » «Моя Полтава»: легенди Полтави про скарби, цілющу воду та ревнощі Марусі Чурай
12:16 Субота 0 2 296
12:16, Субота, 16 березня 2024

«Моя Полтава»: легенди Полтави про скарби, цілющу воду та ревнощі Марусі Чурай

Полтава була ареною для багатьох значущих історичних моментів, які залишили відбиток не лише на Україні, але й на всій Європі. Однак, окрім відомих історичних подій, існує паралельний світ – світ міфів, що вплітаються у реальність, обволікаючи місто ореолом таємниці. Як повідомляє сайт «Моя Полтава», джерело цих оповідей, кожному варто почитати про цікаві міські легенди.

Неймовірні скарби Івана Мазепи

 

Вважається, що Іван Мазепа сховав частину своїх скарбів у Полтаві перед приєднанням до армії Карла XII. 30 вагонів із золотом і сріблом були сховані на місці, де зараз стоїть Хрестовоздвиженський монастир. Також металеві монети були знайдені на Івановій горі, яка вважається іншою можливою схованкою. За повір’ям, легендарні привиди ще його охороняють.

 

Історія Марусі Чурай

 

Маруся Чурай, мешканка Полтави, володіла надзвичайним голосом і співала чудові пісні. Але це не вберегло її від підозри у вбивстві Гриця через те, що він зрадив.

 

Історія Марусі Чурай

 

Народжена у 1625 році, Маруся закохалася у Грицька Бобренка, але той одружився з іншою. Вона спробувала помститися, напоївши його отрутою, за що була засуджена до страти, але отримала помилування від Богдана Хмельницького. Померла у віці 28 років у Києві.

 

Привид кадетського корпусу

 

Ходить легенда про примару Кадетського корпусу у Полтаві. Одного хлопця неправомірно звинуватили у тому, що він вкрав чужу річ. Його батькам запропонували вибрати – хлопця публічно покарають або він має відмовитися від військової кар’єри.

 

Привид кадетського корпусу

 

Батьки обрали перше, але це виявилося для хлопця надто важким. Він скоїв самогубство, стрибнувши з вікна. Пізніше злодія знайшли, але хлопець вже був мертвий. Примара несправедливо засудженого хлопчика ходить по будівлі з того часу.

 

Також рекомендуємо ознайомитись із матеріалом за темою «Сім фактів про Полтаву, які, можливо, вам ще не відомі».

 

Історія про галушки

 

Якось галушки врятували Полтаву. Ворожі війська оточили місто, чекаючи на закінчення запасів їжі. В той час одна господиня завела тісто. Вона готувала галушки, коли помітила шпигуна, який спостерігав за містом.

 

Як галушки врятували Полтаву

 

Жінка не могла терпіти таку нахабність. Без вагань вона кинула в зловмисника перше, що трапилось, – галушки. Повернувшися до табору, шпигун доповів командирові, що в місті ще є багато їжі, оскільки мешканці навіть готові кидати нею у ворогів. Ця відвага вразила злодіїв, і вони відступили. Галушки допомогли врятувати місто.

 

Легенда про чарівне джерело

 

У стародавні часи у Полтаві була загадкова хвороба, яка забирала життя багатьох. Можливо, це було через відсутність чистої води.

 

Одній молодій жінці снився дивний сон: старець у білому вбранні радив їй пити воду з джерела під горою Чорний Яр, щоб уникнути хвороби.

 

Жінка розповіла про це своїм сусідам. Її послухали та почали пити воду з джерела. Згодом хвороба покинула місто.

 

Легенда стала пророчою, коли у 1899-1900 роках була відкрита артезіанська свердловина на Панянці, що забезпечила місто чистою водою.

 

Також рекомендуємо ознайомитись з таємницями Кременчуцького водосховища, про що на сайті «Моя Полтава» також є цікава публікація.

 
 

Додати коментар

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
    PIN: ----