Крім того, в олії виноградних кісточок міститься величезна кількість поліненасичених жирів і вітаміну Е, які роблять її неймовірно корисною для здоров'я. Регулярне вживання цього продукту навіть здатне знизити рівень шкідливого холестерину в крові та мінімізувати ризик розвитку серцевих захворювань. Пропонуємо сьогодні разом приготувати кілька смачних і дуже корисних страв з використанням олії з кісточок винограду.
Гострі баклажани в азіатському стилі
Для приготування цієї страви нам знадобляться:
- 2 ст. л. рисового вина (мірина);
- 1,5 ст. л. білого місо;
- 1 ст. л. дрібно нарізаного або натертого імбиру;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. л. саке;
- 1 ч. л. кунжутної олії;
- 1 ч. л. соєвого соусу (не надто солоного);
- 0,5 ч. л. меленого чорного перцю;
- 0,25 ч. л. меленого червоного перцю;
- 4 ст. л. олії виноградних кісточок;
- 1 середня жовта цибулина;
- 6 перців;
- 1 середній баклажан;
- 2 головки бебі бок-чой;
- 0,5 склянки несолоних злегка обсмажених кеш'ю;
- 0,25 склянки крупно нарізаної свіжої кінзи;
- 4 цибулини шалот.
Процес приготування:
- У невеликій мисці потрібно змішати рисове вино, місо, імбир, мед, саке, кунжутну олію, соєвий соус, мелений чорний і червоний перці.
- На сковороді (в ідеалі wok) на середньо-сильному вогні потрібно розігріти 1 ст. л. олії з виноградних кісточок.
- Додайте на сковорідку нарізану півкільцями жовту цибулю і великими кубиками перець. Часто помішуйте овочеву суміш і готуйте доти, доки цибуля не стане прозорою. Зазвичай це займає близько 3 хвилин.
- Додайте в сковороду решту 3 ст. л. олії виноградних кісточок і висипте в неї нарізані великими кубиками баклажани. Безперервно помішуйте їх і готуйте, поки вони не стануть м'якими (орієнтовно 8-10 хвилин).
- До цибулі, перців і баклажана додайте бок-чой і підготовлений на першому етапі соус.
- Часто помішуйте овочеву нарізку, поки бок-чой не стане ніжно-хрустким (приблизно 2-3 хвилини).
- Перекладіть готову страву на сервірувальну миску.
- Посипте кеш'ю і кінзою перед подачею на стіл.
Салатна заправка з кмином і оцтом
Насіння кмину та зелена цибуля надають цій корисній заправці для салатів фантастичного аромату житнього хліба. Соус ідеально підійде для ситних зелених салатів із капусти та шпинату. Для його приготування нам знадобиться:
- 0,5 склянки олії виноградних кісточок;
- 0,25 склянки білого винного оцту;
- 1 ст. л. дрібно нарізаної зеленої цибулі;
- 1 ч. л. насіння кмину (попередньо підсмаженого на сухій сковороді та подрібненого ножем);
- 0,5 ст. л. солі.
Процес приготування:
- Змішайте олію, оцет, зелену цибулю, кмин і сіль у банці, яку можна щільно закрити кришкою.
- Енергійно потрясіть банку подібно до шейкера, щоб суміш перемішалася.
- Заправте 3-4 ст. л. отриманого соусу салат, а залишки сховайте в холодильник.
Пряний трав'яний соус
Цей універсальний соус був розроблений з метою зберегти розкішний смак літніх дарів з фермерського ринку. Соус чудово товаришує з морозилкою і може заморожуватися на термін до 6 місяців.
Його ідеально подавати як топер для стейків, а також використовувати як добавку до йогуртових заправок для салатів. Для приготування нам знадобиться:
- 5 чашок свіжих і очищених від жорстких стебел трав, таких як базилік, кінза та/або петрушка;
- 2 ст. л. чебрецю, розмарину та/або шавлії;
- 0,5 склянки дрібно нарізаного перцю халапеньо;
- 2 зубчики часнику, розчавлених і очищених;
- 1 склянка олії виноградних кісточок;
- 1 ст. л. соку лимона або лайма
- 1,5 ч. л. солі.
Процес приготування:
- Змішайте в кухонному комбайні зелень і трави, халапеньйо та часник. Збивайте, час від часу зішкрібаючи суміш зі стінок блендера, поки всі інгредієнти не перетворяться на однорідну кашку.
- У процесі збивання зелені, додавайте в блендер олію виноградних кісточок.
- Додайте сік лимона або лайма, сіль і перемішайте в режимі пульсації.
Подавайте до столу відразу після приготування або приберіть суміш у герметичний контейнер і поставте в холодильник чи заморозьте.
Тушкована курка з грибами та цибулею-пореєм
Ідеальний варіант страви для ситного обіду або вечері. Для її приготування знадобиться:
- 3 ст. л. олії виноградних кісточок;
- 0,5 кг філе курячого стегна;
- 0,5 ст. л. солі;
- 0,5 ч. л. меленого перцю;
- 350 грам дрібно нарізаних грибів (підійдуть печериці, грузді, лисички);
- 2 дрібно нарізані цибулини порею;
- 2 подрібнених зубчики часнику;
- 2 ч. л. нарізаного свіжого чебрецю або естрагону;
- 3 ст. л. борошна;
- 3 склянки несолоного курячого бульйону;
- 2 склянки замороженого або свіжого зеленого горошку;
- 1 ст. л. діжонської гірчиці.
Процес приготування:
- Нагрійте 1 столову ложку олії виноградних кісточок у великій каструлі на середньому вогні.
- Обсушіть курку, натріть її сіллю і перцем (по 0,25 ч. л.).
- Додайте курку в каструлю і готуйте, поки вона не підрум'яниться з обох боків (6-8 хвилин).
- Перекладіть м'ясо на чисту тарілку.
- Додайте в каструлю, де обсмажили курку, решту 2 ст. л. олії та гриби.
- Готуйте, періодично помішуючи, поки вони не підрум'яняться, 4-6 хвилин.
- Додайте до грибів цибулю-порей і готуйте, час від часу помішуючи, поки цибуля не почне розм'якшуватися (приблизно 4 хвилини).
- Додайте часник і чебрець і протушкуйте їх із грибами ще 1 хвилину.
- Додайте бульйон, збільште вогонь до сильного і доведіть суміш до кипіння, зішкрібаючи підрум'янені шматочки.
- Відрегулюйте вогонь, щоб підтримувати слабке кипіння. Поверніть курку і весь сік, що скупчився, накрийте кришкою і готуйте близько 10 хвилин.
- Додайте в каструлю сіль і перець, що залишилися.
- Перекладіть курку на сервірувальне блюдо.
- Приготуйте соус для подачі страви — змішайте гірчицю з горохом і прогрійте їх на повільному вогні протягом 2 хвилин.
- Вилийте соус на курку і за бажання прикрасьте ще чебрецем.
Ідеальну олію виноградних кісточок для приготування цих кулінарних шедеврів Ви знайдете в нашій крафтовій майстерні «Еколiя». Ми виробляємо сиродавлену олію холодного віджиму, в якій зберігаються всі цінні нутритивні властивості. Замовляйте на нашому сайті.